ЗОВНІШНЄ НЕЗАЛЕЖНЕ ОЦІНЮВАННЯ ПІД ЗАГРОЗОЮ

27 лютого 2014, 12:57
Власник сторінки
И.о. ректора Национального университета биоресурсов и природопользования Украины
0
394

У 2014 році виповнюється десять років із того дня, коли за ініціативи та підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було проведено перше масове зовнішнє оцінювання.

За ці роки, незважаючи на неодноразові спроби зруйнувати його, зовнішнє незалежне оцінювання набрало авторитету і суспільну підтримку. За оцінками експертів - це єдина успішна освітянська реформа, яка користується довірою майже трьох четвертей населення України. ЗНО сприяло справедливому доступу молоді до вищої освіти.

На превеликий жаль, маємо констатувати, що сьогодні склалася реальна загроза зриву проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Через безвідповідальність та свідому бездіяльність колишніх керівників Міністерства освіти і науки України, Українського центру оцінювання якості освіти станом на 24 лютого ще навіть не затверджений кошторис видатків на проведення оцінювання. Є реальна загроза зриву технологічного графіка друку тестових зошитів, затримується реєстрація учасників ЗНО. Під загрозою організація пробного тестування через блокування рахунків регіональних центрів оцінювання якості освіти Держказначейством. 

Український центр оцінювання якості освіти має велику заборгованість, яка тягнеться ще із попередніх років. Обладнання для друку тестових зошитів та обробки результатів зовнішнього оцінювання морально та фізично застаріло. Ряд підрозділів Українського центру оцінювання через несплату оренди виселено із приміщень, де вони розташовувалися. Їхні працівники змушені працювати в домашніх умовах. Звідси реальна загроза забезпечення конфіденційності змісту тестових матеріалів.

Ці чинники створюють реальну загрозу для проведення цьогорічного зовнішнього оцінювання аж до повної його відміни. Тобто Україна стоїть напередодні реалізації сценарію, який підготовлений командою колишнього очільника Міністерства освіти і науки України при підтримці частини ректорів вищих навчальних закладів з метою відмови від ЗНО та повернення до проведення вступних іспитів.

Як ініціатори та організатори проведення зовнішнього незалежного оцінювання в Україні, заявляємо про наше глибоке занепокоєння з приводу ситуації, що склалася, та закликаємо Верховну Раду, новий Уряд вжити негайних заходів до її виправлення. Історія та всі громадяни України нам цього не забудуть! 


Голова Громадської Ради 
освітян і науковців України С.Ніколаєнко

Директор неурядової
організації «Центр тестових
технологій і моніторингу
якості освіти» І. Лікарчук

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.