Арешт коштів боржника у виконавчому провадженні

02 квітня 2021, 10:20
0
147

Юрист АО «Баррістерс» Роман Кичко

Уявіть ситуацію за якої ви вкотре намагаєтесь розрахуватися своєю банківською картою, однак вам цього не вдається. Від банку ви отримуєте відповідь-на ваш рахунок накладено арешт виконавцем в межах виконавчого провадження. І тут відразу згадується постанова за порушення правил дорожнього року, яку декілька місяців тому ви планували оплатити, але забули. 
Після подібного ви відразу ж готові заплатити всі заборгованості вмить, однак виникає запитання де  переглянути заборгованість, на який рахунок сплачувати кошти. 
Відповідно до п. 7 ч. 3 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право: накладати арешт на кошти та інші цінності боржника, зокрема на кошти, які перебувають у касах, на рахунках у банках, інших фінансових установах та органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів (крім коштів на рахунках платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, коштів на рахунках із спеціальним режимом використання, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом), на рахунки в цінних паперах, а також опечатувати каси, приміщення і місця зберігання грошей. 
Якщо ж ми говоримо про накладення арешту в межах виконавчого провадження на грошові кошти, які знаходяться на банківському рахунку, та який в свою чергу не є рахунком зі спеціальним режимом використання, перше, що необхідно зробити - перейти на сайт автоматичної системи виконавчого провадження, де ви за прізвищем, ім'ям та по батькові зможете знайти інформацію щодо стягувача, номеру виконавчого провадження та дані приватного виконавця. Вказана система також містить доступ для сторін виконавчого провадження, де ви можете переглянути всі документи, видані виконавцем як то постанова про відкриття, постанова про арешт грошових коштів, інформацію щодо суми нарахованої винагороди виконавцю тощо. Однак, доступ сторін здійснюється за унікальним ключем, який ви можете дізнатися виключно з постанови про відкриття виконавчого провадження, яку виконавець мав направити на вашу адресу. 
Існують непоодинокі випадки за яких вказані документи не направляються. Подібне може трапитися через помилку в адресі вашого місця проживання, або ж через недбалість виконавця. Утворюється свого роду замкнуте коло, в якому ви знаєте про наявність виконавчого провадження, бажаєте погасити заборгованість, але через відсутність доступу до документів не можете цього зробити.
Звичайно, є варіант спілкування з виконавцем, після чого необхідно відвідати відповідний районний відділ державної виконавчої служби та ознайомитися зі всіма необхідними документами. 
Однак, розглянемо інший варіант, який значно зекономить час і ваші нервові клітини. Існує електронний сервіс під назвою «Онлайн будинок юстиції», в якому з поміж великої кількості корисних функцій є можливість сплати боргу за виконавчим провадженням.
Авторизація відбувається за допомогою електронного цифрового підпису. Такий підпис знову ж таки можна отримати скористувавшись послугами банку. 
Після авторизації, надається доступ до всіх документів, що стосуються виконавчого провадження, зокрема, відображається сума боргу, сума винагороди виконавцю. 
Головне – це можливість сплатити всі необхідні платежі онлайн.
Повертаючись до сумнозвісної постанови, яка і стала першопричиною арешту ваших грошових коштів, якщо ви впевнені у своїй невинуватості, то кращим рішенням буде оскаржити постанову про накладення адміністративного стягнення звернувшись до кваліфікованого адвоката, аніж ігнорувати таке стягнення та в подальшому отримати арешт грошових коштів.  
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: штраф,правила дорожнього руху,арешт,захист,виконавче провадження
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.