Долар, як більмо в оці

30 липня 2011, 10:00
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
5959

Фінансова система США на межі банкрутства. До 2 серпня 2011 року найбільші політичні партії США - Республіканська та Демократична мають погодити параметри так званої «боргової стелі».

Мова йде про неймовірну суму - 15 трильйонів доларів США, що дорівнює приблизно 400 бюджетам України. Ця «боргова стеля» еквівалентна річному внутрішньому валовому продукту США, або річному валовому продукту усіх 27 країн-членів Європейського Союзу.

Вже 2 серпня 2011 року Уряд Сполучених Штатів має виплатити близько 500 мільярдів доларів своїх невідкладних кредитних зобов'язань. Ці кошти можна отримати лише за рахунок продажу нових облігацій. Дозвіл на це мають дати конгресмени. Якщо домовленість досягнута не буде – країна може оголосити дефолт. Від цього постраждають у першу чергу ті, хто у різні часи купував облігації державного боргу США.

Цікаво подивитись, які ж це країни.

За даними уряду США, опублікованими у червні поточного року, станом на початок 2011 року Китай нагромадив  боргових зобов`язань  США на суму близько 1,115 трильйона доларів – приблизно 26% усіх цінних паперів, випущених Вашингтоном. І це лише офіційна статистика. Ніхто не знає, скільки облігацій було куплено китайським капіталом через інші компанії.

Відповідно до тих же статистичних даних Міністерства фінансів США, на сьогодні Російська Федерація володіє близько 2,8% від загального обсягу американських цінних паперів. Експерти підрахували, що Росія щомісячно купує боргових зобов`язань США на таку ж суму, яку американці витрачають на ведення бойових операцій на Близькому Сході.

Японія також скупила цінних паперів США на суму близько 700 млрд. дол.

Скільки подібних цінних паперів має у складі своїх валютних резервів Україна, сказати важко. На відміну від більшості держав, у нас валютні резерви держави утримуються Національним банком, звільненим від будь-якого контролю і звітності. Жодними нормативними документами не передбачено інформувати владу і суспільство про те, як саме Нацбанк  зберігає державні заощадження. Так, і досі невідомо, які втрати понесли нагромаджені за рахунок народу України резерви (а у жодної влади і жодного центрального банку нема іншого джерела грошей, ніж праця власного народу) від кризи 2008 року, коли збанкрутували кілька найбільших світових банків. Варто також додати, що золотовалютні резерви у економічно розвинених країнах формуються за рахунок валютної виручки від продажу власної продукції на світових ринках, а в Україні – значною мірою за рахунок позик від МВФ, тобто лягають на державний борг і будуть сплачуватися з наших податків. Тож треба зробити так, щоби всі державні кошти  обліковувалися відкрито. І не лише поточні витрати держави, але й її заощадження формувалися і витрачалися під пильним наглядом обраної представницької влади. Коли Радикальна партія Олега Ляшка увійде до парламенту, ми обов`язково доб`ємося гласності і підконтрольності у цій вирішально важливій справі.

Яка ж все-таки причина того, що відбувається сьогодні в США у традиційно тихий період? Звичайно, політична.

У 2012 році у Сполучених Штатах відбудуться президентські вибори. Створити проблему для конкурента в особі нинішнього президента Барака Обами – політична мета Республіканської партії. Тому Сполучені Штати стали заручниками внутрішньополітичної боротьби.  Нехай би це була справа лише самих американців, але ж вони втягнули у свої внутрішньополітичні чвари фактично весь світ. А Україну, через кабальні угоди з МВФ і залежність від доларових кредитів, змушують грати на своєму боці.

Що ж, залишилося лише кілька днів до часу «Х». Будемо сподіватися на те, що політичний компроміс таки вдасться досягнути. У іншому випадку наслідки для світу можуть бути просто катастрофічні. А Україні з цієї (нехай поки що потенційної загрози) необхідно зробити важливий висновок:  держава має грати на світовій економічній і політичній арені не в інтересах інших, а лише у власних національних інтересах.

Олег Ляшко, лідер Радикальної партії
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.