Реформа правосуддя може призвести до диктатури

29 січня 2016, 10:35
Власник сторінки
Глава политической партии «Успішна країна»
0
86
Реформа правосуддя може призвести до диктатури
Реформа правосуддя може призвести до диктатури

Згідно з текстом законопроекту про реформування судової системи, президент в обхід ВРУ зможе довічно призначати суддів. Це дає невластиві для цивілізованих країн повноваження гаранта Конституції.


12-13 січня Конституційний суд приступив до розгляду проекту про внесення змін до Основного Закону в частині правосуддя. Раніше законопроект був внесений президентом Порошенко у Верховну Раду, а звідти направлений до Конституційного суду. 

Так, проект судової реформи ніяк не вплине на ситуацію з корупцією в системі правосуддя. Більше того, законопроект передбачає створення Вищої ради правосуддя, який по суті стане єдиним арбітражним органом для суддів.

Виходячи з тексту законопроекту Вища рада правосуддя складатиметься з 21 людини, 11 з яких - це судді. Враховуючи, що цей орган буде не тільки брати участь у призначенні суддів, але і в їх звільнення, і розгляді інших питань, які стосуються суддів, то створюється якась замкнута судова корпорація, оскільки самі судді будуть найбільшим чином впливати на призначення і звільнення суддів.

Особливе занепокоєння викликає норма про передачу права президенту України призначати суддів на довічний термін. Це загрожує посиленням влади президента.

В умовах нестабільної політичної системи, президент скористається цією нормою для посилення власної влади. Маючи повністю підконтрольну судову систему, а також безпрецедентний вплив на органи МВС і прокуратури президент матиме диктаторські повноваження.

Для встановлення нормальної судової системи необхідно прибрати з Конституції навіть номінальний вплив представників влади на призначення суддів. Також відбір на посади суддів та їх просування по службі повинен відбуватися тільки на підставі конкурсу.

Ми закликаємо Конституційний суд бути об'єктивним і не піддаватися тиску. Незалежність судової влади - це запорука стабільності і порядку в країні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.