Навіщо і чиїми руками розсварюють українців і поляків?

18 травня 2021, 09:51
Власник сторінки
політолог, експерт, блогер
0
21
Навіщо і чиїми руками розсварюють  українців і поляків?

Кому вигідна ворожнеча між українцями та поляками

Принцип «Розділяй і володарюй» (лат. Divide et impera) відомий ще зі стародавнього Риму і успішно застосовувався маніпуляторами для управління людьми чи ослаблення цілих держав. Втім, не дивлячись на поважний вік старої технології, навіть сьогодні тисячі людей можуть стати її жертвами, особливо, якщо при цьому використовуються національні почуття, складні моменти історії, а заправляється це все відвертою дезінформацією.

В цьому контексті увагу привертає журналістка, публіцист і ведуча «Polskie Radio Lwów» (Польське Радіо Львів) Марія Пиж-Пакош, яка крім українського громадянства має і польський паспорт, однак все життя проживає у Львові. Радіо, яке орієнтовано на польськомовних громадян,  являє собою справжній сімейний підряд, де в єдиному трудовому пориві зливаються усі Пижі і Пакоші. Але номером один у родині безумовно є Марія Пиж-Пакош, яка у травні 2014 року балотувалася до Європейського парламенту за списком Ruchu Narodowego у Підкарпатському воєводстві.

Варто зазначити, що Марія Пиж-Пакош не отримувала Пулітцерівську премію чи інших відзнак в професійній діяльності, але все ж стала відомою. Правда, «славу» їй принесли провокативні ролики в Youtube про бідних поляків, які живуть у Західній Україні і потерпають від гноблення бандерівцями, інтерв’ю з лідером проросійської польської партії Матеушем Піскорським, твердження про причетність членів ОУН і УПА до військових злочинів та заяви про «польський Львів» і неминучість повернення будинків у Львові власникам з Польщі.

А тепер давайте розберемо ці тези Марії Пиж-Пакош по порядку.

Протягом останніх років ми неодноразово чули про факти порушення прав українців у Польщі з боку радикально налаштованих осіб. При цьому, жодних правопорушень в Україні проти польських громадян чи етнічних поляків не фіксується. Ба більше, повідомлень в засобах масової інформації про конфлікти з поляками на етнічному підґрунті також не знайти. Цей факт лише в черговий раз підтверджує, що не дивлячись на складні питання в  історії наших країн, український народ зберігає толерантність та повагу до іноземців, а висловлювання Марії Пиж-Пакош про тяжке життя етнічних поляків чи їх переслідування в Україні є нічим іншим, як вигадка. Разом з цим, складно сказати, що журналістка є неосвіченою людиною, а отже неможливо заперечувати свідоме введення нею в оману довірливих людей, які не живуть у Львові чи інших містах Західної України.

ЗМІ вже писали про, те що у 2015 році було опубліковане інтерв’ю репортерки з польським політиком Матеушем Піскорським – лідером проросійської польської партії «Zmiana». Як відомо, Піскорського наприкінця травня того ж року заарештували за підозрою у шпигунстві на користь Росії. За інформацією польських спецслужб, він брав участь в діях російської розвідки, спрямованих проти Польщі, проводячи зустрічі з особами, які контактують із російською розвідкою, виконуючи завдання, пов’язані з пропагандою інтересів Росії, маніпулюючи польською громадською думкою і отримуючи за цю діяльність фінансову винагороду. Відверто антиукраїнське інтерв’ю з Піскорським, записане Пакош-Пиж, вийшло під заголовком: «Були порушені компроміси, завдяки яким те, що ми називаємо українською державою, утримувалося на поверхні понад 20 років».

Тут неможна не згадати, що саме особи наближені до Піскорського розмістили на маловідомому польському інтернет-ресурсі prawica.net інформацію про прагнення поляків повернути майно, втрачене колись в Україні. При цьому, багато українських інтернет-сайтів поширили  цей текст, не цікавлячись тим, чия це сторінка і які сили з нею пов’язані. Як результат в багатьох українців склалося враження , що начебто польська держава бере  участь у цьому процесі. Насправді, за твердженням польських посадовців і експертів, ініціатива щодо повернення через суд майна поляків, які колись проживали на землях Західної України, належить представникам маргінальної групи, які хочуть створити проблеми між двома державами.

Наступним яскравим фейком від пані Марії Пиж-Пакош стало систематичне приписування українському суспільству лояльного  ставлення до фашизму і нацизму, про що свідчить нібито створення в Україні культу Степана Бандери і Романа Шухевича. Вінцем цього наративу журналістки стало її твердження про засудження членів ОУН і УПА, як військових злочинців Міжнародним військовим трибуналом у Нюрнберзі.

Необхідно зазначити, що завдяки оприлюдненню раніше закритої в радянських архівах інформації, громадяни можуть переконатися у тому, що ОУН і УПА у свій час воювали за незалежність українського народу проти обох найбільш кривавих режимів 20-го століття – нацистського і комуністичного, які тепер справедливо заборонені.

Звісно, що твердження про належність вояків ОУН-УПА до військових злочинців, у першу чергу, належить Російським функціонерам та «журналістам» і систематично ними висловлюється.

Однак, ані Степан Бандера, ані Роман Шухевич особисто, ані ОУН чи УПА як організації не були засуджені Міжнародним військовим трибуналом у Нюрнберзі. У жодному з 42 томів матеріалів трибуналу обвинувального вироку щодо них немає. При цьому, в матеріалах процесу згадується, що рух Бандери був спрямований на досягнення української державності, готував створення незалежної України, а підрозділам СС належало затримувати учасників цього руху і після докладного допиту ліквідовувати.

Підсумовуючи хочеться зазначити, що розповсюдження таких фейків звісно не має нічого спільного з відстоюванням інтересів польської громади в Україні чи поглиблення співпраці і взаємодії України і Польщі.

Свідомі ж громадяни обох країни розуміють, що будь-які дії із роз’єднання наших народів є вигідними лише одній державі – державі, яка століттями веде війни в Європі і сіє хаос у різних куточках світу – Росії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.