Національні дружини – перша приватна армія України

29 липня 2018, 20:13
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
91

Національні дружини – перша приватна армія України

Армія баранів під супроводом лева сильніша за армію левів на чолі з бараном.

Україна 2018 рік. Національні дружини. Велика кількість військових організацій. Величезна кількість нелегальної зброї. Чи буде це все сприяти захисту бізнесу та громадян? Чи буде це все допомагати поліції захищати Україну?

Однакова форма, чорно-білі знамена і балаклави. 28 січня шість сотень молодиків вийшло на вулиці Києва щоб встановити український порядок. Себе вони називають Національними дружинами. "Сьогодні тут зібралися ті, кому не байдуже. Кому не байдуже доля власної країни", - заявляють вони. Хто ці люди і кого насправді вони захищають? Такими питаннями вибухнув весь інтернет простір.

Національні дружини - це громадська організація, яка створена для забезпечення порядку на вулицях. Згідно з інформацією, що вказана на сайті організації, дружини допомагають поліції боротись проти нарко кубел, незаконних забудов і так званих наливайок.

Проте, працювати пліч о пліч виходить не завжди. Цю бійку влаштували нацдружини в місті Кременчук. До оперативників поліції застосована фізична сила.

На іншому відео вже бійка в Черкасах. Так нацдружини допомагали черкаським депутатам ухвалювати бюджет на 2018 рік. В державі Україна є тільки одна монополія на насилля - державна монополія. Так діяльність нацдружин коментує міністра внутрішніх справ Арсен Аваков. Він, як міністр, не дозволить, щоби були паралельні структури, які намагаються на вулиці вести себе як альтернативне поліції полімілітарне утворення.

Створення цих формувань приписують Андрієві Білецькому - лідерові політичної партії Національний корпус. Саме він 28 січня освячував стяги організації. Чим важче буде боротись, тим вище повинні бути наші знамена - зазначив Білецький. Проте, самі нацдружини все заперечують. Керує національними дружинами командир, а не Білецький.

За фактом нацдружини є частиною одного великого руху - азовського. До нього входять: партія Нацкорпус, у минулому цивільний корпус, корпус Азов, а також спортивний і юнацький корпуси. Станом на січень 2018 року національні дружини функціонують у 18 областях України.

Національні дружини України. Куди призвела реформа?

Святослав Піскун людина легенда тому, що він був тричі Генеральним прокурором України. Він, як професійний юрист, може дати фахову оцінку сьогоднішній ситуації. Зараз відбувається багато.

По-перше, треба з’ясувати, що це громадська організація. Громадська організація будь-яка, не важливо, це Національні дружини чи будь-яка інша, вона має свій порядок створення і цей порядок створення чітко встановлений законами України. А для того, щоб розібратися чи законно діють або не діють ті чи інші формування, треба прослідкувати процес їх народження. А процес народження може бути тільки один - це статут, це кадри, це список, це реєстрація статутної діяльності в Міністерстві юстиції України. Це співпраця з громадами на місцях - об’єднаними чи ще не об’єднаними. Це робота під чітким керівництвом Національної поліції України або Прикордонної служби України так, як написано в законі, для чого вони створюються і без оперативного і методичного керівництва Національної поліції України вони не можуть нести чергування на вулицях України і в громадських місцях. Це чітко написано в Законі України, який прийнятий у 2003 році і у 2000 році він перший раз був прийнятий. Зміни 2003 і у 2015, 2016 роках - тричі змінювався, “Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону. В цьому законі чітко і зрозуміло написано хто може бути цими громадськими об’єднаннями, які приймають участь в охороні громадського порядку.

Що можуть Національні дружини, як декларують вони свої повноваження і тоді будемо детально аналізувати.

Відповідно до Закону України дружини мають право перевіряти документи, якщо людина вчинила або вчиняє злочин. Спільно з поліцією або прикордонниками затримувати злочинців, заходити в клуби, кінотеатри, стадіони та інші людні місця для переслідування злочинця. У невідкладних випадках використовувати чужі транспортні засоби, щоправда, за згодою власника. Застосовувати фізичну силу та спецзасоби для затримання злочинців, самозахисту і захисту громадян або поліціянтів.

Це правда?

Так, це прописано в законі про участь громадян в охороні громадського порядку, але те, що тут написано, стосується тільки тих угрупувань, які офіційно зареєстровані. Не може сам себе призначити керівник, наприклад, дружини, керівником цієї дружини і не може визначити їх права, які не передбачені статутом, затвердженим Міністерством юстиції України.

Тобто, сьогодні Національні дружини можуть бути на сторожі громадського порядку виключно в разі реєстрації в Мін’юсті?

В Мін’юсті, і якщо їх статут не заперечує діяльності охорони громадського порядку. Але, ніхто не знає про існування цього статуту. В реєстрі їх поки що немає.

