Укрзалізниця - поточний стан, корупція та перспективи на майбутнє

05 січня 2018, 10:02
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
38

Укрзалізниця - поточний стан, корупція та перспективи на майбутнє

Корабель завжди розбивається, якщо ним керують 2 капітани.

Українська залізниця - багато тисяч перевезень щороку, мільйони пасажирів. Старі вокзали, вагони, які потребують ремонту. Корупційні скандали постійно розривають дане відомство. Чи отримаємо ми все таки європейський сервіс, за який ми платимо.

Зламані двері, обдерті сидіння й іржаві умивальники. Саме так виглядають більшість українських електричок, а вони щодня перевозять тисячі пасажирів. Буквально тиждень тому загорівся вагон в поїзді з Фастова. Про що може йти мова? Старі розвалюхи, що по ним страшно йти і дірки в полу.

В 2016 році Укрзалізниця закупила 1020 вагонів. Проте, дефіцит парку більше 6000 одиниць. У Міністерстві інфраструктури переконані, якби не крали, закупили б більше. Проблема з корупцією на Укрзалізниці - це не проблема машиністів чи людей, які крадуть запчастини. Це проблема топ політиків і чиновників, які толерують корупцію у цій великій компанії. 16 листопада до Укрзалізниці навідалась Генеральна прокуратура. Проводиться близько 50 обшуків за фактом привласнення коштів під час закупівель рейкових скріплень.

За даними системи Прозорро до закупівель причетні нардепи Дубневичі. Їх корпорація КРТ неодноразово вигравала тендер на виготовлення рейкових скріплень. Проте, сам Ярослав запевняє, що обшуків у нього та в його громадських приймальнях не було. Всі його помічники працюють в нормальному звичному режимі. У Генпрокуратурі підозрюваних не називають, проте кажуть - відкрили кримінальне провадження по факту розтрати майна шляхом зловживання службовим становищем.

Що можна сказати з приводу жахливого стану української залізниці, на відміну від прекрасного стану підприємств, що постачають на Укрзалізницю матеріали?

Приміські електрички на сьогодні є найгіршим прикладом того, в якому стані знаходиться наш рухомий склад. Такий обсяг рухомого складу за 2 дні чи то за декілька років неможливо. Це проблема, котра довгий час накопичувалась і на яку не звертали увагу. Якщо казати про парк вантажних вагонів, локомотивів, пасажирську вагони ситуацію може бути дещо кращою, але в середньому вона є такою ж важкою.

Реструктуризація завершена. Тепер Укрзалізниця це акціонерне товариство. Чи є перспективи його зміни та його прибутковості?

Це є надзвичайно важливим кроком, оскільки дозволяє робити будь-які подальші зміни в компанії. Тому, що змінювати радянського формату систему неможливо. І багато років спроб щодо системних реформ Укрзалізниці просто підтвердили це. Через багато об’єктивних причин, через досить важкий в публічній площині особливо попередній рік, вся країна звернула увагу на проблеми Укрзалізниці. Ніколи до цього стільки суспільної уваги не приділялось Укрзалізниці. Багато уваги до цього було зі знаком мінус.

Укрзалізниця має 290 електропоїздів. З них 72% з перевищеним терміном служби. Зношеність парку 86%. Така сама ситуація з дизельними поїздами. Їх в Укрзалізниці загалом 150. Перевищений термін служби має 94% транспорту. Зношеність парку 97%.

60% кадрів Укрзалізниці поховалися по сателітах Укрзалізниці. Чи буде з ними боротьба?

Не всі старі кадри є поганими. Якщо казати про фахові кадри, а дуже багато роботи на залізниці має виконуватись саме залізничниками, а не людьми, яких можна взяти з ринку. Нам необхідно знайти із старих кадрів ті, котрі можуть працювати за нормальними ринковими європейськими та світовими стандартами. Банально не красти. І підняти молоді кадри з лінії.

Буде здорожчання квитків в 2018 році?

Вартість квитків не підіймалась вже декілька років. Ситуація є дещо абсурдною. На сьогодні вартість проїзду в Укрзалізниці є однією з найдешевших в Європі, в СНД і мабуть в світі. Це стосується і пасажирського руху. У нас можна доїхати плацкартом, купе на відстань 500-600 км за 180-200 грн., що є 5-7 євро. В купе не більше 20 євро. В Європі таких квитків немає в принципі. Якщо казати про наші швидкісні потяги, то вартість складає 300-500 грн.

Чи задоволені громадяни послугами Укрзалізниці?

Думка 1.

Ні. Тому, що я приїхала 3 дні тому сюди потягом Львів - Маріуполь. Ну дуже було не зручно. Вагон старий і було дуже холодно.

Думка 2.

Так, задоволений. Тепло, зручно, чисто.

Думка 3.

Один раз було нормально.

В нас є категорії потягів, які є новими, чистими, зручними.  Є категорія, котру ще не встигли відремонтувати. Котру ще треба декілька років оновлювати. Там, де перевезення не є соціальною функцією з боку держави (наприклад в СВ) - там мають право підвищувати вартість квитків. Там, де виконується соціальна функція щодо перевезення студентів, пенсіонерів, осіб, котрі не можуть собі дозволити більш дорогі перевезення - там мають виконуватись завдання, котрі ставляться державою.

