Свавілля у тернопільському тубдиспансері: звернення хірурга-профспілковця

03 листопада 2019, 22:35
Власник сторінки
всеукраїнська незалежна профспілка
2
114

маємо зупинити жахливий та незаконний тиск керівництва проти сміливого хірурга-профспілковця!!!

Голові Всеукраїнської Незалежної Професійної  Спілки «Захист Праці» п.  Олегу Вернику

уповноваженого  представника профспілки ВНПС «Захист  Праці»  в КНП «ТРФПМЦ» ТОР, лікаря-торакального хірурга вищої  категорії ФХВ в КНП к.м.н.(доктора філософії)  Кошака Ю.Ф.

ЗВЕРНЕННЯ

Я, Кошак  Юрій Феодосійович, 01травня 1961 р. народження від 21.10.2019 р. став уповноваженим представником профспілки ВНПС «Захист  Праці» в  Комунальному некомерційному підприємстві «Тернопільський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр» Тернопільської Обласної Ради. Хочу поділитися тим коротким досвідом шаленого тиску на мене як працівника  із багаторічним стажем зі сторони роботодавця в.о. генерального директора РУДИКА  Вадима упродовж останніх років, виходячи із наступного:

  • 02.09.2019р. мені хірургу-торакальному вищої кваліфікаційної категорії вручили персональне попередження, що згідно наказу №61 від 01.08.2019р. за особистим підписом головного лікаря Вадима Рудика по Тернопільському обласному тубдиспансеру здійснюється скорочення штату працівників… «посада яку  я займаю,( а саме відав половину життя 25 років праці торакальним хірургом у ТОПД) підлягає скороченню, а після закінчення 2-ох місячного терміну я підлягаю звільненню з роботи по п.1 ст.40 КЗпП України з дотриманням вимог чинного законодавства України». Комісія по скороченню, яка  мені власне вручила  юридичне попередження керував юрисконсульт  Запольський В.Г., інспектор з кадрів Турбіна М.В., заступник по господарській частині.   На моє запитання хто Вас уповноважував на такі дії ? Запольський В.Г. – відповів що головний лікар Рудик В.Д.. Моє прохання показати наказ про створення даної комісії, відповідь то ми тут самі вирішуємо! Запитання моє, а чи знаєте Ви що я захищений Законом ст..42 КЗпП, оскільки маю дітей до 14років і мені залишилося 3-и роки до пенсії. Відповідь Запольського В.Г. можете оформити достроково пенсію за вислугою років. Запитання покажіть вакантні посади, – відповідь штатний розпис ще відсутній, і ми Вам нічого не можемо запропонувати. Мене змусили  підписатися і забрати собі копію. Голова первинної профспілкової організації Проць Л.Р. тоді в комісії  облтубдиспансеру була відсутня… .
  • Протягом цілого місяця я очікую що мене запросять і познайомлять із штатним розписом нового перейменованого підприємства із Тернопільського обласного протитуберкульозного диспансеру (далі ТОПД)  в  КНП «Тернопільський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр» Тернопільської обласної ради (ТРФПМЦ). Нічого подібного не сталося. Тоді я звернувся із відповідною заявою на Голову первинної профспілкової організації Проць Л.Р. із проханням прийняти мене в члени профспілки ТОПД і захистити порушене право на працю. Згідно закону: п.1 ст.42 КЗпП України моя сімя складається із двох неповнолітніх дітей 12 та 14 років; п.3 ст.42 КЗпП України мій безперервний стаж у даному закладі становить більше 25 років (хірургічний стаж 30 років); п.6 ст. 42 КЗпП України я є автором винаходів, корисних моделей в медицині (копії Патентів України від 2013р.); п.10 ст. 42 КЗпП України я маю переважне право залишення на роботі, як працівнику якому залишилося менше 3-ох років до пенсійного віку. Таким чином, наголошую 4-и підстави закону ст.. 42 КЗпП України мене мали-би захистити від звільнення. Профспілковий комітет ТОПД приймає мене у свої члени і якимись чином «ЗАХИЩАЄ» не дає згоди на моє звільнення. Проте, роботодавець Рудик Вадим на цьому не зупиняється, продовження  слідує… .
