На сторожі своїх прав – обшук особи

06 травня 2021, 19:29
0
313
На сторожі своїх прав – обшук особи

Адвокат АО «Баррістерс» Барзилович Ірина

  Непоодинокими є випадки порушення прав особи від час здійснення слідчих (розшукових) дій. Розглянемо це на прикладі однієї із них, а саме - обшуку особи.

Законом України «Про Національну поліцію»  № 580 -VIII передбачено право на проведення поверхневої перевірки, що  включає:

-   візуальний огляд особи;

- проведення по поверхні вбрання особи рукою, спеціальним приладом або засобом;

візуальний огляд речі або транспортного засобу. 

Проведення даної превентивної міри не передбачає активної участі  у ній оперативного співробітника. Крім того, під час поверхневої перевірки особа повинна самостійно показати поліцейському вміст своїх особистих речей. Проте, часом, відносно особи без належних на те правових підстав, здійснюється не поверхнева перевірка, а саме обшук особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей  про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Зокрема, правові підстави проведення обшуку особи чітко передбачені кримінальним процесуальним законом. Він може бути проведений виключно:

- під час затримання особи у порядку ст. 208 КПК України;

- під час проведення обшуку житла чи іншого володіння особи у порядку ст. 236 КПК України.

Так, під час затримання уповноважена службова особа повинна негайно повідомити затриманому зрозумілою для нього мовою підстави затримання та у вчиненні якого злочину він підозрюється, а також роз’яснити право мати захисника, отримувати медичну допомогу, давати пояснення, показання або не говорити нічого з приводу підозри проти нього, негайно повідомити інших осіб про його затримання і місце перебування, вимагати перевірку обгрунтованості затримання ті інші процесуальні права, передбачені КПК України. В результаті цієї слідчої дії обов’язково має бути складений протокол затримання особи.  

У свою чергу, слід звернути на тонкощі здійснення обшуку особи, що проводиться під час обшуку житла чи іншого володіння особи. Необхідно враховувати, що обшук житла здійснюється лише на підставі ухвали слідчого судді та після внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. До постановлення ухвали слідчого судді слідчий, прокурор має право увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Можна узагальнити наведену інформацію наступним чином:

-обшук особи здійснюється уповноваженими службовими особами, слідчими, прокурором;

- обшук особи здійснюється за обов’язкової участі не менше двох понятих;

- обшук особи здійснюється особами тієї ж статі;

- під час обшуку особи може бути тимчасово вилучене її майно;

-результати обшуку особи зазначаються у протоколі затримання особи або протоколі обшуку.

Водночас, на практиці обшук особи проводиться із процесуальними порушеннями. Проведення даної слідчої дії проводиться із істотним порушенням прав і основоположних свобод людини, що в свою чергу має наслідком недопустимість отриманих доказів. Доказ, формально вилучений під час поверхневого огляду особи і оформлений протоколом огляду місця події, є недопустимим, адже фактично відбувається затримання і обшук.

Таким чином, особистий обшук має свої особливості і тому було б доцільним внесення окремих норм щодо його регулювання до окремої статті Кримінального процесуального кодексу України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: кримінальне провадження,обшук,правозахист,затримання,кримінально-процесуальний кодекс
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.