То це утворення абстрактне? Сьогодні немає такого утворення? В реєстрі немає такої організації.

Немає. І ми не бачили статут, по-друге. Ми не бачили реєстрацію, ми не бачили координацію діяльності з місцевою владою, з громадами на місцях і з керівниками правоохоронних органів на місцях і погранців. Тому, сьогодні рекомендуємо керівнику цих Національних дружин.. Вони, мабудь, потрібні. В цьому не доцільно зараз розбиратись тому, що те, що в нас зараз відбувається в Україні, будь-яке формування, яке буде забезпечувати порядок і законність в державі, воно нагально потрібне нам. Але, це формування повинно бути тільки в установленому законом спосіб.

Ми бачили хлопців в шапках сантаклаусів, які трощать майно. Моделюємо ситуацію - Ви власник магазину. У вас оренда, все нормально, все чітко. У вас є найняті працівники. Наприклад, хай буде продавчиня Зіна. Вона продає комусь там щось з під поли. Вона вчиняє адміністративне правопорушення або комусь після 10 наливає алкогольні напої. Але, ваш магазин абсолютно нормальний, стоїть. Вриваються хлопці і починають трощити. Питання до того, щоб пояснити всім звичайним власникам, що робити в даній ситуації?

По-перше, це перевищення своїх функцій і повноважень. Якщо їм хтось надав такі функції і повноваження. А згідно цього закону поки що не видно, що в них взагалі є ці функції і повноваження по охороні громадського порядку. А по-друге, це просто скоєння правопорушення, чи адміністративного чи кримінального. Мабудь, кримінального. Це схоже на хуліганство. І завдання умисної шкоди майну, що переслідується кримінальним кодексом України. Тому, можна порадити тому, що цим людям, яким дають завдання йти трощити, бити і ламати, починати закони України щоб не сталося так, що їх за це будуть притягувати до відповідальності.

А як діяти власнику покроково? Ваш магазин розтрощили? Перший крок.

Перший крок, звичайно, це зверення до Національної поліції, до прокуратури, до суду для того, щоб захистити свої права. І коли прийде Національна поліція і побачить те, що там відбулося, і ви розповісте їм, що це робили Національні дружини, Національна поліція скаже, що ми ніяких Національних дружин сьогодні на чергуванні не супровождували, не відправляли і не виписували їм рознарядку на чергування на цій місцевості. І виявиться так, що це ніякі не Національні дружини, а просто хлопці зібрались для того, щоб гарно похуліганити і когось побити.

Правильно було зазначено - гарно похуліганити.

Думки людей щодо того, що витворяли Національні дружини останнім часом. Не дарма було зазначено витворяли, оскільки їх дії пояснити здоровою логікою неможливо.

Чи підтримуєте ви дії Національних дружин і чому?

Думка 1:

Я поки ще не знаю про їхні дії наскільки багато, але чув, що вони заходили в якийсь виконком і вимагали від депутатів, щоб вони приймали закони, а не ковирялись в носі. В даній ситуації підтримую.

Думка 2:

Якщо вони будуть підпорядковуватись якимось державним програмам, структурам то тоді так.

Думка 3:

Це для мене щось нове і я рахую, що поліція повинна бути одна і відповідальна.

Думка 4:

По-перше, я не знаю хто ці люди і хто за ними стоїть тому, не можна сказати. Є поліція, нацгвардія, а ось національні дружини, не знаю. Напевне, ні.

Думка 5:

Так, підтримую. Чим більше якихось правоохоронних органів, тим краще. Безпечніше.

Люди хочуть, щоб був на вулицях порядок. Люди хочуть, щоб в країні панувала законність. Це звичайно. І кожна людина, яка сподівається на захист своєї честі, бізнесу і здоров’я від держави. Вона сподівається, що чим більше правоохоронних органів, тим краще. Але питання, чи є вони правоохоронним органом? От в чому питання. Питання не в тому, ж чи вони захищають чи не захищають - захищати повинні тільки ті правоохоронні органи, які уповноважені на це державою! Тому, що палиця в даному випадку може бути в двох кінцях - якщо вони перевищать свої повноваження, як ми бачимо коли вони били, трощили чи примушували, то навіть немає кого притягнути до відповідальності. Навіть не говориться, кого притягнути - немає навіть з кого запитати. Тому, що вони не представляються, у них обличчя закриті, вони в одній уніформі - розрізнити їх за зовнішніми ознаками неможливо. Тому, в такому чині вони можуть і вбити кого-небудь. Коли вб’ють, підуть і їх ніхто не знайде тому, що їм ніхто не давав відповідних документів на відпрацювання цього району. Так повинно бути по закону! Сказати чесно, вони хлопці чесні, порядні і вони люблять Україну і видно, що вони наші українці, які патріоти України. Але, потріотизм радикальний, він повинен бути в серці, в душі, а на зовні перед людьми, він повинен бути в межах закону! І перевищення закону або порушення закону, це вже не патріотизм для України - це картинка для наших ворогів і вони дуже гарно її використовують.

