Представники українських цементних компаній звернулися до Прем’єр-міністра

12 квітня 2020, 14:18
Власник сторінки
0
4094
Представники українських цементних компаній звернулися до Прем’єр-міністра

Нещодавно представники українських цементних компаній звернулися до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з листом.

У чому українські виробники вбачають небезпеку тимчасового зупинення будівництва в країні, а значить і виробництва будматеріалів, які заходи приймають для запобігання кризі та які  рішення пропонують.

Чому Україні буде складно без цементу

Українська цементна галузь – це сучасна, науково- та капіталомістка частина державної економіки. Довгий час ця область стабільно розвивається без підтримки держави. Вона має історію, традиції, культуру. Виросли цілі покоління цементників, які цінують свої робочі місця і колективи та відчувають захищеність у компаніях. Вітчизняний виробник платить податки і створює тисячі робочих місць у восьми регіонах країни. Компанії, які працюють на ринку з часів приватизації галузі вже інвестували в Україну більш як 2 млрд євро і постійно створюють десятки мільярдів гривень доданої вартості для економіки. Зупинити будівництво – значить завдати колосального удару по виробниках цементу.

Саме на цьому базується звернення українських цементників до прем’єр-міністра Шмигаля. «З точки зору впливу доданої вартості та робочих місць на економіку, цементобетонний сектор безпосередньо інтегрується в стратегічну екосистему будівельної галузі, яка визначатиме критичну для успіху складову частину розвитку нашої країни у найближчі роки», йдеться у листі.

Занепокоєння українських виробників пов’язано перш за все з риторикою щодо закриття великих будівельних проєктів. Попри слова президента Володимира Зеленського про те, що проєкт «Велике будівництво» (будівництво доріг та об’єктів інфраструктури) не має припинятися під час карантину, динаміка розвитку ситуації демонструє: згодом держава може прийняти більш жорсткі міри. Мало того, наразі по всій країні тимчасово зупиняються виробництва в інших галузях. Люди налякані, економіка стрімко котиться вниз.

Наслідки зупинення будівництва можуть бути незворотними, впевнені представники цементних компаній. На їх думку, саме будівельний сектор може підтримувати загальну економіку країни у непрості часи пандемії COVID-19.

Як досягнути балансу

Виробники цементу впевнені, що можуть досягти балансу між неперервністю виробництва та організацією безпечного робочого середовища. Лише так, на їх думку, можна зберегти економіку України та  залишити тисячі працівників із засобами до існування.

У часи, коли економіка країни переживає скрутні часи і глобальна світова криза є неминучою, завдання держави спрямувати максимальні зусилля на підтримку вітчизняних виробників, вживаючи запобіжні заходи на ринку, щоб врятувати українську промисловість. Цементна галузь як одна з ключових в українській промисловості хоче бути почутою. Для підтримки виробників цементу виключну важливість мають два рішення держави:

·         Всебічна підтримка будівельної галузі для продовження будівництва в Україні 

·      Тимчасове обмеження імпорту цементної продукції з сусідніх ринків, оскільки вона у достатній кількості виробляється українськими підприємствами.

Це дало б можливість компаніям галузі зберегти структуру і масштаби своїх виробництв, інвестиційні плани та фінансування соціальних програм. 

Як працювати та дотримуватися карантину одночасно

Можна зрозуміти обурення громадськості: налякані страшними прогнозами та застереженнями, люди сидять по домівках та, не дуже заглиблюючись в економічні наслідки, засуджують тих, хто продовжує ходити на роботу.

При цьому переведення співробітників на віддалений режим роботи має рекомендований характер і, звісно, далеко не на всіх підприємствах його можна застосувати. Працювати компаніям дозволяється, але з поправкою: з дотриманням всіх запобіжних мір проти коронавірусу. В українських цементників з цим усе гаразд: міри розроблені та впроваджені по всіх підприємствах із перших днів спалаху COVID-19 в Україні.

На заводах дотримуються заходів карантинного характеру, рекомендованих урядом: працівники підприємств забезпечені медичними масками і деззасобами, обмежені будь-які поїздки та відрядження, більш як 80% працівників офісних служб переведені на дистанційну роботу. При цьому компанії також орендували додаткові автобуси й організували довезення працівників з дотриманням правила «не більше 10 осіб». А для працівників, в оточенні яких існують додаткові ризики зараження коронавірусом (наприклад, член родини  нещодавно приїхав з-за кордону або у когось виявлений коронавірус) цементні заводи організували спальні місця. Також працівники зобов’язані повідомляти медичну службу заводу про контакт з людиною, що приїхала з-за кордону або має симптоми коронавірусу.

Розроблені і правила роботи в карантинному режимі. У компаніях впроваджений температурний контроль та обов’язкове миття рук на вході на підприємство для працівників та покупців цементу. Співробітники працюють в масках, не скупчуються більш як три особи, зберігають дистанцію 1.5 метра, не вітаються за руку. «Ці ранні та всеосяжні заходи дозволили утримати кількість інфікування у нашій галузі на нульовому рівні. Ми налаштовані продовжувати свої зусилля у цьому напрямку, зосереджуючись на збереженні здоров'я та добробуту наших працівників, клієнтів та громад, в яких ми працюємо», – йдеться у листі-зверненні асоціації виробників цементу України «Укрцемент».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: строительство,премьер-министр,карантин
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.