ПРО АДМІНІСТРАТИВНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ УМОВ КАРАНТИННИХ ЗАХОДІВ

30 березня 2021, 11:30
0
123
ПРО АДМІНІСТРАТИВНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ УМОВ КАРАНТИННИХ ЗАХОДІВ

юрист АО «Баррістерс» Микола Михальчук

З 12 березня 2020 року на території України запроваджено карантинні заходи, дані заходи постійно змінюються та доповнюються певними умовами, відповідні зміни були внесені до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме спочатку доповнено статтю 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей» та згодом дану статтю доповнено частиною другою. В свою чергу, після запровадження карантинних заходів АО «Barristers», розуміючи потреби та проблеми, як бізнесу так і громадян України у період запровадження карантину у зв’язку з поширенням коронавірусу (COVID-19), звернулося до представників приватних компаній, так і державного сектору економіки, а також фізичних осіб з пропозицією щодо співпраці.
Відтак, юристами та адвокатами АО «Barristers» по даний час надається правова допомога яка включає в себе, як аналіз положень чинного законодавства, запровадження яких спрямовано на захист прав фізичних та юридичних осіб під час карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) так і супровід справ про адміністративні правопорушення в судах.
Так, Президентом України підписано Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 1000-IX, який Верховна Рада ухвалила 6 листопада 2020 року. 
Вказаним Законом статтю 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнено ч. 2, передбачивши адміністративну відповідальність за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Це потягне за собою накладення штрафу від 170 до 255 грн. Законом також внесено зміни до статей 219, 221, 222, 236, 255 КУпАП, які визначають повноваження щодо складання протоколів та розгляду справ про відповідне адміністративне правопорушення. 
Разом з цим, усі штрафи, що були винесені поліцією можуть бути скасовані судом через порушення розгляду адміністративної справи поліцією. 
На практиці маємо наступну ситуацію: працівників поліції наділено правом складати протокол про адміністративне правопорушення за ст. 44-3 КУпАП та останні накладають штраф. 
Якщо брати за основу максимальний розмір штрафу-255 грн. та враховуючи процедуру його оскарження, виникає ряд запитань. 
Для оскарження вказаного протоколу необхідно звернутися до місцевого суду з відповідною позовною заявою. Однак, за подання такого позову необхідно сплатити судовий збір.
На даний час при оскарженні до суду постанов про притягнення до адміністративної відповідальності необхідно буде сплатити судовий збір у розмірі 0,2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (наразі це 454 грн.).
Тобто, за можливість оскарження протоколу вам доведеться сплатити більшу суму аніж сума штрафу. Виникає логічне запитання, чи доцільно взагалі розглядати можливість такого оскарження? Так, якщо протокол складено безпідставно. В подальшому, у разі задоволення вашої позовної заяви у вас буде можливість відшкодувати сплачений судовий збір. 
Однак, якщо ми говоримо про відповідальність, передбачену ч.1 ст. 44-3 КУпАП, а саме – накладення штрафу на громадян від 17 до 34 тисяч гривень та посадових осіб від 34 до 170 тисяч гривень, то участь в судовому засіданні під час розгляду вказаних справи є обов’язковою, оскільки вони розглядаються місцевими судами і саме суд приймає рішення про притягнення або звільнення від адміністративної відповідальності у дані категорії справ.
Крім того, 23 березня набрала чинності постанова КМУ від 22.03.2021 р. №230, якою внесено чергові зміни до карантинної постанови КМУ №1236. Зокрема, уточнено деякі додаткові обмеження для червоного рівня, посилено умови в'їзду в Україну, доповнено норми щодо самоізоляції, продубльовано попередні обмеження, наприклад, щодо обов’язковому перебуванню в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину в захисних масках (респіраторах) тощо. 
Проте, необхідно пам’ятати, що згідно зі ст. 64 Конституції України конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України, в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень, не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29. 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 Конституції України. 
Тому, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією України. Таке обмеження може встановлюватися виключно законом актом, ухваленим Верховною Радою України як єдиним органом законодавчої влади в Україні. Встановлення такого обмеження підзаконним актом (чинна Постанова КМУ №1236) суперечить статтям 1, 3, 6, 8, 19, 64 Конституції України, (п. 3.2 Рішення КСУ від 28 серпня 2020 року Конституційний суд України №1-14/2020(230/20) у справі щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень постанови Кабінету Міністрів України „Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів...). 
Отже, можемо впевнено стверджувати, що при складанні протоколів про адміністративне правопорушення із посиланням в останньому на Постанову КМУ №1236 працівниками поліції обмежуються конституційні права і свободи громадянина, що суперечить статтям 1, 3, 6, 8, 19, 64 Конституції України. Тому, адвокат у суді здійснюючи Ваше представництво має наголошувати на тому, що такий нормативно правовий акт, як Постанова КМУ у частині відповідних обмежень не підлягає застосуванню судом при вирішенні справи про адміністративне правопорушення. Тому, суд дослідивши матеріали справи, повинен в кінцевому результаті закрити провадження за відсутністю у Ваших діях складу адміністративного правопорушення, оскільки, порушення особою правил карантину, які встановлені не у конституційний спосіб, не є підставою адміністративною відповідальності. 
В даному випадку, за умови протиправних дій правоохоронців при складанні протоколу, доцільним буде підготувати ряд процесуальних документів, спрямованих на закриття провадження в справі про адміністративне правопорушення, у чому вам зможе допомогти кваліфікований адвокат.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: штраф,адвокат,карантин,захист,адміністративий протокол
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.