Це така ведмежа послуга.

Національні дружини перший крок до створення приватної армії - правда?

Не правда. Ніхто ж не знає з якою метою вони почали так створюватись. Можливо, у когось і є думка створити  приватну армію з них, але є думка, що ті хлопці, які прийшли в національні дружини, є впевненість, що вони воювали в АТО, вийшли демобілізовані. Знаєте, колишні військові, ті, хто стояли на майдані, ті, хто захищали Україну, будучи добровольцями чи волонтерами. Там не прості люди. Це люди, які пройшли складний шлях в житті. І їх, можливо, просто ввели в оману. Вони не розуміють, що вони незаконні. А може їм сказали, ви починайте, а ми вас узаконимо і видамо посвідчення. І зробимо вас законним формуванням і дамо, коли прийде час, зброю і ви будете допомагати поліції. Можливо і так. Невідомо, що там відбувається. Те, що ми сьогодні маємо, звичайно, так бути не може. Вони повинні бути ідентифіковані.

Чи можуть Національні дружини застосовувати арешт і на місці затримувати особу - правда?

Кожен громадянин України, не будучи національною дружиною чи не національною дружиною, має право затримувати, коли бачить, що вчинається злочин. Затримувати, заважати і перешкоджати вчиненню злочину. Це святий обов’язок кожного громадянина! Але, дружина має право це зробити, але у разі, коли вона законно сформована.

Національні дружини будуть використовуватись в бізнес захопленнях і рейдерських захопленнях - правда?

Не правда. Їм не дадуть розвернутись, вони навіть не зареєстровані.

Національним дружинам видадуть вогнепальну зброю - правда?

Не правда. Вони ж не зареєстровані. Перше питання, коли вони стануть чиєюсь приватною армією, якщо хлопці цього не розуміють, то їх дуже шкода, то їх використовують як "пушечне м’ясо" для того, щоб вони йшли захоплювали підприємство і били комусь рожу і трощили якісь там генделики, то вони тоді попались в сітки, так би мовити, московської пропаганди, іх використовують. Тоді шкода цих хлопців і патріотів. А якщо вони будуть мати офіційний статус, то їх, звичайно, ніхто не примусить це робити, бо вони будуть ідентифіковані.

Думка громадян.

Чи мають право дружини поряд з поліцією стежити за громадським порядком?

Думка 1:

Якщо це, скажімо так, як в радянські часи були дружинники, які були від підприємств, люди, які по своїй волі хотіли допомагати, то це одне. А якщо це організація, за якою хтось стоїть, то, напевне, ні.

Думка 2:

Я не знаю, чи є закон забороняючий їм це робити. Я рахую, а чому ні?

Думка 3:

Ще з часів майдану, обговорювалась тема створення муніцинальних силових структур, які б дивились за порядком на місцях, і в містах. Тому, наявність національних дружин підтримую.

Думка 4:

Так. Хочеться, щоб хтось перевіряв і державні органи.

Думка 5:

Буде порядок. Щоб всі думали. І прості люди, а не тільки поліція. Бачте яка тепер поліція? Молоді, недосвічені, їх ще треба вчити, вчити й вчити. Правда?

Національні дружини не набагато доросліші. Як було сказано, що вони, звичайно, мають право затримувати. Ось уявіть собі, що підходять до вас 3 молодика в масках. Хлоп вас по голові, руки закрутили і потягнули в якийсь там відділок. Затягнули. А для чого ви мене взагалі притягнули - я йду додому? А ми хочемо перевірити твої документи. Та в мене дитина в дитячому садочку. Так покажи документи і ми тебе відпустимо. В мене немає документів. А, нема документів. Тоді сиди тут до завтра, поки ми розберемось хто ти такий і чого ти тут ходиш.

Такий бардак є і так не повинно бути. Ви знаєте, що закони пишуться не сьогоденням. Кожен закон має історію - історію звичаїв народу України, історію життя народу України, і як до незалежності, так і після незалежності. І тому, кожен закон має мотивацію - для чого він прийнятий. І тому, цей закон про участь громадян в охороні правопорядку був прийнятий для того, щоб громадськість підсилила роботу правоохоронних органів і правильно, але на законних підставах. Те, що робиться в цьому випадку незаконно, воно псує відносини між правоохоронними органами і громадянами.

Моделюємо ситуацію.

Якщо ви і я вирішили стати на сторожі громадського порядку. Ви мені кажете, в нас збільшились крадіжки, як в операції “И”, будемо зараз керувати тут і будемо дивитися щоб був повний порядок. І ми з вами хочемо створити щось на кшталт національних дружин. Ми можемо це зробити? Два сусіди.

