З Києва в Ірпінь – на велосипеді

08 вересня 2016, 17:23
Власник сторінки
голова політичної партії «Нові обличчя»
0
89
З Києва в Ірпінь – на велосипеді

Ми хочемо поєднати наше місто зі столицею новим велосипедним маршрутом

Найкращим прикладом для Ірпеня є сталий розвиток велоруху, яким пішла Європа ще до Другої світової війни. На те, щоб виховати велокультуру поколінь та створити відповідну інфраструктуру, Амстердам витратив десятиліття. Але сьогодні, коли міста по всьому світу задихаються від вихлопних газів, стоячи у кілометрових заторах, нідерландці користуються усіма перевагами двоколісних помічників. Тут на 750 тисяч населення – 600 тисяч велосипедів. Для Нідерландів це стало національною ідеєю.

Ірпеню не потрібні десятиліття. Менше ніж за два року ми створили зелені зони відпочинку зі зручними велодоріжками – ірпінчани почали масово освоювати велосипеди. За цей час у місті навіть створилося об’днання «Велосипедний Ірпінь». Його членами є близько трьох десятків активістів, які пропагують велосипедний рух у місті. Спочатку вони збиралися у парку Перемоги, тепер їздять усіма відновленими і збудованими парками. Саме ці велосипедисти розробляли маршрут великого Ірпінського велопробігу до Дня Незалежності, у якому взяли участь майже дві сотні учасників.

У нашому місті ми вже маємо чудовий фундамент для розвитку, реалізації і укорінення велокультури. Тут проходять благодійні велопробіги заради дітей. Саме через Ірпінь пролягає маршрут традиційних щорічних велозмагань «Київська сотка». Торік у жовтні ми провели «Велотур – Ірпінь – 2015», участь у якому взяли понад 200 учасників з різних областей України. Побував тоді в Ірпені і кращий велогонщик збірної України Андрій Гривко. А минулими вихідними на двоколісних друзях у парку «Покровський» змагалися наймолодші мешканці Ірпеня.

Зараз ми маємо майже 20 км велодоріжок у парках і скверах Ірпеня. Але кількість велосипедистів зростає (і це дуже радує!), а тому виникає необхідність виводити велодоріжки за межі парків і закільцьовувати їх по місту. Вже почалося проектування двох кілець велодоріжок містом по 9 і 17 км.

Але це не все. Ми прямуємо далі. Я звернувся з офіційним листом до Київського міського голови Віталія Кличка з проханням спільно реалізувати проект «Велосипедний маршрут Київ – Ірпінь». Є ідея створити велопаркову на столичній станції метро Академмістечко. І звідти ж прокласти маршрут до Ірпеня. 

Крім того, я ініціюю створення Громадської ради при Ірпінському міському голові з питань розвитку велоінфраструктури. Також звернулися до місцевої велоспільноти за порадами: люди, які пересуваються містом на двоколісному знають найкраще, куди прокласти велодоріжки, де мають бути велопарковки та паркомати, і чи потрібні у місті станції самообслуговування.

До кінця місяця у велосипедної спільноти Ірпеня є чудова нагода взяти участь у програмі «Громадський бюджет» і вже наступного року, можливо, реалізувати у місті особливі велопроекти. А ми у свою чергу, зробимо все, щоб рухатися велосипедом в Ірпені було комфортно, а, головне, безпечно. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: велоспорт,велосипед,Київ,велосипедист,Ірпінь,приірпіння
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.