Дайте Баррозу виступити в українському парламенті!

14 квітня 2011, 07:45
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
1470

Україна готується до вшанування 25-х роковин страшної трагедії на Чорнобильській атомній електростанції. У період з 19 по 21 квітня 2011 року у Києві відбудеться три важливих чорнобильських заходи.

 Це й Київський саміт з питань безпечного та інноваційного використання ядерної енергії, Донорська конференція зі збору коштів на завершення чорнобильських проектів, а також міжнародна конференція "Двадцять п'ять років чорнобильської катастрофи: безпека майбутнього". Справді актуальна тематика для України, Європи та світу. Особливо у контексті «Фукусіми 1».
Як було раніше заявлено, глава Європейської Комісії Жозе Мануель Боррозу має намір прибути до Києва та взяти участь у згаданих чорнобильських заходах.
Це – добра новина не лише для учасників заходу та України, яка прагне зібрати додаткових 720 мільйонів євро для завершення чорнобильських проектів. Це – добра новина для Верховної Ради України. Чому?
Україна веде складні переговори з Європейським Союзом щодо укладення Угоди про асоціацію, яка включатиме у себе положення про створення Зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Після візиту В.Путіна ми напевне знаємо, що у цей процес активно втручаються представники Російської Федерації, які прагнуть переконати керівництво України у доцільності приєднання України до Митного союзу та зони вільної торгівлі СНД.
Я ще місяць тому після візиту в Україну віце-прем’єр-міністра Росії пана Шувалова застеріг керівництво України від подібної російської ініціативи. Наголошу ще раз: євроінтеграція та створення зони вільної торгівлі має залишатися безумовним пріоритетом на цей рік. У 2011 році ми маємо завершити усі переговори з ЄС і нарешті підписати Угоди про асоціацію.
Щоб парламент України не залишився осторонь від цього процесу, щоб унеможливити деструктивний вплив з боку тих, хто звик робити велику політику у маленьких темних кімнатах, я минулого тижня звернувся до керівництва Верховної Ради з пропозицією запросити пана Баррозу для виступу 18 або 19 квітня 2011 року з трибуни Верховної Ради України на тему відносин Україна–ЄС та перспектив завершення переговорів. Сподіваюся, мій заклик було почуто.
Я вкотре виступаю з подібною ініціативою тому, що переконаний: український парламент – рівноправний центр прийняття важливих як внутрішньо, так і зовнішньополітичних рішень. І досить виводити його з гри під різними протокольними приводами, як це відбувається протягом останнього року.
Тому у рамках візиту пана Баррозу народні обранці повинні почути особисто від нього, а не від «тлумачів» з Банкової чи за дорученням з Михайлівської, що має зробити український парламент для швидшого завершення переговорного процесу України з Євросоюзом. 
Парламентарії i громадськiсть мають почути, які преференції отримає Україна від створення Зони вільної торгівлі з ЄС.
Ми повинні ще раз усвідомити, що процес одночасного створення зон вільної торгівлі з ЄС та СНД, а також приєднання до Митного союзу є неможливим.  
До речі, виступ пана Баррозу у Верховній Раді має відновити демократичну традицію впливу законодавчого органну держави на важливі зовнішньополітичні процеси.
Нам потрібен міжнародний діалог не лише на рівні Голови Верховної Ради, але й депутатів усіх фракцій та груп, які мають бути більш активними у діяльності на міжнародному напрямі. 
Отож, панове місцеві «демократи»! Дайте Баррозу виступити в українському парламенті.

Олег Ляшко, народний депутат України
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.