Два сусіди можемо, але ми з вами це можемо робити щоденно, щохвилини ходити, допомагати, шукати, але вчиняти будь-які дії, які перешкоджаються праву іншої людини - пересуватися, стояти, сидіти, торгувати - ми не маємо права.

Пам’ятаєте, був такий випадок, коли вся еліта БПП з’їзджалась кудись в залісся. То було в лісі. І там одному журналісту дали в “бубон”. Так само можуть дати і тим, хто контролює там. Є якась інша охорона. Я до чого це веду - мені сьогодні, як пересічному громадянину, не зрозуміло, які повноваження в приватної охорони народного депутата, в національних дружин, у нас з вами, якщо ми патрулюємо залісся. Хто що з них може робити?

Уявіть собі - добре, що ви такий кремезний, здоровий чолов’яга і підете на патрулювання з кулаками. А хтось інший слабший, то візьме ножа чи газовий балончик.

Має право?

Не має, але візьме, бо ж іде охороняти громадський порядок. Якщо на ньог або на мене якийсь бандит нападе, то я повинен якось його затримати, знешкодити. І таких знайдеться багато - хто з собою кастет візьме, ножа, хтось біту. І от уявіть собі таку ситуацію - виходить от ця “бригада” народних дружинників. Звичайно це жарти, але воно так і є. В цьому істина. Але не дай Бог виникає неординарна криміногенна ситуація і кожен з нас, в силу свого розуміння, починає захищати своє життя і життя тих, на кого нападають, можливими засобами. Для мене це ніж. Для вас це біта, для другого це пістолет і ще щось. Розумієте? І це взагалі виходить що? Виходить, що це просто розбій або хуліганство або ще щось тому, що ми ж не уповноважені з вами це робити. Мало того, ми не уповноважені використовувати при цьому будь-які засоби, які не передбачені законом. Розумієте?

Як можна оцінити роботу поліції сьогодні?

50 на 50. Подобається, що поліція стала іншою, що вона перестала барти дрібні хабарики. Знаєте, пропали з доріг там, з дільничих, які ходили по хатах, там тортика з’їв, там бухнув, там ще щось. Там стрельнув 100 грн., когось посадив, комусь помстився - ось така була не зовсім зрозуміла ситуація, але це питання до муніципальної поліції. Я взагалі до того схильний, щоб булі муніципальна міліція.

А ви знаєте, що Кличко створив собі власну армію? Створив собі комунальне підприємтсво “Муніципальна варта”. Комунальне підприємство - це для того, щоб газ подавати в квартири - це зовсім інше. Його можна назвати як хочете. Поліція повинна мати права, повноваження і обов’язки. Тому, вона повинна бути тільки у встановленому законом порядку і будь-яке застосування сили мають право тільки ті, хто на це уповноважений державою. Ніякий Кличко не має права робити застосування сили. Можливо він собі зробив, наприклад, муніципальну варту, яка охороняє його особисто. Йому це подобається. На здоров’я. Хай він назве там муніципальний легіон чи ще щось.

Це нормальні хлопці, АТОшники, які сьогодні об’єднані в межах комунального підприємтсва, завданням цього КП згідно статуту є забезпечення схоронності комунального майна столиці.

Вони охороняють. Це охоронна фірма, виходить. Але комунальним підприємством. Вона може створюватись.

Рівень довіри до поліції.

У 2012 році поліції довіряли 25,9 % відсотків. Під час Революції гідності у 2013-2014 роках показник довіри спустився до 22 - 22,5 %. Найгірша ситуація була у 2015 році. Тоді поліціянтам довіряли лише 15 % населення. Суттєвий стрибок відбувся після реформи поліції у 2016 році - рівень довіри зріс до 39 %. У першій половині 2017 року показник підвищився ще на 4 %. А наприкінці року знову опустився до 39 %.

Статистиці я не дуже вірю, якщо чесно.