Укрзалізниця сьогодні вперше за останні багато років є прибутковою. 3 квартал 2017 року завершився з прибутком. І перше півріччя було прибутковим.

Середній вік побудови вагонів  - 1990 рік. У листопаді 2017 року у середньому на добу на залізничних коліях України знаходилось 24 тисячі вагонів власності підприємств Російської Федерації.  Цікавить 2 пункти: що Російська Федерація робить в Україні і як буде вестись боротьба щодо середнього стану побудови вагонів 1990 року?

Вагони інших країн, в тому числі вагони Російської Федерації, дійсно є на наших коліях. Це вагони, котрі перевозять вантажі транзитом. І є вагони, які обслуговують імпорт та експорт з українських підприємств в інші країни. На сьогодні без змін правил транспортних перевезень ми за них не відповідаємо. У нас немає підстав для відповідних заборон. Що стосується інших країн, то в нас в країні є велика кількість вагонів, які курсують в Україну, навіть в середині країни, з Білорусії, Прибалтики, навіть з Казахстану. В рамках СНД є використання спільних вагонів, котрі перевозять вантажі в міжнародному напрямку.

Дійсно, в нас досить зношений і старий парк. Можна сказати, що є єдиний спосіб вийти з цієї ситуації для Укрзалізниці і для приватного ринку - ми маємо будувати нові вагони. Багато інших країн і залізниць, навіть наших сусідів, йшли тим самим шляхом. В минулому році закупили 1020 вагонів, а в цьому році вже на власних підприємствах побудовано 2200 вагонів, тобто в рази більше, ніж в попередньому році і до кінця року планується досягти відмітки 2500 вагонів. Планувалось закупити на українських підприємствах ще приблизно 3000. Були зірвані декілька разів поспіль тендерні процедури. І на сьогодні фактично закуплено лише 250 замість 3000 одиниць. Наступного року є жорстке прагнення наздогнати цю проблему і її вирішити.

На сьогодні також Укрзалізниця на фінальній стадії перемовин з Європейським інвестиційним банком  для того, що спільно в проекті з ними побудувати і придбати на українських підприємствах ще 6000-7000 вагонів. Це є суттєвим оновленням нашого парку за декілька років більше ніж на 13-14 тисяч, в залежності від того, наскільки успішно будуть реалізовані ці програми. Це єдиний спосіб підняти середній рік побудови вагонів.

В минулому році був дефіцит 6000-7000 вагонів і тому, було збільшено якість та обсяг ремонтів і відремонтували якраз на 6000-7000 вагонів, ніж минулого року. Це дозволило суттєво покращити ситуацію з дефіцитом парку, котра минулого року була надзвичайно критичною.

Російська залізниця зробила заяву про те, що вони всі потяги будуть пускати в обхід України. Чи це правда?

Тут трохи перекручена інформація. В нас є невеликий участок, приблизно 20 км, котрий проходить по східній частині нашої країни в Луганській області, по котрому курсували потяги РЖД. Вони побудували в кінці літа - на початку осені обхідний шлях для цих 20 км і всі потяги, котрі до цього курсували через цей малий шматок, вони направляють в обхід. На нас це взагалі ніяк не відображається. Наші потяги не курсували по тому шматку.

Хто відповідальний в Укрзалізниці за тендерні закупівлі  - за витрату державних коштів? Чи Укрзалізниця залишається на 100% державною?

Укрзалізниця залишається на 100% державною. Щодо тендерних закупівель функціонує дворівнева система, зважаючи на те, що обсяг закупівель дуже великий. Є частина номенклатури, котра закуповується на рівні регіональних філій, а інша частина номенклатури централізовано закуповується, така як дизельне паливо, рейки, масові запчастини і вони закуповуються централізовано центром забезпечення виробництва, котрий займається централізованими закупівлями. В народі Укрзалізницьпостач.

Було звернення до керівництва Укрзалізниці про те, що було проведено тендер на закупівлю білизни, але постачання не здійснюється. Компанія виграла за найнижчою ціною і працівниками Укрзалізниці до керівництва спеціально не доводились відомості про те, що відбувається з постільною білизною і потяги їздили зі старою. Натомість нова була закуплена. Просто її не приймали в експлуатацію. Саботували створенням штучних умов щодо сушки та утряски. Вдалось отримати цей документ від Конкордтрейд сервісу. Що це за ситуація, коли громадянам вже більше півроку не вдається отримати належну постільну білизну? І чи вдається керівництву контролювати саботаж і хабарництво на нижчих ланках?

