Боротьба з корупцією об’єднала парламентарів

11 березня 2011, 11:41
Власник сторінки
Глава Наблюдательного совета «Института правовой политики и социальной защиты», Нардеп VI-VII созывов.
0
2105

Корупція – складне соціальне явище, яке, нажаль, існує в Україні, і є продуктом економічного, політичного та культурного середовища в державі.

Корупційні прояви негативно впливають на всі аспекти розвитку суспільства і держави, загрожують правам людини, реалізації принципу верховенства права, підривають соціальну справедливість. Більше того, існування корупції, завдає шкоди міжнародному іміджу країни.

Для України питання боротьби з корупцією залишається гострим вже дуже багато років поспіль. Боротьба з цим негативним явищем – першочергове завдання влади, адже не подолавши його, проведення жодних реформ не досягне своєї мети.

Безперечно, в Україні існують нормативно-правові та законодавчі акти, якими передбачена відповідальність за корупційні дії. Сутність антикорупційного законодавства України полягає в тому, щоб обмежити, нейтралізувати чи усунути фактори корупції, а також чітко визначити ознаки корупційних правопорушень. Але держава потребує вдосконалення антикорупційного законодавства і розроблення дієвих механізмів боротьби з цим явищем.

Найближчим часом Україна нарешті отримає виважений та дієвий антикорупційний закон. Прийнятий в першому читанні, проект Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції в Україні» був внесений Президентом на розгляд Верховної Ради України ще 17 грудня 2010 року.

Найближчими днями проект Закону «Про засади запобігання і протидії корупції в Україні» буде прийнятий. Його ухвалення дозволить запровадити дієві механізми для запобігання виникнення корупції, усунення причин та умов її виникнення, а також надасть змогу зробити прозорими дії посадовців всіх рівнів. Наразі документ проходить друге читання у Верховній Раді, вже розглянуті статті, які зокрема передбачають обмеження щодо:

- використання службового становища,

- сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності (посадовці, які підпадають під дію даного закону, не можуть займатися іншою оплачуваною та підприємницькою діяльністю, входити до складу органу управління чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку),

- одержання подарунків (посадовці, які підпадають під дію цього законопроекту, можуть приймати дарунки, які відповідають загально визнаним уявленням про гостинність, якщо вартість таких дарунків не перевищує 50% мінімальної заробітної плати. Забороняється одержувати подарунки від юридичних та фізичних осіб за рішення дії або бездіяльність в інтересах дарувальника, а також забороняється одержувати подарунки від особи, яка перебуває у підпорядкуванні особи, якій вручається подарунок).

Ще однією важливою нормою документу є декларування не лише доходів, а й видатків державними службовцями. В законопроекті також міститься норма про створення спеціально уповноваженого органу з боротьби з корупцією, і такий орган буде створений після прийняття Закону. Створення незалежного антикорупційного органу – одна з вимог Європейського союзу. Закон України «Про основи запобіганню та протидії корупції в Україні» підготовлений з урахуванням пропозицій Групи країн проти корупції Ради Європи, зауважень Конституційного Суду України, експертів та представників громадськості.

Подолання корупції в державі необхідне як для більш ефективного проведення соціально-економічних реформ, так і для покращення іміджу України на міжнародній арені та залучення інвестицій для розвитку національної економіки. Закон про боротьбу з корупцією – це значний крок у протидії цьому явищу, яке стримує Україну на шляху розвитку, створює серйозну недовіру до нашої держави з боку інвесторів,та з боку європейської спільноти.

Важливість прийняття цього документу підкреслюється й тим, що на диво, при обговоренні антикорупційного законопроекту об’єднались і парламентська більшість і опозиція. Нам вдалось конструктивно попрацювати над документом. Парламентарі сьогодні нарешті зрозуміли, що цей закон стосується кожного, і від кожного сьогодні залежить чи буде подолана корупція в Україні.

 

«Дело»

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: корупція,Ирина Бережная,Ірина Бережна,Iryna Berezhna,депутат Бережная
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.