Справа в тому, що вони стали не такі активні, як ті, що були раніше. Вони не так докучають народу. Взагалі, їх стало менше, поліціянтів. І вони більше зайняті на охороні протестних всяких акцій. І тому, в повсякденному житті українці менше почали зустрічатися з працівниками поліції. А що стосується, наприклад, там слідчих чи працівників карного розшук, то українці ж не знають, що росте злочинність в країні, що не розкриваються умисні вбивства, менші стали відсотки розкриття. Що не розкриваються злочини грабежі, розкрадання, що більше стало злочинів проти особи. Проти державної власності. Їм це не цікаво. Тому, що про це ніде ніхто не говорить. Це називається латентна злочинність. Для того, щоб цю латентну злочинність виявити, її потрібно розкрити, направити справу до суду. В суд мало що сьогодні йде. Тому, в українського громадянина складається уявлення, що більш стало добре, гарніше. Може так і стало, в це також можна повірити. І коли вони кажуть, що так ми довіряємо, то оцей рівень довіри, знаєте хто? Це постові, дільничні, це ті, хто ходить по вулиці і ті, хто стоять на дорогах. До них дійсно збільшилась довіра. Вони стали охайніші, культурніші, вони не беруть хабарів. Вони себе поводять чемно, по-європейськи - це правда. Це, що відбувається, це видима частина айсбергу роботи нацполіції, але айсберг зверху тільки на одну тратину, а дві третини знаходяться під водою. А от те, що відбувається під водою - реформа цього блоку, це реформа сама головна для поліції. Це агенти розкриття злочинів, оперативні служби, боротьба з організованою злочинністю, слідчі, експертизи і т.д. і т.п. і суди.

Ви знаєте, що сьогодні фактично люди не хочуть звертатись до поліції, бо вже почастішали випадки, коли вони викликають поліцію, годину вона їде, або були такі випадки, коли викликають, а поліція роз’яснює по телефону що там у вас - ми не приїдемо. Пам’ятаєте, були такі випадки щодо всіх дій на майдані, коли просто казала, ми не поїдемо. Зараз те саме - все повернулося!

Це не латентна злочинність, а це латентне свинство по відношенню до громадян.

Можливо, але громадяни таку статистику дають. 3 роки тому назад, коли починалась реформа, приїхала Деканоїдзе і т.д. і т.п. Святослав Піскун виступав в якості експерта на одній з програм і він тоді сказав, що треба починати з того, щоб унеможливити поліцейсього вести якісь розмови, пов’язані з корупцією і порушенням закону. Для цього потрібно просто закупити маленькі такі камери. Їх повісити йому сюди в кишеньку, підключити до центрального пульту, який буде працювати в кожному районі і щоб кожні перемовини між громадянином і поліцейським записувались на відеокамеру, і щоб бачив інспектор або керівник підрозділу в районі, бачив кожного поліцеського, кожну групу як вони спілкуються з громадянами України. І так є в багатьох країнах Європи. І тоді це вже відразу унеможливлює конфлікт, по-перше, тому що дві сторони знають, що кожне слово пишеться і їх видно, значить лаятись вже ніхто не буде і битися теж не будуть тому, що все буде записано і саме головне, вже не виникне питання дачі або отримання хабара. Тому, що зарані зрозуміло, що вся розмова буде записана на відеоплівку. І Деканоїдзе погодилась з ним і сказала, що вони це обов’язково зроблять. Виявляється, що в них в Грузії це вже було. Пройшло 3,5 років і немає впевненості, що це працює в Україні.

Як в анекдоті - тут у вас камери нема? Нема. Тоді дулю вам і щасливої дороги!

Ви особисто б звернулись до Національної дружини, якби у вас щось сталось?

Ні. Не звернувся.

Думка громадян.

Ви особисто б звернулись до Національної дружини, якби у вас щось сталось?

Думка 1:

Може й так. Не знаю. По-перше, я їх ще не знаю. Ще тільки реклама пройшла. Я їх ще не бачила, окрім як по телевізору. Якісь їх великі здобутки теж не відомі.

Думка 2:

Не знаю чим вона займаєтся. Чим вона може допомогти.

Думка 3:

А що це таке? Це тіпа мєнтів других?

Думка 4:

Звернувся, так як до поліції можна другий раз і не до стукатись.

Думка 5:

Напевне ні. Поясню чому. Ситуація якось так нагадує, а я покличу старшого брата.

Думка 6:

Думаю, що так. Але, нажаль, поки що не знаю як до них звернутись. Телефоном чи ще якось. Як їх можна викликати.

Це недопрацювання національної поліції дуже сильне. Якщо громадяни України шукають альтернативу, то значить, що це недопрацювання нацполіції. І я думаю, що це недопрацювання і нашої Верховної Ради України. Значить, ВРУ і депутати не забезпечили законодавчий рівень  роботи правоохоронних інституцій. І роз’яснювальної роботи. І рівень правоохоронних інституцій, їх роботи, їх діяльності. Люди шукають альтернативу. Це нездоровий дзвіночок.

Я готувався і дивився реєстрацію, і сюжети дивився. Я бачив сюжет, де представники національних дружин їдуть на дорогих автівках, на тренувальній базі застосовують зброю і візуально я побачив, що це вогнепальна зброя. Не мисливська, не перероблена, а вогнепальна. Вони мають право на вогнепальну зброю сьогодні?

Ви ж знаєте, що у нас не має права ніхто на вогнепальну зброю - заборонено громадянам нарізну вогнепальну зброю зберігати і носити. Якщо в них є така зброя, значить у них є якісь документи, які дозволяють їм це робити.

