Транспортні засоби з іноземними номерами, як їздити законно?

09 вересня 2017, 09:34
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
39

Відповіді на найбільш гарячі питання у процесі ввозу в Україну автомобілей на іноземних номерах

В ефірі передачі “Громадська приймальня - юридична рубрика” на каналі Київ з гостем студії адвокатом Тарасом Свиридом обговорили дуже гарячу тему, що вже протягом останніх декількох тижнів є темою №1 в країні - тема, що стосується транспортних засобів з іноземними номерами та як їздити на них законно.

Виїжджаючи кожного дня на дорогу ми бачимо велику кількість автомобілів на номерах іноземних країн таких як Польща, Литва, Латвія та інших. Нормативна база в даний момент “ніяка” тому, про цю тему ще будемо говорити протягом найближчих декількох років.

Основними підставами масового ввозу в Україну автівок з іноземними номерами, безперечно, є збідніння українського народу, знеціненням національної валюти, відсутність адаптації заробітних плат, прогалини в національному законодавстві, невідповідність його нормам міжнародного права та інше. Автівки є розкішшю для більшості громадян нашої держави. І тому, вони вимушені звертатись до ринку вживаних автомобілей - хтось до українського, хтось до європейського.

Згідно чинного українського законодавства є два варіанти ввозу на територію України транспорту з іноземною реєстрацією - режим транзиту та режим тимчасового ввезення. Ці режими поширюються під час ввезення в Україну всіх автомобілів з реєстрацією в будь якій країні - як європейського союзу так і тих, що не входять до його складу. А далі є певні процедури, за допомогою яких українці можуть обійти чинне законодавство в рамках закону.

Перебування на території України в режимі транзиту може бути 5 або 10 днів. В межах однієї митниці - 5, в межах двох - 10. А далі діє ч.3 ст. 470 Митного кодексу України. Штраф 8500 грн. В цей строк громадянин зобов’язаний вивезти автівку за кордон. Цим зачасту користуються українці, які проживають в прикордонних територіях. І кожні 5 днів мають змогу виїхати за межі України і знову в’їхати. Якщо режим тимчасового ввезення порушений, то громадянина притягують до відповідальності в рамках адміністративного правопорушення - штраф 8500 грн. За одне і теж правопорушення громадянин може бути притягнутий до відповідальності лише один раз. Якщо протягом року з моменту порушення строків перебування авто в Україні громадянина притягнули до відповідальності то він може їздити далі. Конфіскувати авто у нього не мають права.

Для митниці не принципово, що автівка в той чи інший спосіб була придбана або оформлена на українця. Все рівно є лише 2 шляхи ввезення на територію України авто на іноземних номерах, які описані вище.

Поліціянти не мають право зупиняти безпідставно, бо в правилах дорожнього руху передбачені чіткі підстави зупинки автівки. Лише наявність авто на іноземній реєстрації не дає їм підстав для зупинки такого авто. Для керування таким автомобілем по документам достатньо лише водійських прав та документів на транспортний засіб.

На громадянина, який заїхав на авто з іноземною реєстрацією та який буде перетинати кордон повторно без цього автомобіля, порушивши при цьому терміни перебування на території держави, митниками буде складено протокол. Затримати таку людину не мають права. Якщо людина ввезла декілька автомобілів і порушила строки перетину ними кордону, то протоколів буде складено декілька - по кожному окремо.

Люди з обмеженими можливостями права на безмитний ввіз авто в Україну не мають. Можуть бути певні коригування по відсотковій ставці при розмитненні. Але розмитнювати потрібно обов’язково.

Якщо особа наважується ввезти на територію Україн авто на іноземній реєстрації, то вона повинна чітко розуміти про ризики процедурі ввезення таких авто на територію України. Самий перший - це національне законодавство, яке може бути змінено в будь-який момент. І сума штрафу може бути змінена.

Другим шляхом ввезення та територію України авто з іноземною реєстрацією є режим тимчасового ввезення. Він може бути для особистих потреб і для комерційних. Розглянемо для особистого користування. З’явилось багато фірм, які займаються ввезенням в Україну авто з іноземною реєстрацією. Ці фірми мають зареєстровані юридичні особи за кордоном, ставлять на баланс авто, які потім продають, а при “продажу” автомобіля на фізичну особу реєструють останню як співробітника фірми. Для таких цілей залучаються іноземці, так звані в народі “верблюди”, які перевозять дані авто на територію України і передають їх новим власникам. Але також потрібно пам’ятати про ризики. Вони можуть бути наявні як зі сторони українського законодавства,  так і зі сторони законодавства країни де зареєстрований автомобіль. Можна, наприклад, потрапити під сплату податків за авто в країні його реєстрації.

Чому не можна зробити тимчасовий ввіз для громадян України на більш довший період? Тому, що наші законотворці зовсім не орієнтуються в тому що вже є, як з тим жити і як це врегулювати. Нікого не цікавить сьогодні побут звичайних громадян. Хапаються за найближчу ініціативу, роблять законопроект і біжать як з прапором для отримання від того якихось індульгенцій, винагород, зисків.

І дійсно, сьогодні можуть завозити і користуватися на території нашої країни авто з іноземною реєстрацією понад рік лише іноземці, або ті громадяни України, які мають посвідку на постійне проживання в іншій країні. А для громадян України лише до 10 днів. А це в свою чергу недоотримані мільйони гривень інвестицій та надходжень до державного бюджету. Потрібно створювати організації для лобізму таких законопроектів.

В Стамбульській конвенції передбачено, що закордонна компанія може передавати в користування авто третім особам для користування на території України. Але в Митному кодексі написано навпаки. Митний кодекс забороняє передачу третім особам. Є з цього приводу рішення Одеського апеляційного суду, в якому визнано, що Митний кодекс суперечить в цьому питанні Стамбульській конвенції. Нагадаємо, що Стамбульська конвенція регулює ввезення автомобілей на іноземних номерах для тих країн, які приєднались до неї. Верховна рада України ратифікували Стамбульську конвенцію.

Держава не повинна втручатись і вказувати людині як вона має придбати автомобіль і яким чином він повинен бути зареєстрований. В цьому питанні особа повинна мати право вибору і сама повинна вирішувати. Якщо не має можливості придбати з автосалону, то повинен мати право завезти із-за кордону.

Наприклад в Молдавії за рік користування авто на іноземній реєстрації на території країни громадяни сплачують 110 євро. І безеперешкодно можуть протягом року користуватись.

В Україні введені екологічні стандарти Євро-5, які є “драконівськими” в порівнянні з тими екологічними стандартами, що діють в Європі. При купівлі авто з іноземною реєстрацією потрібно обов’язково контролювати чи не зняте воно з реєстрації в країні реєстрації. Наприклад, в Єстонії є відкритий реєстр в якому цю інформацію можна перевірити. Також контролювати коли в останній раз проходився техогляд, чи є страховий поліс і так далі.


Повне відео можна переглянути в передачі під назвою:



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.