Львівська обласна рада прийняла звернення з приводу заяв у с.ГутаПеняцька

29 березня 2021, 11:55
Власник сторінки
політолог, експерт, блогер
0
209
 Львівська обласна рада прийняла звернення з приводу заяв у с.ГутаПеняцька

З метою встановлення історичної справедливості, задля українсько-польського порозуміння, Львівська обласна рада закликала владу організувати міжнародні конференції та посприяти науковим дослідженням.

Так, 28 лютого 2021 року, за участю високопосадовців Республіки Польща, відбулися традиційні поминальні заходи на місці знищеного у роки Другої світової війни села Гута Пеняцька. Виходячи із позиції, що всі жертви мають незаперечне та невід’ємне право на вшанування пам’яті незалежно від національності та віросповідання, - шану загиблим віддали також представники органів місцевого самоврядування та органів державної влади України.

Під час виступу керівник канцелярії Президента Республіки Польщі Адам Квятковський зачитав лист від Президента Анджея Дуди, у якому він говорить про «злочинну пацифікацію села Гута Пеняцька» як «одну з найбільш шокуючих подій Волинської різанини». Президент зазначає: «Близько 1000 жителів Гути Пеняцької були жорстоко вбиті українськими солдатами та поліцейськими на службі Третього німецького рейху та українських націоналістів», - йдеться в листі.

Віцемаршалок Сейму Малґожата Госєвська, яка була присутня на заході, заявила, що «поліційні формування, що складалися з українців і котрими керували німці, вбили понад вісімсот осіб». «Гута Пеняцька - це символ смерті моїх співвітчизників, вбитих українськими інтегральними націоналістами на території південно-східних воєводств Другої Речі Посполитої. Вона також є символом багатовікової присутності поляків на цій землі. Так, поляки були тут меншістю, але численною меншістю і такою, що жила тут упродовж століть, вони не були «окупантами» чи «колонізаторами», - заявила п. Госєвська у своєму виступі.

За даними українських істориків, трагічні події в Гуті Пеняцькій у лютому 1944 року не мають жодного відношення до Волинської трагедії,
а стали наслідком дій німецьких військових формувань. Ситуація довкола меморіалізації трагедії Гути Пеняцької чітко вказує на необхідність фахового дослідження цього злочину не лише на підставі усних свідчень, але й на основі архівних документів.

16 березня 2021 року на IV черговій сесії Львівської обласної ради VIII скликання прийнято звернення до центральних органів державної влади України щодо антиукраїнських висловлювань Президента Республіки Польща Анджея Дуди та віцемаршалка Сейму Республіки Польща Малґожати Госєвської з нагоди 77-річниці річниці трагедії в Гуті Пеняцькій на Львівщині з вимогою висловити позицію держави щодо провокаційних наклепницьких заяв польських високопосадовців.

З метою встановлення історичної справедливості та задля українсько- польського порозуміння, Львівська обласна рада закликала владу організувати міжнародні наукові конференції та посприяти науковим дослідженням з вказаної проблематики.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Польща,історія,Україна,Друга світова війна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.