Не можна допустити знищення фундаменту Десятинної церкви

10 березня 2011, 18:29
Власник сторінки
Народний депутат України, Голова підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комі
0
2049

Унікальна національна пам’ятка історії та культури – Десятинна церква у Києві, знову опинилася у центрі скандалу.

Обурення багатьох людей, яким не байдужа доля історичної спадщини, викликали пропозиції щодо відбудови на фундаменті Десятинної церкви нового храму.

Десятинну - першу кам'яну церкву Київської Русі - згідно "Повісті минулих літ" побудував Святий Володимир Великий. Як відомо, вона була повністю зруйнована військами хана Батия, проте у ХІХ сторіччі археологи віднайшли її унікальні автентичні руїни. З того часу не одне десятиліття на цьому місці тривають кропіткі наукові та археологічні дослідження, які мають величезне значення для вивчення української історії.

Однак, незважаючи на позицію історіків, за часів незалежної України почали з'являтися ініціативи щодо зведення на місці Десятинної церкви нового храму. Вперше ідея відбудови спала на думку Президенту України Леоніду Кучмі ще у 2000  році, а в 2005 році відновити церкву запропонував і Президент України Віктор Ющенко. На ці цілі навіть планувалося виділити з Державного бюджету близько 100 млн. грн. Водночас, фундамент церкви, на якому пропонувалося зводити новий храм, сам по собі є унікальною пам'яткою. Лише завдяки гострим  дискусіям, що сколихнули суспільство вдалося уникнути руйнування визначної історичної пам'ятки. 

Сьогодні, навіть не фахівцям зрозуміло, що неможливо побудувати церкву у початковому історичному вигляді, оскільки не збереглося жодних документів чи матеріалів, які б дали змогу це зробити. Однак, спекуляції продовжуються, незважаючи на той факт, що 25 лютого 2011 р. Міністр культури України Михайло Кулиняк заявив, що на території руїн Десятинної церкви не планується будівництво нових споруд, в тому числі церков.  

А вже 28 лютого з'явилася інформація про оголошений Київською міською державною адміністрацією "бліц-конкурс" на кращу концепцію відновлення Десятинної церкви. Замовники конкурсу: Головне управління містобудування та архітектури м. Києва та Державна служба з питань національної культурної спадщини. 

Чиновники чомусь забули, що ще за радянських часів експерти дійшли висновку, що геологія місцевості може не витримати вагу нового будівництва. А це може призвести до остаточного руйнування первинного культурного шару давньоруських часів. 

І головне! Чи можемо ми дозволити, щоб історична святиня - фундамент Десятинної церкви - перетворилась на будівельний майданчик на якому працюватиме важка техніка? Адже це створить загрозу для пам'ятки в цілому! 

Безумовно, залишати фундамент церкви у нинішньому стані неприпустимо. Та єдине рішення, яке можливе у даній ситуації - законсервувати та музеєфікувати безцінні артефакти. Саме так роблять у країнах, де дбають про свою культурну спадщину. 

Як народний депутат України, звертаюся до Міністра культури України Михайла Кулиняка та Голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова з депутатським зверненням щодо недопущення будь-яких спроб так званої "відбудови" (а фактично руйнації) на фундаменті Десятинної церкви. Цю історико-культурну та духовну спадщину нашого народу ми повинні зберегти і в достойному вигляді передати нащадкам.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.