Прав національних меншин у Законі України

16 березня 2021, 17:59
Власник сторінки
0
216

Російські пропагандисти кричать з кожного радіоприймача

про те, що незабаром в кожну російськомовну, а також кримськотатарську, угорську, румунську, молдавську (і так до нескінченності) сім‘ю прийде мовний патруль в формі німецьких поліцаїв, сяде на кухні і спостерігатиме з-під кудлатих брів. А якщо, не приведи, Господи, патруль почує іноземну мову…

Але ж дорослі і освічені люди не слухають рупори кремлівської пропаганди, а звертаються до першоджерел, одним з яких є Конституція і Закон и України. Стаття 2 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» говорить нам, що «цей Закон регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя, визначених цим Законом, на всій території України. Дія цього Закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів».

А стаття 9 Закону наводить довгий вичерпний перелік осіб (від Президента України до посадових та службових осіб підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності), які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. І сім‘я, яка зібралася за родинним столом, в цей перелік не входить.

При цьому, особам, які належать до національних меншин та корінних народів України, гарантується право на навчання в комунальних закладах освіти для здобуття дошкільної та початкової освіти, поряд із державною мовою, мовою відповідної національної меншини (корінного народу) України, а також гарантується право на вивчення мови відповідних корінного народу чи національної меншини України в комунальних закладах загальної середньої освіти або через національні культурні товариства.

А тепер питання до російських пропагандистів та їх прихильників: у відповідності до ст. 2 Закону РФ «О ЯЗЫКАХ НАРОДОВ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ»: «Российская Федерация гарантирует каждому право на использование родного языка, свободный выбор языка общения, воспитания, обучения и творчества независимо от его происхождения, социального и имущественного положения, расовой и национальной принадлежности, пола, образования, отношения к религии и места проживания» (С). Згідно з переписом 2010, в РФ проживає 1 927 988 українців, або 1,4 % загальної чисельності населення, що робить їх третьою за величиною етнічною групою після росіян і татар у Росії. Скільки українських шкіл чи класів (бібліотек, культурних товариств, народних хорів) нараховується в Росії?


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: українська мова,патруль,національні меншинства
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.