Як голосувати внутрішньо переміщеним особам?

31 серпня 2018, 10:48
Власник сторінки
адвокат, юрист
0
31

Верховний Суд прийняв важливе рішення щодо голосування внутрішньо переміщених осіб.

Голосувати – лише за місцем реєстрації постійного проживання

Таке рішення прийняв Верховний Суд України (Суд), визнавши відмову Відділу ведення Державного реєстру виборців Луцької міської ради в задоволенні заяви позивача про включення її до списку виборців на місцевих виборах на основі довідки про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи правомірною. Жінка звернулася до органу місцевого самоврядування із заявою про зміну її виборчої адреси у зв’язку з тим, що через збройний конфлікт мусила переїхати до Луцьку і проживає там вже понад один рік. На підтвердження своїх слів надала довідку про взяття її на облік як внутрішньо переміщеної особи. Відділ ведення Державного реєстру виборців Луцької міської ради відмовив громадянці у зміні виборчої адреси, оскільки довідка не є документом, що підтверджує її належність до місцевої територіальної громади. Суд підтримав цю позицію, посилаючись на законодавство: право голосу на виборах депутатів міської ради, виборах міського голови мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до Конституції України, належать до відповідної територіальної громади та проживають в межах відповідного виборчого округу, що підтверджується їх зареєстрованим місцем проживання. Саме місце реєстрації у паспорті громадянина України має ключове юридичне значення при вирішенні виборчих спорів щодо включення до списків виборців для голосування на чергових виборах, оскільки залежно від місця реєстрації виборця визначається його виборча адреса. 

Довідка ж про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є документом, що засвідчує лише тимчасове місце проживання особи - на період уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, масових порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.