Супермаркети "Метро": дискримінація за ознакою належності до профспілки?

16 березня 2016, 11:15
Власник сторінки
всеукраїнська незалежна профспілка
0
124
Супермаркети  Метро : дискримінація за ознакою належності до профспілки?
Мартін Шумахер

Відкрите звернення Голови ВНПС "Захист праці" Олега Верника до Директора "Метро Кеш енд Кері Україна" Мартіна Шумахера з приводу ознак дискримінації членів незалежної профспілки "Захист праці"

«16» березня 2016 р. м. Київ
№ 7-л/16
Керівнику ТОВ «Метро Кеш енд Кері Україна»
Пану ШУМАХЕРУ МАРТІНУ АРНОЛЬДУ БЕНЕДІКТУ

Шановний пан Шумахер Мартін Арнольд Бенедікт.

На адресу ВНПС «Захист праці» надійшов лист від члена нашої профспілки з Торгівельного Центру №10 (Київ, проспект Петра Григоренка 43), члена керівництва Жіночого Бюро ВНПС «Захист праці», члена виборного профспілкового органу, касира торговельного залу п. Маркевич Наталії Анатоліївни, яка зіткнулася на своєму робочому місці із проявами дискримінації за ознакою належності до нашої незалежної профспілки «Захист праці».

Зокрема, йдеться про те, що п. Маркевич Н.А. вже більше 10 років плідно працює на компанію Метро, тобто з 20 жовтня 2005 року. За свою віддану працю у Маркевич Наталії. не було жодної догани чи зауважень від клієнтів компанії. Свою роботу Наталія виконує професійно та з душею. З клієнтами завжди увічлива та неконфліктна. Завжди готова прийти на допомогу своїм колегам по роботі. Якщо клієнти компанії «Метро Кеш енд Кері Україна» не знають, де саме знаходиться потрібний товар, пані Наталія Маркевич завжди намагається їм в цьому допомогти та підказати задля полегшення пошуку.

У лютому 2016 року ТОВ «Метро Кеш енд Кері Україна» підняла усім своїм співробітникам заробітну платню, включаючи й касирів торговельних залів. Але ж, як не дивно, пані Маркевич Наталія, яка віддала більше 10 років плідної праці рідному підприємству, заробітну платню так і не підняли. Пані Наталія Маркевич спробувала дізнатися про причину цього вкрай прикрого факту та звернулася у відділ персоналу 26 лютого 2016 року.

На питання п. Наталії Маркевич – чому сталася така незрозуміла ситуація – вона отримала відповідь від менеджеру з персоналу Олени Барановської що п. Наталія Маркевич «нелояльна до компанії». Більш того, пані Барановськанамагалася пояснити пані Наталії Маркевич, що її начебто «нелояльність» пов’язується із тим, що у грудні 2015 року пані Маркевич не виходила на роботу до початку своєї зміни у свій неробочий та неоплачуваний час і не залишалася після своєї зміни на робочому місці у свій неробочий та неоплачуваний час. Звісно, що ці незаконні та незрозумілі вимоги пані Олени Барановської, що порушують положення низки законів України та ратифікованих Україною конвенцій Міжнародної Організації Праці (зокрема – Конвенцію МОП №29 про примусову чи обов’язкову працю) не можуть бути підставою для позбавлення підвищення заробітної платні пані Наталії Маркевич.

Після того, пані Наталія Маркевич з аналогічним запитанням 4 березня 2016 року звернулася до керівника свого відділу пані Ольги Зайцевої та отримала аналогічну відповідь, що вона наче «не лояльна до компанії».

Пані Наталія Маркевич вважає ситуацію, що склалася навколо питання про відмову у підвищенні їй заробітної платні, очевидно дискримінаційною, позаяк усі касири торговельного залу, що мають навіть значно меншій обсяг тривалості часу своєї роботи у компанії «Метро Кеш енд Кері Україна» отримали підвищення заробітної платні. І тільки пані Наталія Маркевич, як єдиний серед них член незалежної профспілки «Захист праці», отримала необґрунтовану належними міркування відмову у такому підвищенні.

Додатково ці аргументи про дискримінаційну складову в її відношення пані Наталія Маркевич підкріпляє твердженням про те, що вона в жовтні 2015 року зайняла почесне друге місце серед касирів у швидкості сканування, але ж їй категорично було відмовлено у наданні заохочення – спарені вихідні – які заздалегідь обіцялися переможцям цього конкурсу серед працівників каси. На думку пані Маркевич також виглядають дивними оприлюднені результати змагання серед касирів за лютий місяць 2016 року, де вона за кількістю від сканованих артикулів мала увійти до п’ятірки переможців, але ж чомусь себе так і не побачила там в оприлюднених результатах.

Шановний пане Шумахер, ЦК ВНПС «Захист праці» звертається до Вас з великим проханням негайно втрутитися в цю дискримінаційну ситуацію із членом нашої профспілки «Захист праці» Наталією Маркевич та посприяти їй як у справедливому підвищенні заробітної платні, яке було здійснено в магазині щодо усіх інших касирів торговельного залу, та і в загальному поверненні режиму справедливого ставлення керівництва магазину до члена нашої профспілки.

Нагадуємо Вам, що Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» у Статті 5 категорично забороняє дискримінацію на робочому місці за ознаками належності до профспілок. На цю заборону дискримінувати членів профспілки чітко вказують ратифіковані Україною Конвенції МОП №87 та №98.

Наша профспілка є членом Глобальної світової профспілки UNI Global Unionз якою у Metro Group є угода про соціальний діалог. У разі вашого можливого ігнорування нашого справедливого прохання ми маємо намір задіяти для вирішення проблеми дискримінації на робочому місці за ознакою належності до нашої профспілки усі можливі вітчизняні та іноземні судові інстанції, зокрема й Європейський суд із прав людини.

З повагою та сподіванням на порозуміння,

Голова ВНПС «Захист праці» Олег ВЕРНИК

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Шумахер,«Метро»,профспілки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.