Чому їх ніхто досі не перевірив?

Невідомо. Може їх перевірили і забрали. Ми з нічого з вами не знаємо. Ви ж розумієте як в нашій країні побудована система? Ми тільки знаємо те, що нам показують по телебаченню. Оце 2-3 канали в Україні, які щось аналізують. Серед них і ЗІК. Які говорять, давайте то, давайте це, запитаємо, а всі решта каналів, вони в унісон говорять те, що треба почути 45 мільйонам населення. Що це добре, а оці погані, у нас війна, закрийте рота і йдіть охороняйте державу. Все, крапка. Скоро вибори. Готуйтесь до виборів. Все. Тобто в Україні зроблена системи правильного одурачення населення. Це прекрасно, що зуміла влада це зробити. Для неї прекрасно, але погано для народу України.

Щодо зброї. Давайте змоделюємо ситуацію.

Ви йдете по вулиці і вбачаєте представників національної дружини, які стоять зі зброєю Ви, Генеральний прокурор тричі.

Для них це не важливо.

Не Генеральний прокурор не зрозуміє, чи то зброя з гумовими кулями, чи то все-таки вогнепальна. Що ви будете робити?

Підійти і сказати, куля в лоб так куля в лоб.

Думка громадян.

Чи мають право національні дружини носити зброю?

Думка 1:

Ні, не мають право. Чому сталось таке? Чому стали нацдружини? Тому, що немає довіри до силового блоку. Немає розслідування ні на майдані, немає посадки корупціонерів. Тому, можна будувати свої якісь організовані злочинні чи незлочинні військові структури, які потім можна управляти. Перетворюється трохи в Сомалі.

Думка 2:

Ні, не повинно. Цим повинна займатись виключно держава. Тільки держава повинна мати виключне право на насилницькі ді.

Думка 3:

Думаю, що так. Чому? Тому, що вони повинні давати відпір в будь-якій ситуації.

Думка 4:

Повинні носити тільки люди, які спеціально навчені. Органи - поліція, міліція.

Думка 5:

Негативно, У нас є поліція і органи іншої державної виконавчої влади, які повинні це робити, а народні дружини взагалі для чого створили. Скоріше всього, що Аваков для свого захисту  і своїх інтересів.

Люди вони ж, бачте, хвилюються. Їм не подобається це, що відбувається. Вони відчувають, що тут щось не так. Тому, люди побачили, що це знаєте, щось таке що ніде не зареєстровано. Що ще офіційно ніхто не вивісив статуту і ніхто не заборонив. Вони не можуть зрозуміти що відбувається, для чого це відбувається. А тим більше перед виборами. Ви ж розумієте, що сьогодні вони однаково одягнені, у них є маски, у них  якась, ви кажете, зброя. Сьогодні заскочили, наприклад, в той магазинчик, де наливайка чи розливайка. А завтра заскочили на виборчу дільницю. Погромили виборчу дільницю. Це можуть бути не національні дружини. Хтось може начіпити собі на спину оцю назву “національні дружини” і від імені національних дружин України де нормальні, звичайні - я вірю в це, патріоти держави. Можуть прийти і сворити берпрєдєл на якійсь там дільниці. Побити, поламати і покажуть на весь світ, що це зробили національні дружини. Але, національні дружини не мають до цього ніякого відношення. І як потім пояснити, що ми це не ми? Однаково одягненні, у обох немає посвідчень, усі в масках. Як їх розрізнити? Розумієте, от в чому проблема. Від їх імені можуть скоювати злочини. Ось за це треба думати керівникам цих дружин.

Що ви як Генеральний прокурор зробили б, у випадку, якщо за вашої каденції, з’являється таке утворення і воно офіційно себе посвячує ще й у центрі столиці? Перші 3 кроки як Генерального прокурора.

Перший крок - зустрічаюсь з керівником Національної поліції, викликаю до себе і питаю, скажіть, будь ласка, це ваш підрозділ? Ні, це не наш. Вони самостворені. В Міністерстві юстиції телефоную до міністра юстиції - вишліть мені, будь ласка, мейлом або факсом, номер реєстрації. Він каже поки ще на відпрацюванні - не зареєстровані. Викликаю до себе керівника цих національних дружин і даю йому припис про подальше непорушення законів України. Маю право. На то я і Генеральний прокурор. Пишу йому, шановний такий то такий прошу виконайте вимоги закону, зареєструйтеся, отримайте статут зареєстрований, видайте людям посвідчення, проведіть інструктаж і будь ласка, ідіть партулюйте разом з національною поліцією. У разі порушення цього законодавства, яке я зараз вам описав, будете притягнені до відповідальності. Крапка.

Зброю треба легалізувати?

