Київська область отримала 563,1 млн. гривень додаткової дотації.

25 січня 2019, 14:43
Власник сторінки
0
53
Київська область отримала 563,1 млн. гривень додаткової дотації.

Нещодавно Уряд прийняв розпорядження, яким погодив розподіл додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я.

Згідно цього розподілу Київська область отримала 563,1 млн. гривень, з них на обласний бюджет – 112,6 млн. грн. (20 % від загальної суми), на районні бюджети — 292,8 млн. грн(52% від загальної суми), на бюджети об’єднаних територіальних громад – 45 млн. грн. (8 % від загальної суми), на бюджети міст обласного значення – 67,6 млн.грн (12% від загальної суми), нерозподілений залишок 45 млн.грн. ( 8% від загальної суми). Київська область знаходиться на третьому місці в Україні по розподілу коштів для міст обласного значення (12 % від загальної суми додаткової дотації).

У Київській області всім містам обласного значення і ОТГ розподілили додаткову дотацію на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, але нажаль така ситуація спостерігається не у всіх областях України.

Аналітичний центр Асоціації міст України проаналізувавши ситуацію у всіх областях нашої країни дійшов висновку, що в середньому 45% дотації перерозподілено на обласні бюджети, хоча питома вага видатків на освіту і охорону здоров’я загального фонду обласних бюджетів в структурі загального обсягу асигнувань всіх місцевих бюджетів за відповідними галузями складає лише 11%. А для міст обласного значення, які утримують майже 70 % всієї інфраструктури освіти і охорони здоров’я, передбачено лише 5% загального обсягу дотації, для об’єднаних територіальних громад, в яких проживає чверть населення нашої держави, - лише 13,5 %.

АМУ з прикрістю вимушена констатувати, що тенденції несправедливого розподілу цієї дотації збереглися з попередніх років. Так, у травні 2018 року це питанняпорушувалося на зустрічі Глави Уряду з Правлінням АМУ, але, на жаль, доручення Прем’єр-міністра не дали суттєвих результатів і кошти були розподілені нерівномірно та необ’єктивно.

Тож у цьому році АМУ, як організація що стоїть на захисті інтересів громад України звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням відмінити вищезазначене рішення Уряду (Розпорядження від 16.01.2019 №14-р). та в подальшому забезпечити об’єктивний і демократичний розподіл коштів між місцевими бюджетами на здійснення переданих з державного бюджету видатків.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: медицина,освіта,дотації
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.