Право Уряду не платити за зовнішніми боргами – фікція

25 травня 2015, 23:47
Власник сторінки
Заступник директора ГО «Публічний аудит»
0
145

Прийнятий Верховною Радою Законопроект «Про особливості здійснення правочинів із державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» не матиме для іноземних кредиторів правових наслідків.

Внутрішнє законодавство України не може поширюватися на відносини між боржником та іноземним кредитором. Тому під дію цього закону як максимум можуть потрапити внутрішні українські кредитори – відповідне судове рішення у всіх інстанціях нескладно забезпечити.

Положення закону не можуть застосовуватися до іноземних кредиторів ще й тому, що вони погіршують їх становище на противагу попередніх домовленостей. Якби такі умови діяли на момент укладення договору, кредитор, можливо б, відмовився від фінансової підтримки України. Уряд зможе накладати мораторій тільки за умови вчинення правочинів щодо боргових зобов’язань, як-от їх обмін, випуск або продаж. Іншими словами, якщо до цих дій кредитор не вдаватиметься, жодний мораторій йому не загрожує.

Треба констатувати, що законопроект має виключно популістичний характер – захист економічної безпеки держави він не забезпечує, а лише імітує. Тому й Міністру фінансів Н. Яресько доводиться визнавати, що вона не виключає оголошення дефолту. Мав би цей закон справжнє правове підґрунтя, Уряд би не переживав щодо необхідності погашати чергові боргові зобов’язання в строк.

борг

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Уряд України,зовнішній борг
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.