План Путина и блеф Азарова

04 вересня 2011, 15:05
Власник сторінки
соціальний експерт
0
4167

На початку року прем’єр-міністр Азаров розповів про свою найбільшу надію...


На початку року прем’єр-міністр Азаров розповів про свою найбільшу надію. Він обіцяє за десять років подвоїти валовий внутрішній продукт.
Такою є мета «реформ» і «модернізації» Януковича-Азарова. Таких темпів росту економіки вони очікують. Однак чого варті гучні обіцянки нової влади, навіть якщо ми їм повіримо?


За даними Держкомстату України, у 2005 році валовий внутрішній продукт склав 441 млрд. грн., а у 2009-му 913 млрд. грн. За чотири роки ВВП подвоївся.

Янукович у різдвяній промові назвав останні п’ять років найважчими для України за всі 20 років незалежності. За цією логікою, наступні 10 років будуть ще важчими!

Тільки за рахунок інфляції валовий внутрішній продукт зростає щороку як мінімум на 10%. Це означає, що подвоєння ВВП за десять років буде, фактично, відсутністю реального росту економіки.

Можна тільки позаздрити вмінню Азарова з «реформаторським» апломбом похвалитись... очікуваною 10-річною стагнацією, тупцюванням на місці під вивіскою «реформ»!

Однак навіть цей нехитрий прийом створення іміджу «вправного господарника» не є ексклюзивним.

16 травня 2003 року президент Путін звернувся до російського парламенту з посланням, перший пріоритет якого був таким: «За десятиліття ми повинні, як мінімум, подвоїти валовий внутрішній продукт країни».

Нині ми є свідками суспільно-політичної та економічної стагнації сучасної Росії – найбільшої (за площею території) країни світу, візитівками якої стали ксенофобія та політичні репресії, сировинна економіка.

Навіть російський президент Дмитро Мєдвєдєв  визнав у своєму відеоблозі, що правляча партія «Єдина Росія» (програмою якої є напівміфічний «План Путіна» зробити Росію світовим лідером до 2017 року) «забронзовіла» та веде країну до деградації, бо відсутнє конкурентне середовище.

Поки Путін подвоював ВВП, розшарування між багатими і бідними (так званий децильний коефіцієнт фондів) тільки зростало.

Нині, за даними Росстату, 10% найбагатних росіян отримують у 15,8 разів більше доходів, ніж 10% найбідніших. При цьому у демографії вважається, що вже 10-кратний розрив призводить до соціального вибуху (як у Греції) або перманентного соціального конфлікту, який жорстоко придушується тоталітарною державою (як у Белорусі).

 Втім, антисоціальна політика горе-«реформаторів» в Україні може збільшити цей розрив між багатими та бідними до 40 разів (за даними ООН).

Якщо послухати Януковича та Азарова, подвоєння ВВП забезпечить процвітання української економіки. Однак не можна вважати ріст ВВП мірилом економічного зростання. У ВВП сумуються всі грошові транзакції за рік, тобто – це показник економічної активності, незалежно від її природи.

Не тільки виробництво товарів, але й поховання померлих, ріст злочинності (через витрати на охорону), а також рейдерство та розлучення (через судові витрати) збільшують ВВП.

Відомий приклад: ураган Ендрю у 1992 році наніс збитки 26 млрд. доларів мешканцям штату Південна Флорида, однак додав 15 млрд. доларів до валового внутрішнього продукту США.

У 2004 році Віктор Янукович всю передвиборчу кампанію будував на сліпучих відсотках росту ВВП, і, схоже, з тих часів не збирається міняти коника. Невже думає, що людям не видно: маніпуляції з показниками ВВП збільшують хіба що імідж окремих політиків, а ніяк не реальну економіку?

Втім, чи подвоїться ВВП – це ще бабка надвоє гадала, а от податки та тарифи подвоюються вже сьогодні.

В Росії це теж вже проходили. Коли генсек Хрущов поставив задачу за три роки потроїти виробництво м’яса у країні, обком КПСС в Рязанській області розпорядився забити весь приплід худоби і «перевиконав» план Хрущова за один рік. От тільки наступного року м’ясо стало дефіцитом. Ще й виробництво зерна впало вдвічі, бо колгоспники, у яких «позичили» бурьонок, відмовлялися обробляти землю.

Сподіваюся, український народ не дозволить Януковичу, Азарову, Тігіпку та іншим горе-«реформаторам» робити з людей худобу для інсценування «плану Путіна» чи «рязанського дива».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.