Ірпінці вчаться управляти своїми будинками

26 травня 2016, 12:16
Власник сторінки
голова політичної партії «Нові обличчя»
0
66
Ірпінці вчаться управляти своїми будинками

З 1 липня в Україні ліквідовується монополія ЖЕКів у сфері управління багатоквартирними будинками.

Цим надалі будуть займатися самі мешканці багатоповерхівок. Аби люди були готові самі дбати про своє житло та прибудинкову територію, міська влада запровадила спеціальні навчальні семінари для роз’яснення механізмів створення та функціонування ОСББ (об’єднань співвласників багатоквартирних будинків).

Перший такий семінар відбувся вчора і показав, що досить багато нюансів у цій справі ще й досі залишаються не до кінця зрозумілими для ірпінчан. Хоча вже за місяць мешканці багатоповерхівок мають визначитися з формою управління своїх будинків.

Минулого року був прийнятий Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який ліквідує монополію ЖЕКів у цій сфері і передає владу управління багатоквартирними будинками у руки самих мешканців, тобто співвласників.

Закон пропонує нам два виходи. Перший – управління здійснюється об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (тобто ОСББ). Другий – усі або частина функцій управління передаються управителю. Тут логіка проста: будь-які управлінські компанії розраховують на прибуток і при забезпеченні належного утримання та ремонту спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території братимуть окрему плату за свої послуги. ОСББ ж є неприбутковою організацією і тому, як на мене, є найоптимальнішим варіантом управління для людей, які заощаджують домашні бюджети.

В Ірпені перше ОСББ було створено ще 2002 року у будинку по вул. Мінеральна, 18 і досі успішно функціонує. З того часу почали діяти ще 95 ОСББ. Всі, крім одного, виникли на базі новобудов. Як на масштаби нашого міста – це зовсім небагато, адже багатоквартирних будинків у нас налічується понад три сотні.

Більшість ОСББ в Ірпені успішно і злагоджено функціонують. Наприклад, об’єднання по вулиці Островського, 12В. Це ОСББ працює уже 2 роки і за цей час співвласники багатоквартирного будинку переконалися у реальній ефективності, доцільності та зручності саме такої форми управління. На загальних зборах вони вирішують першочергові питання, самі регулюють тарифи на утримання дому і прибудинкової території та обирають компанії, з якими співпрацювати. Від часу створення мешканці облаштували дитячий майданчик, зробили красивим і затишним свій двір, встановили сміттєві баки. У найближчих планах – огорожа та охорона для цілого житлового комплексу, яку встановлять за домовленістю з сусідніми ОСББ.

Та, на жаль, ще чимало людей за радянською звичкою живуть у ролі пасивного споживача. Але цього разу ми маємо обмеження у часі і виставлені умови. Якщо за 2 місяці багатоквартирні будинки, які досі не визначилися, так і не ухвалять рішень самостійно, відділ житлового господарства міської ради сам призначить управителя, якого оберуть на конкурсній основі. Щоправда тільки на рік. Потім мешканці зможуть змінити форму управління.

Найважче відмовитися від послуг ЖЕКу мешканцям старих будинків. Їхній острах зрозумілий. Адже на баланс новоутвореного ОСББ передадуть ненове приміщення з усіма його проблемами. Для підтримки таких ОСББ будемо розробляти спеціальні програми.

Дуже хочеться, щоб позитивних прикладів роботи ОСББ у нашому місті ставало все більше. Адже це сучасна європейська форма управління своєю власністю. Прийшла пора забути про сплату за ненадані чи неякісні послуги. Час ставати самі собі господарями на своїй території і у своєму місті.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: закон,ЖЕК,ОСББ,Ірпінь,приірпіння
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.