Нагороди і абсурд

11 квітня 2011, 07:35
Власник сторінки
Голова Батьківщини Молодої
0
1345

На Європейському єврейському форумі Віктор Янукович був нагороджений "за послідовну боротьбу проти героїзації фашизму". Зрозуміло, що це - яскравий приклад повного абсурду, який стає вже традиційним у сучасній Україні.

З одного боку тут вбачається явний натяк на ту боротьбу, яку розпочала нинішня влада проти власної історії, дискредитуючи історичну пам’ять про боротьбу УПА. З іншого боку реабілітація сталінізму подається як "боротьба проти героїзації фашизму". Хоча саме Сталін, пам'ятник якому постав за фактичної згоди нинішньої влади і при його ж таки пильній охороні, приніс єврейському народу чи не найбільше страждань - починаючи від знищення сіоністів та закриття єврейських культових споруд, і закінчуючи антисемітською "справою лікарів".

 Однак, безперечно, найбільший злочин сталінізму проти єврейства - це ретельна і послідовна підтримка гітлерівського режиму - від самих його початків, коли на сталінських полігонах тренувались гітлерівські танкісти та авіатори, до піку Холокосту, коли в межах пакту Молотова-Ріббентропа Гестапо активно співпрацювало зі сталінськими НКВД на території Польщі.

 В цьому контексті варто згадати угоду між сталінською та гітлерівською спецслужбами, коли вони домовились про передачу одне одному осіб, котрих протилежна сторона вважала "ворогами", так званий "протокол номер два". Він був підписаний під час координаційних зустрічей між керівниками "братніх" спецслужб у окупованому Кракові та Закопаному, в березні 1940 року. Згідно з цим договором німецька сторона передала радянській тисячі полонених польських офіцерів, які згодом були страчені у Катині, Старобільську та інших таборах.  Радянський Союз передав гітлерівцям понад 6 тисяч німецьких антифашистів, котрі переховувались у сталінській державі від нацистських переслідувань. Безперечно, серед них було багато німецьких євреїв - всі загинули в концтаборах.

Загалом, за 12 років існування гітлерівського режиму - Сталін воював проти фашизму лише 4 роки, решта часу стосунки коливались від прихованої співпраці до відвертого бойового побратимства.

 Як після цього можна називати фактичних прихильників Сталіна "борцями проти фашизму", ще й нагороджувати за це? У демократичній Європі режим Гітлера і режим Сталіна справедливо сприймається як тотожне.

 На одному з перших з'їздів Народного Руху пролунало твердження, що єврей в Україні має почуватись краще, ніж в Ізраїлі. Сьогодні ми мусимо докласти всіх зусиль, щоб українські євреї зберегли пам'ять про свою непросту історію, особливо з огляду на спроби деяких ревізіоністів відбілити найбільшого друга нацизму - Сталіна.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.