Сутички під російськими посольствами тільки нашкодили Україні

19 вересня 2016, 16:52
Власник сторінки
Народный депутат Украины
1
371

Як і очікувалося, вибори до Державної Думи Російської Федерації, безумовно, торкнулися й України.

 Це стосується не лише ситуації навколо їх проведення в окупованому Криму, а й організації волевиявлення в ряді дипломатичних установ Кремля на території нашої держави. Власне останнє питання й викликало цілу низку дискусій та суперечок стосовно можливості/неможливості обмеження чи навіть заборони здійснювати участь на цих виборах. Проте за день до волевиявлення біля території посольства РФ було вчинено відверто провокативні дії, які фактично отримали своє продовження у вчорашніх сутичках.

Варто розуміти, що такі заходи не лише демонструють неповагу до демократичних цінностей, а й дають «козирі» в руки російської дипломатії. По-перше, сам факт «обстрілу» посольства РФ цілком можна трактувати як спробу нападу, загрозу безпеці і т. і. Власне цим Кремль і скористався, виголошуючи ноту протесту Києву. Відповідно, слід розглядати дану акцію як таку, що позбавила можливості МЗС здійснити анонсоване блокування виборчого процесу в дипломатичних установах, оскільки в іншому випадку це б виглядало як фактична підтримка вище зазначеної провокації.

Каталізатором подальшого загострення ситуації стали сутички біля будівель зовнішньополітичних представництв РФ у Києві та Одесі. Варто зазначити, що організатори протестів мали на меті не блокування виборчого процесу, оскільки в такому разі їх заходи були б мирними. У даному випадку слід говорити про спробу отримати дивіденди окремими політичними силами. Згідно офіційної інформації, сумарно в усіх дипломатичних установах РФ в Україні проголосувало лише 369 осіб. Зрозуміло, що дана цифра ніяк не може кардинально вплинути на загальний результат виборів, особливо враховуючи те, що російські громадяни мали можливість проголосувати лише за загальнонаціональний список. Звісно ж, можна апелювати до символічності самого акту здійснення волевиявлення, але він мав значення виключно для Києва, який і використовував його як засіб тиску проти Москви.

Таким чином, варто зробити висновок, що провокація з «обстрілом» будівлі посольства РФ позбавила Україну своєрідного «козиря», а сутички біля дипломатичних установ у день виборів взагалі можуть слугувати засобом дискредитації Києва в очах західних партнерів. У той же час за своєю природою вони були спрямовані суто на отримання політичних дивідендів окремими особами та силами.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.