Транс-Тихоокеанське партнерство в дії. Що це означає для України?

15 жовтня 2011, 18:49
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
1324

Якщо подивитись на останні міжнародні події, то стане зрозумілим, що світ однозначно не живе внутрішніми проблемами в Україні.

Світ має інші виклики й загрози, які необхідно долати в інтересах мільйонів людей, оскільки вже завтра вони можуть зіштовхнутися з фінансовими, екологічними, економічними та навіть продовольчими проблемами.

Наші ж внутрішні відхилення від демократії ми спроможні подолати власними силами. І зробити це буде простіше, ніж забезпечити достойне життя для 46 мільйонів українських громадян.

Отже, які тенденції відбуваються у світі, і яким чином вони можуть вплинути на майбутнє України?

12 жовтня Конгрес США ратифікував Угоди про вільну торгівлю з трьома державами – Південною Кореєю, Колумбією та Панамою. Це пройшло повз увагою українських ЗМІ, а даремно, оскільки закладаються дуже потужні тенденції розвитку світових ринків. Глобальна фінансово-економічна криза змушує навіть найбільш потужні держави відкривати власні ринки та лібералізовувати торгівлю з країнами, що розвиваються. 

На мій погляд, швидка ратифікація Угод (пройшло три дні після їх внесення Президентом США до Конгресу) засвідчила незворотність процесу перетворення саме Транс-Тихоокеанського Партнерства на найбільший у світі торговельний блок. Нагадаю, що в основі цього процесу лежить діюча Угода під назвою «Транс-Тихоокеанське стратегічне економічне партнерство» за участю США, Брунею, Нової Зеландії, Сінгапуру, Чилі, Австралії, В’єтнаму та Перу. 

Усі учасники Партнерства розглядають його як проміжний етап на шляху створення Зони вільної торгівлі в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Фактично, народжується новий центр сили, який об’єднає у собі найбільш розвинуті і потужні держави.

На сьогодні інтригою цього процесу залишається приєднання Японії, яка готова долучитися до найбільшого у світі клубу країн з ліберальними правилами торгівлі. Наскільки відомо, однією з головних перешкод на цьому шляху є реалізація японської сільськогосподарської продукції. Майже те саме, що має України на переговорах про створення Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. 

Загалом, тенденція щодо створення на базі Транс-Тихоокеанського партнерства найбільшого торговельного блоку є позитивною для України, оскільки відкритий і глобалізований світ забезпечить для українських експортерів можливості розширити власний бізнес за рахунок нових ринків збуту.

Після створення Зони вільної торгівлі з Євросоюзом ми могли б подумати про нові обрії для якісної української продукції, яка б змогла завоювати серця людей з інших континентів.

Принаймні, Радикальна партія, яка залишається на позиціях захисту інтересів національних товаровиробників, вже точно не випускатиме світові інтеграційні процеси з поля свого зору. 


Олег Ляшко,

Лідер Радикальної партії

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: США,Ляшко,Панама,Радикальна партія,Україна,Олег Ляшко,економіка,глобалізація,торгівля,Південна Корея,ЗВТ,Колумбія,Транс-Тихоокеанське партнерство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.