30% цементобетонних доріг за 20 років

11 серпня 2020, 15:12
Власник сторінки
0
3243
30% цементобетонних доріг за 20 років

Наразі в Україні лише 1,4% цементобетонних доріг. Втім, вже у найближчому майбутньому цей показник може почати зростати.

Про такі можливості у середу, 5 серпня говорили на заході, організованому «Укравтодором». Окрім Державного агентства автомобільних доріг в обговоренні взяли участь представники Асоціації виробників цементу України «Укрцемент», ДП «ДержДорНДІ», Національної асоціації дорожників України та Міністерства інфраструктури України. Подія транслювалася онлайн на YouTube-каналі «Укравтодору», де всі небайдужі могли поставити питання. Головною ж метою заходу стала презентація Програми розвитку цементобетонних доріг в Україні.

Зокрема, учасники розповіли про можливості, які відкриє ця Програма, назвали чіткі терміни для її запровадження та пояснили, чому саме за цементобетонними дорогами майбутнє. Участь в презентації взяли Міністр інфраструктури України Владислав Криклій, голова «Укрцементу» Павло Качур, народний депутат України, голова міжфракційного об’єднання «За Велике будівництво» Олена Шуляк. Крім того, про мережу цементобетонних доріг розказав голова «Укравтодору» Олександр Кубраков, ключові положення Програми озвучив директор ДП «ДерждорНДІ» Артем Безуглий, а очільник національної Асоціації дорожників України Микола Березовський розповів про технічну та кадрову готовність галузі дорожнього будівництва.


Навіщо в Україні цементобетонні дороги?

Дороги в Україні — один з викликів для держави на шляху до європейської інтеграції. Їх стан — це прямий показник рівня розвитку інфраструктури. Окрім своєї основної функції — забезпечення руху з одного пункту в інший — дороги виконують важливу роль у розвитку економіки країни. Рівні міцні дороги прямо впливають на якість міжнародних товарних перевезень, зацікавленість туристів та інвесторів. Крім того, будівництво нових доріг — це додаткові тисячі робочих місць та рушій для розвитку суміжних галузей.

З березня в Україні триває національний проєкт «Велике будівництво», у межах якого держава планує зробити капітальний ремонт або побудувати з нуля 6 500 км доріг до кінця 2020 року. Більшість з цих доріг буде асфальтобетонними. Нові або відремонтовані дороги суттєво спростять рух та вдосконалять дорожню інфраструктуру в цілому. Але держава визнає: країні потрібно більше доріг з бетону — матеріалу вигіднішого з точки зору зменшення залежності від імпортного бітуму і використання внутрішніх ресурсів країни з виробництва цементу.

В основі цементобетонних доріг — виключно локальна складова, яку в повному обсязі може забезпечити цементна промисловість України. Владислав Криклій зазначає, що в цьому одна з головних переваг цементобетонного покриття.

   Мені як члену уряду особливо імпонує те, що цементобетонні дороги мають найвищий відсоток імпортозаміщення продуктів. — коментує міністр інфраструктури. — Це і нові робочі місця, і інвестиції в будівництво доріг. До того ж цей продукт повністю створюється в Україні.

Локалізація виробництва означає, що понад 90% собівартості буде формувати саме українська складова. Тобто ніякі коливання валют чи торговельні війни не зможуть суттєво вплинути на будівництво доріг з бетону.

Поки в Україні кількість бетонних доріг складає трохи більше одного відсотка, країни з високим рівнем економіки пішли значно далі. Так, у Німеччині понад 35% доріг з таким покриттям, у Бельгії — понад 45%, у США — 60%.

На світовому рівні вже визнано, що асфальт програє бетону у якості та тривалості життєвого циклу. Так, життєвий цикл цементобетонного покриття становить 30-35 років, а асфальтобетонного — лише 10-12 років. Крім того, актуальним для України є те, що бетонні дороги здатні витримувати все зростаючі навантаження великогабаритного транспорту, є стійкими до морозів та спеки, вони екологічні і можуть вироблятися з використанням відходів металургійної промисловості.

 

Амбітні плани: 30% цементобетонних доріг до 2040

Зважаючи на суттєві плюси такого покриття, представники держави та бізнесу розробили Програму розвитку цементобетонних доріг в Україні на 2021-2025 роки, яка має всі шанси стати державною цільовою програмою. За словами народного депутата Олени Шуляк, за попередніми розрахунками проєкт коштуватиме 95,5 млрд гривень. Планується залучати кошти державного та місцевих бюджетів, а також ресурси міжнародних фінансових організацій.

Народна обраниця також зазначила, що при впровадженні програми кожна гривня, яка вкладається в будівництво бетонних доріг, залучатиме в 6 разів більше додаткових коштів в суміжні галузі. Таким чином, інвестиційний мультиплікатор зможе, за підрахунком авторів Програми, забезпечити ріст ВВП завдяки поверненню до 90% коштів в реальний сектор економіки.

   Наразі є такі плани, щоб до 2040 року досягнути такого ж показника, як і в Європі — 30% доріг мають бути побудовані з бетону, — продовжує Олена Шуляк. — Під прицілом будуть Херсонська та Миколаївська області, де більш доцільно будувати такі дороги. Фахівці також вважають, що бетонні дороги вплинуть і на збільшення рентабельності вантажних перевезень.

Артем Безуглий наголошує, що головна мета Програми — активізувати економіку шляхом локалізації продукції та зменшення імпортозалежності від нафтових продуктів.

   Ми хочемо мати чіткий план дій на 5 років, а також дати сигнал бізнесу, щоб вони купували техніку, розвивалися, вкладали в підготовку людей. Для нас також важливо, щоб ці проєкти будувалися за схемою design&build — «сам проєктую, сам будую». Тобто важливо, щоб компанії конкурували технологіями.

