Українцям не слід боятися ринкових коливань курсу гривні

06 вересня 2016, 13:44
Власник сторінки
Народный депутат Украины
0
182

Ні для кого не є секретом, що протягом останнього часу, після 5 місяців зміцнення гривня знову почала втрачати свої позиції по відношенню до долара США та євро ЄС.

           Звісно ж, такі новини не можуть бути втішними, але водночас вони не означають катастрофи для української економіки.

Варто розуміти, що така ситуація є цілком закономірною, оскільки спричинена об’єктивними чинниками. Перш за все, це відтік іноземної валюти, який зумовлений навіть не скільки діяльністю населення (як це прийнято вважати), а офіційними виплатами по борговим зобов’язанням. 1 вересня Україна виплатила за єврооблігаціями 500 млн доларів США. Безумовно, це вплинуло на коливання курсу гривні, але в той же час у такий спосіб було засвідчено, що уряд здатний виконувати свої боргові зобов’язання перед західними партнерами. Тому думки щодо можливого дефолту є безпідставними і являють собою спроби дестабілізувати ситуацію, що в подальшому й може мати негативні наслідки для української економіки. Загалом, коливання курсу валюти внаслідок обслуговування боргових зобов’язань є нормальною практикою.

Слід зважати на те, що така ситуація з гривнею також зумовлюється загостренням бойових дій на Донбасі та російськими провокаціями у Криму. Світовий досвід засвідчує – збройні конфлікти однозначно впливають на курс валюти, оскільки відлякують потенційних інвесторів та впливають на загальний економічний клімат. У контексті останнього свою роль відіграє й відтягування надання траншу від МВФ. Як вже зазначалося в одній з попередніх статей, термінової потреби в ньому немає. Але його отримання матиме символічне значення і стане чітким сигналом для інвесторів та партнерів України.

На останок варто зауважити, що вже протягом деякого часу курс гривні є плаваючим, а не фіксованим. Україна відмовилася від здійснення повного державного контролю за валютою, який є радянським пережитком, і перейшла на ринковий механізм її регулювання. Тому такі коливання курсу гривні є закономірними, оскільки адекватно відображають наявний стан справ. Штучне підтримання національної валюти на деякий час дає переваги, але воно заважає вільному руху капіталу, а в деяких випадках може призвести до раптового знецінення грошової одиниці. Тому українцям не слід панічно боятися коливань гривні, оскільки це є відображенням нормальної ринкової практики.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.