Кличко та МАФи

30 грудня 2016, 13:58
Власник сторінки
заместитель председателя политической партии "РАЗУМНАЯ СИЛА"
0
1906

Напередодні новорічних свят столична влада вирішила зробити киянам специфічний «подарунок».

Київська міська державна адміністрація з новим та щирим завзяттям взялася за знесення незаконно встановлених МАФів. Так, 17 грудня їх демонтували біля станції метро «Київський політехнічний інститут», а 23-го – на «Харківському ринку». У зверненні до керівництва держави Вільної профспілки підприємців України вказано, що зазначене знесення було здійснено з жорстким порушенням порядку, який встановлений правилами благоустрою в місті Києві: фактично, відбулось умисне знищення торгових павільйонів.

З відповіддю не забарився Генпрокурор Луценко. Він зазначив, що чекає від прокуратури Києва правової оцінки дій силовиків та комунальників, та вказав, що зносити МАФи можна лише після попередження, а сам демонтаж має бути таким, що забезпечує цілісність майна. Думка Генпрокурора зрозуміла, але ясно і те, що наявність нічних бульдозерів та поліцейські зачистки у стосунках із підприємцями у жодних правилах благоустрою не вказані.

Офіційна позиція міської влади досить чітка та зрозуміла. У Кличка вважають що будь-яка торгівля має бути законною та цивілізованою, а сам мер заявив, що продовжуватиме демонтаж незаконно встановлених МАФів, оскільки це одна з його ключових передвиборчих обіцянок.

Безумовно, здоровий глузд у словах столичного очільника існує. Місто дійсно, м’яко кажучи, не прикрашають незаконні торгові павільйони. Облаштування сучасної європейської столиці справді має відрізнятися від середньовічного базару. До того ж, у мерії бідкаються, що без орендарів пустує велика кількість торговельних площ, зокрема на перших поверхах житлових будинків. Їх, до речі, якраз і будували під комерційну оренду, та спритним ділкам вигідніший незаконно встановлений МАФ, самовільне підключення до електромереж та відсутність плати за оренду землі.

З іншого боку, якщо Україна справді хоче дотримуватися хоч якихось цивілізованих стандартів, то і знесення самовільно встановленого МАФу має відбуватися виключно в правовий спосіб, згідно правил благоустрою. Отже, згідно з ними, порядок демонтажу передбачає винесення письмового припису власнику МАФа з вимогою здійснити власними силами його демонтаж. У випадку невиконання – для демонтажу створюється комісія у складі представника Головного управління контролю за благоустроєм міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), представника міліції (за згодою), особи, яка здійснила самовільне встановлення малих архітектурних форм та тимчасових споруд (у разі її присутності), складає акт зовнішнього вигляду, огляду та демонтажу малих архітектурних форм та тимчасових споруд у 3-х примірниках. Після складання акта демонтажу малих архітектурних форм та тимчасових споруд вони опечатуються та перевозяться на майданчик тимчасового зберігання, де передаються відповідальній особі під розпис. Демонтовані малі архітектурні форми та тимчасові споруди видаються власнику або його представнику після оплати ним робіт з демонтажу, перевезення, розвантаження та зберігання малих архітектурних форм та тимчасових споруд, відновленню благоустрою на місці самовільного встановлення малих архітектурних форм та тимчасових споруд згідно з затвердженими тарифами.

Співробітникам мера Віталія Кличко ця процедура відома. Вони знають і те, що нею не передбачено використання жодних бульдозерів, як і проведення нічних «погромів», в результаті яких, як у випадку біля метро КПІ, з’явилися травмовані особи.

Для партії «РОЗУМНА СИЛА» є принциповим діалог підприємців-власників МАФів та столичної влади, адже відеоряд примусового знесення будівель явно не сприяє не тільки інвестиційній привабливості Києва, але й іміджу всієї держави.

Слід виробити розумний підхід, тим більше, що розбирання з МАФами не закінчені: 8 грудня мер Кличко заявив, що планує демонтувати у Києві близько 6,5 тисяч незаконно встановлених МАФів. Отже, необхідно, щоб процес демонтажу відбувався не у варварський спосіб, а відповідно до встановленої юридичної процедури, без вуличних боїв і постраждалих, з урахуванням як інтересів громади міста Києва, так і підприємців.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Київ,Київрада,розміщення МАФів
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.