Була безпрецендентна ситуація, коли майже рік нова постільна білизна для купе і плацкартів не поставлялась. І це дуже суттєво відображається на якості перевезень. Коли білизна дірява чи сіра, то якість сервісу відразу стає значно нижчою. В вересні-жовтні вдалось провести тендери щодо закупівлі білизни. Вартість закупівлі була знижена на 20 відсотків від першочергової вартості. До когось 20% не дійшли, а залишились зекономленими для Укрзалізниці. І, справді, потім почалася досить дивна ситуація щодо приймання цієї білизни з боку відповідальних осіб по всій системі.  На сьогодні йде дослідження чи то була проблема з якістю поставленої білизни, чи то було створення працівниками Укрзалізниці штучних перепон по постачанню цієї білизни.

Як вплинула блокада Донбасу з приводу перевезення вантажів, вугілля на Укрзалізницю в цілому?

Обсяги спали. Що стосується логістики перевезення вугілля, то вона для Укрзалізниці стала набагато більш важкою. Було набагато коротшим плече перевезень. Тепер перевезення ведеться з Львівського регіону або з портів.

Збитки тільки від блокади окупованої частини Донецької та Луганської областей становлять десятки мільйонів гривень на місяць.

Чи готові громадяни платити більше, якщо якість на Укрзалізниці покращиться?

Думка 1:

Якщо покращиться, то можна і платити, але коли то воно покращиться.

Думка 2:

Готовий заплатити за ресурс, який буде покращуватись - головне, щоб ще давали заробляти.

Чи готова Укрзалізниця запропонувати нові сервіси, наприклад, єдиний квиток - автобус, тролейбус, потяг?

Укрзалізниця шукає можливість для того, щоб стати кращою  для пасажирів, як знайти послуги, котрі доведуть, що якість підвищується і за неї можна платити більше. За той обсяг, що вже є, треба брати ринкову вартість. Що стосується єдиного квитка, то для Укрзалізниці як для перевізника це є дуже цікавим, особливо по зближенню залізничного та автобусного сполучення. Є багато напрямків куди залізниця не доходить, але є стабільний попит на квитки на відповідне сполучення. Прикладом є Київ-Буковель. Сполучення є автомобільним від залізничного вокзалу в Івано-Франківську. Пасажирам було б надзвичайно зручно мати прямий квиток з київського головного вокзалу до автостанції Буковель. Має бути запропонована відповідна послуга.

Наскільки Укрзалізниця пов’язана з Мінінфраструктури і наскільки це міністерство впливає на Укрзалізницю?

Мінінфраструктури відповідає за транспортну політику і Укрзалізниця має бути по’вязана з ним як і будь-яке інше транспортне підприємство. Акціонером Укрзалізниці є Кабмін і Мінінфраструктури не має прямого впливу на Укрзалізницю як акціонер, але має досить суттєвий вплив як регулятор.

Думка громадян: 3 пункти, які варто змінити на Укрзалізниці:

Думка 1:

Більш комфортні вагони, обслуговування і доступні ціни.

Думка 2:

Починати з вокзалу з кас.

Думка 3:

Культура обслуговування, бруд в вагонах неймовірний, туалети взагалі критиці не підлагають.

Думка 4:

Диванчики непогано було би туди поставити.

Є проблема з системою закупівель. Це одна з найбільших дір  в системі Укрзалізниці. Укрзалізниця на фінальній стадії перемовин з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо зміни системи закупівель в Укрзалізниці взагалі.  Тільки так можна щось змінити. Точково  чи якимось кадровими рішеннями ситуація не зміниться.

Проблема з тарифоутворенням - ця система є незрозумілою, проблемною та політично заангажованою. Вона має бути прозорою, відповідальною і заснованою на реальних цифрах економіки.

Проблеми в системі корпоративного управління. Корпоратизацію системи управління в Укрзалізниці вже створено і тепер потрібно вибудувати її за зразком західних країн.

5 доказів негативних моментів в Укрзалізниці, що треба усунути для покращення ситуації:

1. Проблеми з постачанням дизельного пального. Довести до кінця процес формульного ціноутворення.

2. Планування капітальних інвестицій. Раніше Укрзалізницю розривали феодальні клани на шматки саме через механізм планування - чого і скільки закуповуємо і чого саме закуповуємо те, що вже лежить горами і не закуповуємо те, чого не вистачає щоб підняти парк.

3. Кадри. Люди не хочуть на залізницю йти працювати. З одного боку це мотивація в бік робітників (змінена система мотивації, що буде революційною) і питання топ-менеджменту - якісний топ-менеджмент навіть з ринковою компенсацією боїться йти до Укрзалізниці. Бо завтра прийде НАБУ.

4. Питання, пов’язані з технологіями. Втрачено новітні технології. Навіть країни Білорусія та Прибалтики ступили набагато вперед. І ми втрачаємо конкурентну боротьбу.

5. Підтримка з боку держави. Укрзалізниця є однією з небагатьох залізниць світу, котра не отримує прямої підтримку з боку держави. Але при цьому є в топ 5 платників податків. Потрібна збалансована політика з боку держави - де потрібні пільги з боку держави, де необхідна пряма підтримка, а де ми можемо виконувати соціальну функцію.

По матеріалам програми ДокаZ з Олексієм Шевчуком: Євген Кравцов, виконувач обов'язків голови правління "Укрзалізниці" на каналі ZІК (ефір від 20.12.2017 р.)Источник: 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.