Шляхи вирішення проблем пенсіонерів

10 квітня 2017, 12:40
Власник сторінки
0
757
Шляхи вирішення проблем пенсіонерів

На питання відповідає Михайло Вулах, директор Центру «Пенсіон»

– Михайло Миколайович, як довго Ви працюєте у напрямку допомоги пенсіонерам?

– Мені здається, що працюю – не зовсім правильна відповідь на це питання. Я переймаюся долею людей поважного віку. Займаюся цією справою, тому що працювати з пенсіонерами, на мій погляд, це поклик душі. Інакше це дуже складно.

–  Які проблеми найбільш гострі сьогодні для пенсіонерів?

 Звичайно, це безгрошів’я, адже тієї пенсії, яку держава намагається сплачувати, зовсім не вистачає на найнеобхідніше. Тому пенсіонери змушені відмовляти собі у всьому. Це я вважаю найголовнішою проблемою.

– Чи завжди вдається пенсіонеру отримати гарантоване законом безкоштовне державне медичне обслуговування?

Всі розуміють, що безкоштовного нічого в світі немає. Гарантоване безкоштовне медичне обслуговування, на мою думку, це такий собі рудимент, який залишився від радянської влади. Тоді держава намагалася забезпечити все безкоштовно. Проте якісні послуги безкоштовними бути не можуть. Адже потрібні гроші на лікування.

Відомий факт, що відповідно до закону, медицина – безкоштовна для будь-якого громадянина України. Втім, не менш відома протилежна реальність. На практиці ця вимога закону виконується далеко не завжди.

– Які варіанти є у пенсіонерів, якщо потрібне дороге лікування, а на державу розраховувати не доводиться?

– Найголовніший, мабуть, варіант – це родичі, знайомі, люди, яким пеннсіонери не байдужі. Також є різні гранти чи фонди, благодійні організації, які декларують, що допомагають нужденним. Але, на жаль, за майже 10 років роботи ми бачимо, що реальної допомоги від благодійних фондів людям похилого віку чекати не доводиться. Адже більшість грошей, які благодійний фонд отримує, спрямовуються на оздоровчі заходи чи на дітей. Наразі більшість благодійників вважають, що з  людьми поважного віку не перспективно працювати.

Проте самотній пенсіонер може звернутися до Центру «Пенсіон».  На базі договору довічного утримування ми надаємо реальну допомогу, гроші на оплату витрат, пов’язаних з лікуванням тощо.

Від чого залежить сума виплат за договором довічного утримання?

– «ПЕНСІОН» пропонує реальні виплати. Підписуючи договір, ми беремо пенсіонера на довічне утримання. Крім разової виплати, ми також будемо довічно сплачувати комунальні послуги, довічно будемо сплачувати щомісячне утримання. Жодна організація не може надавати захмарні виплати – все потрібно прорахувати мінімум на 20 років утримання пенсіонера. У нас це розраховує дуже серйозна економічна. Тому сума виплат – це індивідуальне питання, яке залежить від багатьох факторів.

Наскільки безпечно укладати договір довічного утримання?

– Договір довічного утримання – це документ, який людина укладає на все життя. Тому тут дуже важливо розмірковувати не тільки про те, що ви укладаєте, а ще і з ким ви укладаєте. Все, що відбудеться  з пенсіонером в майбутні 20-30 років, важко передбачити одним договором. Тому важливо, щоб сторона, яка бере пенсіонера на довічне утримання, була надійною, порядною, мала досвід такої роботи.

Звісно, договір можна підписати і з родичами, але допомагати пенсіонерам – це копітка праця. І родичам чи знайомим важко з цим впоратися. 

Чи будь-який пенсіонер може укласти договір довічного утримання?

– Ні, за законом договір можна укладати лише з пенсіонерами, які мають у власності житло.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: пенсионер,пенсия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.