  • Зроблю короткий екскурс в 2017 р. «за таємними домовленостями головного лікаря Рудика В.Д» всіх пацієнтів, яких я консультував та рекомендував на госпіталізацію і операцію, його заступники із поліклінічного диспансеру Мадич С.В. не направляють у наше відділення, а направляють у фтизіатричні відділення чи переправляють в торакальне відділення обласної лікарні. Тих пацієнтів, які вже прооперовані мною заступник по лікувальній роботі  Романів Т.В. переводить на доліковування у фтизіотерапевтичне відділення. Таким чином, намагаються лишити мене без пацієнтів і без роботи. На сьогоднішній день у мене є достатній фактаж про відмови моїм пацієнтам в праві вибору лікуючого лікаря, і 2-3 пацієнти, які вже ефективно вилікуванні мною готові свідчити все це у  судовому засіданні….
  • Наказом №100 від 31.08.2018р. по ДВНЗ «Тернопільський національний медичний університет ім..І.Я.Горбачевського МОЗ України» я прийнятий на посаду асистента кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії з 03.09.2018р. із погодинною оплати праці до 240 годин на 2018-2019рр. де і здійснюю свою практичну  викладацьку діяльність по сьогодні. Починаючи від грудня 2018р. головний лікар Рудик  В.Д. безпідставно заборонив мені здійснювати даний вид педагогічної роботи у його «довіреному закладі». Моя апеляція згідно Закону України ст.. 1, ч.3 ст.27 «Про вищу освіту» від 01.07.2014р. № 1556-УІІ ним аргументується як сумісництво. Моя  письмова заява від 13 грудня 2018 р. згідно наданих копій Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій затвердженим спільним наказом №43 від 28.06.1993р. Мінпраці, Мінюсту та Мінфіну України, в якій прямо вказано: не є сумісництвом п.3 педагогічна робота з погодинною оплати праці в обсязі не більше як 240 годин на рік – залишена без відповіді до нині. Як аргумент мені було сказано, що робота викладача  допускається в робочий час без утримання заробітної плати лише із дозволу керівника державного підприємства, а Рудик Вадим свого письмового дозволу НЕ ДАЄ.  Прямий авторитаризм дій посадовця… . Керівництво ДВНЗ «ТНМУ» засіданням ректорату пішло мені на уступки і я здійснюю викладацьку  наукову діяльність в позаробочий час.
  • З приводу проходження підвищення кваліфікації: у 2017 р. я пройшов ТУ «Актуальні питання торакальної хірургії»  в Харківському Національному Медичному Університеті, у 2018р. захистив дисертацію за спеціальністю «Хірургія» , отримавши Диплом кандидата медичних наук в Міністерстві Освіти і Науки України. Відповідно від 5 липня 2018р. отримую доплату до заробітної плати в розмірі 20 %.  Тепер від 30 жовтня 2019р. мені було запропоновано незаконне пониження моєї ставки до 0,5 ставки тора кального хірурга поліклініки. Всі незаконні дії комісії по запропонованій посаді було зафіксовано під аудіо та відеозапис журналістом «Проти  корупції»  А. Томашевським. Розпочато адміністративне протокольне провадження поліцією Тернопільського РВ УМВС України в Тернопільській області. Слідство по факту до нині ще не порушено… .
  • Від 4.02-5.03.2019 році я пройшов підвищення кваліфікації ПАЦ «Торакальна хірургія» в Національній медичній академії післядипломної освіти ім..П.Л. Шупика і написав Самозвіт за проведену роботу, яку Рудик В.Д. цілий березень мені не підписував. Постійно він  виправляв якісь все нові та нові помилки. Аргументи із його сторони були: «це не ваше діло з приводу організації аналізу захворюваності на «ТУБЕРКУЛЬОЗ» у Тернопільській області. Врешті решт, я викинув всю організацію ОЗО із звіту яке є мій погляд «дуже важливою». Мій звіт було надано обласному хірургу  та Рішенням атестаційної комісії при УОЗ Тернопільської облдержадміністрації  і Наказом по Тернопільському УОЗ від 1 квітня 2019р. мені підтверджено ВИЩУ  кваліфікаційну категорію зі спеціальності торакальна хірургія виключно до 29 березня 2024р. Тому нові аргументи Рудика В.