Так, обов’язково. Стовідсотково можна сказати, що зброю треба легалізувати. Кожна людина повинна її зберігати у встановленому законом місці, в охороненому місці. Це має бути сейф, який має зачинятись.Мають бути перевірки місця зберігання зброї. Вона повинна пройти гільзотеку, кулетеку. Вона повинна бути відстріляна. Вона повинна бути зареєстрована. Людина, яка має цю зброю, повинна знати правила як вона зберігається і використовується. І більше того я вам скажу, що тільки 2 відсотка в світі злочинів вчиняються зареєстрованою зброєю. 98 відсотків злочинів - застосування зброї відбувається незареєстрованої.

Стрілянина у центрі Харкова. Стрілянина у Києві. Розстріляли депутата. Авто подружжя розстріляв кіллер. Під домашній арешт взяли одного з підозрюваних у стрілянині. Такі ледве не щодня з’являються новини на екрані телевізорів. Тільки за 1 півріччя 2017 року в Україні зареєстрували 124 умисні вбивства з використанням вогнепальної зброї. База національної поліції налічує 663 тисячі людей, в яких на руках 900 тисяч стволів. Проте, офіційні цифри нацполіції відрізняються від тих, що називає голова асоціації власників зброї. За оцінками міжнародних фахівців на руках в Україні знаходиться незареєстрованої зброї до 5 млн.

Нові ринки озброєння відкрилися після початку війни на сході. За словами Георгія з 2014 року кількість незареєстрованої зброї зросла на 2 млн. Обіг цієї необлікованої зброї вже давно перетворився на бізнес. Як він виглядає? В одному місці придбати дешевше, а в іншому продати дорожче. В зоні АТО його можна придбати за 100 доларів, а тут продати за 500. Різниця всім зрозуміла. Вирішити цю проблему міг би закон про цивільну зброю. У грудні 2014 року у ВРУ зареєстрували 2 такі законопроекти. Даний закон потрібен. Потрібно наводити лад в гільзотеці. Потрібно встановлювати облік цієї зброї тому, що зі своєю законною зброєю, стріляні гільзи якої знаходяться в гільзотеці в МВС, ніхто не буде вчиняти будь-яких незаконних дій.

Нині обіг незареєстрованої зброї контролює поліція. У 2017 році вилучили 1 тисячу пістолетів. Якщо динаміка не зміниться, для вилучення 5 млн. незареєстрованого озброєння, поліції знадобиться 5 тисяч років.

Треба прийняти закон про цивільну зброю. І сказати, що ті, хто не здадуть або незареєструють незаконну зброю, яка в них знаходиться, 5 років тюрми і все. Всі підуть занесуть і зареєструють і здадуть. І сказати, що буде амністія на рік, чи на півроку тим, хто мав незареєстровану і здав. Підуть здадуть все. Навіщо людям ці проблеми, якщо він може в сейфі офіційно тримати пістолет або маленький автомат для того, щоб захищати свою ділянку, садибу, свою сім’ю. Зброя ж не для нападу, а для захисту має передбачена бути. І це треба записати в законі, що вона використовується тільки для захисту. І якщо він її використав для нападу, це повинно посилювати його відповідальність.

Сьогодні є закон про цивільну зброю?

Проект є, але він не прийнятий. Я за те, щоб у людей була зброя. Чому це не робиться? Тому, що боїться влада дати людям зброю. А раптом почнеться майдан, що тоді робити?

За підсумками опитування легалізації вогнепальної зброї не підтримує 58 % українців. Радше не підтримують 19 %. Часткову прихильність висловило 12 % населення. І лише 6 % опитаних повністю підтримали легалізацію зброї.

Статистика невтішна. Звичайно, це ж населення України - жінки, бабусі, дідусі. Кого там ще запитували? Зробіть вибірку серед того вікового спектру, про який говорили - від 25 до 55 років. І побачите, що буде 98 відсотків. Бабця ж не носить зброю - навіщо в неї питати? Питайте у чоловіків, жінок, які будуть її носити.

Скільки сьогодні нелегальної зброї є?

Близько 2 млн. на руках зброї. Я вже не кажу, про всякі там перероблені мисливські штучки, а вони переробляються, повірте. Я вже не кажу і кажу про перероблені газові і з резиновими кулями. Я сам тримав в руках зброю, яка перероблена з пістолету, який стріляє гумовими кулями, і він стріляє звичайними патронами. От тому, ви знаєте, якщо не дай Бог наша влада допече народу, до того, що він вийде на акції протесту, ну я вам скажу, що ніякі шоломи і щити не допоможуть нікому.

Думка громадян.

Чи варто легалізовувати вогнепальну зброю в Україні?

Думка 1:

Безумовно. Бо тої зброї і так валом, то її краще легалізувати. Я так рахую. І щоб кожна людина могла себе захистити, бо держава нас не захищає.

