Юрист-ПЕНСІОН консультує! №4

04 березня 2019, 12:27
Власник сторінки
0
20
Юрист-ПЕНСІОН консультує! №4

Ще більше юридичної інформації для наших пенсіонерів

ЗУ “Громадянами похилого віку визнаються особи, які досягли пенсійного віку, встановленого Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а також особи, яким до досягнення зазначеного пенсійного віку залишилося не більш як півтора року.

  • Жилі приміщення, які займають громадяни похилого віку, за їх бажанням передаються їм в особисту власність (приватизуються) безплатно в межах встановлених норм згідно з чинним законодавством.(ст. 28)
  • В необхідних випадках громадяни похилого віку забезпечуються протезами, слуховими апаратами, зубопротезуванням.Зазначені види протезної допомоги надаються їм безплатно або на пільгових умовах (за винятком зубних протезів з дорогоцінних металів) в порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України. (ст. 34)
  • Органи місцевого самоврядування зобов'язані здійснювати продаж товарів і побутове обслуговування громадян похилого віку в спеціальних магазинах і відділах за соціально доступними цінами. (ст. 41)
  • Самотні громадяни похилого віку, які мають у власності жилий будинок, звільняються повністю або частково від плати за землю або орендної плати за землю. Такі ж права мають громадяни похилого віку при наявності дачі або будинку в садівничому товаристві.(ст. 30)
  • Громадянам похилого віку, які проживають в жилих будинках, що не мають центрального опалення, надається переважне право на забезпечення паливом в межах норм, встановлених для продажу населенню, та на пільгових умовах, встановлених Урядом України.(ст. 40)
  • Для малозабезпечених громадян похилого віку за рішенням місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування може організовуватися безплатне харчування.(ст. 42)
  • Самотні громадяни похилого віку мають переважне право на встановлення домашнього телефону. (ст. 43)
  • Самотнім громадянам похилого віку, які за висновком медичних закладів потребують постійного стороннього догляду, призначається державна соціальна допомога на догляд у розмірі і порядку, встановлених "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", надається соціально-побутове обслуговування вдома державними установами.(ст. 24)
  • Соціально-культурні установи у своїй діяльності повинні враховувати специфічні запити громадян похилого віку. Органи місцевого самоврядування повинні забезпечити громадянам похилого віку необхідні умови для користування культурно-видовищними установами.(ст. 44)
  • Ритуальні послуги у зв'язку з похованням самотніх громадян похилого віку здійснюються за рахунок коштів місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування у встановленому ними порядку.(ст. 45)
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.