Д. що я мало зробив операцій  «для скорочення моєї посади» виглядають фарисейством з огляду на те, що вища категорія у мене присвоєна у 2009р.  За 20 років «Вищої категорії по торакальній хірургії» я вже заслужив   залишення на роботі і доопрацювання до пенсійного віку. Проте, Рудик В.Д. залишає на ставку хірурга торакального (лікар.. Ц. В.Є.) із першою кваліфікаційною категорією без будь-яких персональних попереджень про його звільнення та вирішує його пріоритетне становища  без рішення профспілок…(явна корупція) .
  • З приводу фахового стажування закордоном: у 2018 р. я стажувався в Мілані, Італія 21 день в хірургічному відділенні, Хірургія Торакальна із трансплантацією легень в Пульмонології. І там на 30-ти ліжках колеги проводять пересадки легень. Працює  15 торакальних хірургів, яких чомусь Держава нині не скорочує. Для якісної роботи бригада із 3-ох хірургів підміняється іншою через кожні 3 години, щоб вливати нові сили та виконувати свою майстерну роботу. Від 23.03.-30.03.2019р. я пройшов наукове і практичне стажування на Кафедрі в Клініці Хірургії Грудної  Клітки Вроцлавському Медичному Університеті, Польща. В даній клініці я провів більше операцій та асистенцій чим мені надають дома. Вдосконалив мало-інвазивні операції VATs- діагностики та хірургічного лікування майже всієї пульмонологічної патології. На це все було витрачено лише власні кошти. Ви думаєте мені Рудик В.Д. якось доплатив за цей вид стажування, жодної копієчки, натомісь із мене додатково вирахувано із заробітної плати близько 6,5 тис. гривень за відпустку без збереження заробітної плати. Я думав, що головний лікар у реорганізованому медичному центрі «ТРФПМЦ»   відкриє відділення пульмонологічної малоінвазивної діагностики чи відділення малоінвазивної торакальної хірургії де мені запропонують використати набутий закордонний досвід. Нічого подібного Рудик В.Д. не збирається робити, а із наказу №86 стало відомо лише 30 жовтня 2019р., що він намагається залишити 1,5 ставки торакального хірурга фтизіо-хірургічного відділення. Операції має здійснювати 1 хірург, і надавати допомогу саме найтяжчій категорії пацієнтам із ускладненнями легеневого туберкульозу (нагноєннями, кровотечами, пневмотораксами і т.п.). Малу операційну уже закрили і перепрофілювали її під Відделення анестезіології та інтенсивної терапії. Ознайомити із вакантними ставками в пульмонологічному відділенні, яке збираються відкрити мені  забороняють… .
  • Коли я отримав персональне попередження 2.09.2019р. про звільнення по ч.1ст.40 КЗпП України я буквально на слідуючий день підготував Подання форми контролю проти ліквідації фтизіо-хірургічної служби від 2.09.2019р.  і відправив копії на: Голову  Тернопільської ОДА, Голові Тернопільської облради В. Овчаруку, Асоціаціям торакальних хірургів Львівщини, Дніпропетровщини, Харківщини, Сумської асоціації хірургів, профільному ДУ «НІФП ім.Ф.Г. Яновського НАМН України»,    Осередкам Європейської асоціації України і саме головне Міністру ОЗУ З. Скалецькій, Голові комітету по здоров’ї нації М. Радуцькому, Офісу Президента України А. Богдану. На сьогоднішній день отримано виключно позитивні відгуки від провідних науковців та експертів по хірургічному лікуванні ТБ легень: проф..Мельник В.М., проф.. Калабуха І.А., проф.. Макаров В.В., проф.. Дужий І.Д, доцент Симонець Є.М., доцент Суховерша О.А., голова Асоціації ТХЛ Секела М.В., члени Європейської асоціації торакальних хірургів Кошак С.