Думка 2:

Ні. Тому, що це призведе до великих жертв. Америка вам у приклад. Нещодавно, 17 осіб.

Думка 3:

Думаю, що не варто. Моя думка, що наші люди до цього ще не готові. І так криміналу багато. Той, хто має, той вже його має.

Думка 4:

Я думаю, що ситуацію це не змінить. Може навіть стати гірше. Як в штатах діти будуть просто купувати їх і потім в школах влаштовувати якісь стрільбища чи ще щось.

Може це питання в недосвідченності або неправильному концептуальному підході?

В штатах це поганий приклад. Чому? Тому, що там живе 300 млн. населення. І якщо ви візьмете кількість вбитих у нас і в штатах, то навіть ми не можемо порівнювати. Там, звичайно, є проблема в тому, що йдуть стріляти куди - в школи. Ви побачили закономірності? Може ви як журналіст не помітили, а зі сторони прокурора видно, що стріляють в школах. Так от я хочу запитати у керівництва. Не запитати, а порадити керівництву США передивитись свою навчальну програму у школах. Чому ваші діти і випускники, і батьки цих дітей, які випускалися у вашій школі, ідуть до вас в школу і стріляють? Значить тут проблема, в школі, а не в суспільстві. Розумієте? Вони ж ідуть в школу і там луплять дітей, вбивають. Значить там є проблема. Якби просто ходили по Америці і стріляли з автоматів в барах, ресторанах, як колись було в Чикаго, розбирались ці розборки кримінальні. Це одне питання. А от за останній період, якщо взяти 2-3 роки, більшість умисних вбивств дітей і вчителів відбуваються саме в школах США. Так передивіться, чому так відбувається. В чому там проблема. Чому, ці стрілки, які чокнулись йдуть до школи? Або там легко зайти, або корінь зла лежить там і він сердитий на дітей і вчителів, які разом з ним вчилися. Поміняйте тоді психологічну програму виховання дітей, або щось інше. Або поставте в школу металошукач в кінці-кінців. Тяжко в школу купити металошукач і поставити на вході в школу? Діти повтікали, а він не зайде.

Ми логічно підійшли до думки про те, який сьогодні відсоток радикалізації українського суспільства? 100 % за крайню межу. Скільки сьогодні?

Дуже суворо наелектризовані і радикалізовані, я думаю, відсотків 15- 20. Це ті, яким завтра скажи треба йти стріляти, вони встануть і підуть. Так от щоб ви знали. За світовим рейтингом, якщо більше 11 % людей в країні, які можуть взяти зброю і йти завтра стріляти, це революційна ситуація. Я думаю, що в нас вже 15 %.

Графіка опитування.

За підсумками опитування на акції протесту готові виходити 40 % українців. Із них радикальні методи підтримує лише 5,6 % опитаних. Отож на несанкціоновані мітинги і демонстрації готові виходити 2,3 % українців. Пікетувати державні установи 2 % опитаних. Захоплювати будівлі і створювати збройні формування наважилося б менше 1 % респондентів.

Бачте, зовсім інша статистика. Оцей показник 0,6 % захоплювати і утримувати, це дуже поганий показник. Тому, що 0,6 % це не мало. Подивіться. Це з 15-20 мільйонів - це немало. Це велика цифра. Це поганий показник.

Чи є зброя в Святослава Піскуна?

Звичайно. Мисливська. А якщо легалізують, то має намір придбати відразу автомат Калашникова. Має він також і охоронця, чемпіона по рукопашному бою.

Перші 5 законопроектів Святослава Піскуна як народного депутата, які він подав би до ВРУ з метою стабілізації українського суспільства:

1. Закон про Президента України, щоб він знав, що можна, а що не можна.

2. Закон - зміни до закону про прокуратуру або новий закон про прокуратуру тому, що в прокуратурі є дуже важлива функція - нагляд за дотриманням законів в державі - здійснює Генеральний прокурор України. Це записано в Декларації про незалежність та національний суверенітет держави Україна 1991 року. Це скасовано. Треба повернути

3. Давайте скажемо так, що подамо закон про зменшення податкового тиску на підприємців, які займаються бізнесом перші 5 років, а також зняти податковий тиск з Донецька та Луганська - неокупованих територій донбасу.

4. Легалізувати зброю.

5. Новий закон про судочинство в державі Україна і його б припарував про судочинство в європейському суді.


Хто дійсно захищатиме українців в цьому році мені не відомо.


Влада це наркотик, який політики або купують за гроші, або забирають за допомогою армії.

По матеріалам програми ДокаZ з Олексієм Шевчуком: Святослав Піскун, екс-генеральний прокурор України на каналі ZІК (ефір від 15.03.2018 р.)Источник: 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.