Програма розрахована не тільки на дороги державного значення, а і місцевого. Ключовий показник Програми за словами Артема Безуглого, за 5 років довести показник кількості бетонних доріг в країні до 5%. У перерахунку на кілометри це близько 5000, майже 900 км з яких — міжнародні/національні/регіональні дороги, 2000 км  — територіальні дороги, 2000 км — обласні та районні.

Прогнозується, що Програма забезпечить створення 6 000 нових робочих місць. Ця цифра є умовною, однак з огляду на поточний стан працевлаштування в дорожній сфері, — цілком реальною. Так, згідно з даними сайту «Дороги та робота» тільки за травень і червень 12,5 тис. робітників отримали роботу в галузі будівництва доріг.

Чому ж не побудувати бетонні дороги всюди?

Виникає питання: чому тоді держава не планує програму з забудови 100% бетонних доріг в України?

Варто зазначити, що міцність бетонних доріг забезпечується перш за все особливою технологією, яка включає створення та накладення кількох шарів на ґрунт. Іншими словами, процес будівництва бетонних доріг значно складніший і довший. Втім, будівництво перших бетонних доріг Дніпро-Решетилівка, Кропивницький-Миколаїв та дороги в обхід Житомира дають перший і такий важливий досвід для української галузі будівництва.

Олександр Кубраков зазначає, що перший виклик при будівництві бетонних доріг — це організація об'їзду. В той час як при будівництві асфальтової дороги достатньо просто перекрити одну смугу, зміна покриття на бетон означає повне перекриття дороги. Крім того, будівництво бетонної дороги займає більше часу: звичайний бетон набирає міцність 28 діб, а використання сучасних домішок, здатних скоротити процес до 7 днів, здорожчує будівництво. Складнішими є бетонні дороги і з точки зору експлуатаційного утримання: тріщина в такому покритті може коштувати мільйони гривень. Бетонні дороги жодних помилок не прощають.

Голова «Укрцементу» Павло Качур відзначив, що забудова 100% бетонних доріг (так само як і 100% асфальтових доріг) не є доцільною і з точки зору української економіки. Беручи за основу вартість будівництва бетонних доріг у 2019-му році в «Укрцементі» змоделювали такий усереднений гарантійний термін покриття, на який би вистачило коштів, що спрямовується на державне будівництво і який буде реальним для українського платника податків. Так, Асоціація дійшла висновку, що з точки зору можливостей державних коштів і можливостей технологій будівництва бетонних доріг, доцільно побудувати в Україні понад 30% цементобетонних доріг і близько 70% асфальтобетонних доріг.

   На разі в Уряду є дві альтернативи: або збільшувати податки і набирати більше коштів у дорожній фонд, або застосовувати технології, які збільшать гарантійний термін. І цементобетонні дороге саме є цим другим варіантом, при якому без збільшення державного фінансування можливо замкнути цей цикл, — зазначає голова «Укрцементу».

Ключова перевага цементобетонних доріг, на думку Павла Качура, складається в економії коштів завдяки скороченню витрат на експлуатаційне утримання. За словами голови «Укрцементу» за період 20 років бетонна дорога економить 85% коштів, які знадобляться для ремонту наступної дороги. Майбутнє будівництва Павло Качур бачить за так званою технологією «вайтопінг» (шар бетону наливається на зруйнований асфальт), за допомогою якою будувати бетонні дороги дешевше і швидше.

Зі свого боку Павло Качур зазначає: цемент на будівництво бетонних доріг в Україні є. В Асоціації підрахували, що навіть без вкладання коштів у модернізацію цементна промисловість уже зараз здатна додатково забезпечити цементом будівництво 2000-3000 км доріг. Між тим, 1000 км дороги державного значення потребує близько мільйона тонн цементу.

Готові до реалізації Програми і українські дорожники. Микола Березовський говорить, що в Асоціації  до державних проєктів долучаються чотири компанії: ONUR, «Автомагістраль-Південь», RDS та «Альтком», які вже мають досвід будівництва такого типу бетонних доріг. На рахунку підприємств — будівництво аеропорту у Львові, Одесі, Борисполі, а також реконструкція аеропорту в Донецьку, де будівельники стикалися з дійсно складними завданнями і отримали неоціненний досвід. В роботі компанії використовують здебільшого німецьку та американську техніку, окремі одиниці якої коштують близько 2 млн євро.

Микола Березовський також назвав вартість покриття одного квадратного метра асфальтової та бетонної дороги (на прикладі траси Дніпро-Решетлилівка). Так, 1 м2 асфальтового покриття коштує 2,9 тисячі гривень, а цементобетонного — до 3,1 тисяч гривень, що є дуже незначною різницею, особливо з огляду на майже втричі довший життєвий цикл дороги з бетонним покриттям.

На заході також назвали дороги, де у найближчому майбутньому з’являться цементобетонні дороги. Це траси М29 Харків-Дніпро, Р55 Одеса-Південний Буг, Н14 Олександрівка-Миколаїв та окремі ділянки траси Н08 Бориспіль-Маріуполь.

Тепер Програма знаходиться на затвердженні Уряду. Далі будуть обговорення, дискусії, деякі коригування в планах. Автори Програми впевнені, що зможуть подолати усі виклики та досягнути запланованих показників. Сучасні технології дозволяють значно прискорювати процес будівництва цементобетонних доріг, в Україні є якісна техніка та сировина, фахівці постійно набувають досвід, до того ж процес будівництва обов’язково супроводжується науково-технічними фахівцями. Іншими словами, Україна готова мати сучасні дороги та наслідувати найкращий світовий досвід в будівництві інфраструктури.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,дороги,економіка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.