Ф., Макаров В.В., Беляк О.В.. Натомість, відповідь від МОЗу  надає не Міністр ОЗУ, а Директор Департаменту реалізації політики  п. А. Гаврилюк, який чисто відписався  від  поставленої  медичної проблеми і переводить всі документи на УОЗ Тернопільської обласної державної адміністрації. Таку ж відповідь надає Голова Тернопільської облради п. В.Овчарук. В кінцевому положенні всі мої Подання форми контролю проти ліквідації фтизіо-хірургічного відділення та незаконного звільнення працівників відправляються до в.о. генерального директора КНП «ТРФПМЦ»,  який порушуючи закони «Про звернення громадян» жодної відповіді мені ще не надав… .
  • 10.2019р. зафіксовано під аудіо та відеозапис як недієздатна комісія запропонувала мені уповноваженому від ВНПУ «Захист Праці» 0,5 ставки хірурга-торакального поліклініки. Моя письмова відмова в штатному розписі та дані пояснення працівникові поліції зафіксовані в даному правопорушенні які вчиняє в.о. головного лікаря в комісії Рудик В.Д. при звільненні мене від займаної посади…
  • На сьогоднішній день Рудик В.Д. переступив всі повноваження органів місцевого самоврядування, а саме Рішення Тернопільської обласної Ради від 25 червня 2019р. №1409 «Про перетворення Тернопільського обласного протитуберкульозного диспансеру в комунальне некомерційне підприємство «ТРФПМЦ» Тернопільської обласної ради. Рудик В.Д. проводить ряд своїх наказів №55 ( виконує перетворення закладів ТОПД в КНП ) ;  наказ №61 добавляє своє: «Про оптимізацію ліжкового фонду та скорочення чисельності працівників» (наказує скоротити з 01 листопада 2019р. ІІІ фтизіо-терапевтичне відділення, 20 хірургічних ліжок фтизіо-хірургічне відділення; Заліщицько диспансерно-поліклінічне відділення; Бережанське диспансерно-поліклінічне відділення); наказом №86 від 22 жовтня 2019р. (пункт 1. Викласти в новій редакції, 1.1. Скоротити з «31» грудня2019р. ); наказом №88 від 23 жовтня 2019 р. (створив комісію із голови комісії: інспектор з кадрів Труш О.О., члени комісії: юрисконсульт Запольський В.Г., голова профспілкового комітету Проць Л.Р.). Проте, Статуту профспілкового комітету КНП «ТРФПМЦ»ТОР ще ніхто не створив, засідання виборів Голови профкомітету КНП «ТРФПМЦ» ще не відбувалося… .   Тому  всі дії комісії є незаконнми і пілягають розслідуванню в кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України.
  • 01 грудня 2019р. коли я запитав дозволу у в.о. головного лікаря Рудика В.Д. повісити на дошку оголошення Повідомлення про уповноваженого представника профспілки ВНПС «Захист  Праці»  в КНП «ТРФПМЦ» то  Рудик Вадим мені відмовив в цьому. Цей факт зафіксовано на аудіо фіксацію, а юрисконсульт Запольський В.Г. сказав що ми не визнаємо цю незалежну профспілку легітимною. Мій Статут вони навіть не захотіли дивитися. Коли я сказав, що маса людей при звільненні звертаються до мене за захистом праці, вони лише засміялися із цього. У мене таке враження що вони авторитарно уже все вирішили «ЗАКОННО» хто має залишитися…

Виходячи із наведеного та керуючись Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»,Уставу ВНПС «Захист Праці», –

Прошу :

Захистити порушене право  на працю згідно діючого закону ст.. 42 КЗпП України, шляхом подання відповідного звернення в органи Генеральної прокуратури України.

03 листопада 2019р.                                                          

Уповноважений  ВНПУ «Захист Праці» в КНП «ТРФПМЦ» ТОР, Лікар-хірург торакальний вищої категорії, к.мед.н.(доктор філософії) Юрій Кошак

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Тернополь,туберкулез,Тернопіль,туберкульоз,Тернопольская область,Тернопільська область,профспілки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.