Соціальні гарантії педагогів можуть бути серйозно обмежені

20 вересня 2011, 09:57
Власник сторінки
И.о. ректора Национального университета биоресурсов и природопользования Украины
0
1306

Прийняття парламентом Закону, який би дозволяв Уряду самостійно визначати об’єм реальних соціальних виплат, пільг для ветеранів, чорнобильців, дітей війни та педагогів, лікарів, працівників культури залежно від економічного стану, наявності коштів в бюдже

 

Соціальні гарантії зокрема працівникам освіти  визначені ст.57 Закону «Про освіту» та низкою постанов  Кабінету Міністрів України. Мова йде про щорічну виплату оздоровчих, стажових, преміальних, доплат за окремі види педагогічної діяльності, підтримки сільської інтелігенції, індексація заробітних плат до середньої  в промисловості та ін. У досвідчених фахівців ці доплати сягають до 100% основного окладу. Тому «ручне» регулювання Урядом цих виплат може серйозно вдарити по соціальному благополуччю освітян. Цього допустити не можна, це прямо протирічить ст. 22 Конституції України. В самі важкі часи, в 90-ті роки, коли розмір держбюджету складав близько 40 млрд.гривень (нині майже в 10 разів більший), а рівень видатків на освіту був у межах 4% від ВВП (нині 6% ВВП), ці норми Закону «Про освіту» діяли. У 2005-2008 рр. освітянам навіть повернули борги за ті важкі роки, на це пішли близько 4,5 млрд.грн.

 

На 2012 рік середня заробітна плата в Україні буде близько 3000 гривень, в промисловості – ще більше – 3700 грн., а в освіті – близько 2000 грн. Це незаконно і несправедливо. Відміна соціальних гарантій педагогічним, науково-педагогічним працівникам, як і іншим категоріям населення, суттєво погіршить і так не солодке життя інтелігенції, всіх українців.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.