Вибори починаються з порушень…

28 жовтня 2011, 10:20
Власник сторінки
Голова Батьківщини Молодої
0
948

Від сьогодні рівно за рік в Україні відбудуться вибори до Верховної Ради України. Чи хтось знає за якими правилами ці вибори відбудуться?

Цього не знають достеменно навіть депутати Партії регіонів. Але їм і не обов’язково, бо все вирішить «всезнаюча рука» Чечетова, а далі справа техніки – «кнопкодави» підтримають будь-що. Навіть закони природи можуть змінити, а потім – дуже легко виправити, якщо буде потрібно. Згадайте, як було з відміною переходу на зимовий час.

Всі знають одне – нинішній редакції закону про вибори народних депутатів навряд чи вдасться вижити. До речі, саме за цією редакцією закону були проведені вибори 2006 і 2007 років і визнані демократичними усіма міжнародними інституціями, які стежать за виборами.

Що не влаштовує владу у нинішній редакції закону про вибори народних депутатів? Не влаштовує математика! За всіма опитуваннями, навіть проведених на замовлення «регіоналів», нинішня опозиція в наступному парламенті матиме більшість, при чому не у 2-3 голоси. Таким чином, система має бути змінена у такий спосіб, щоб забезпечити фальсифікації і підкуп. «Мажоритарка» - дуже зручний спосіб.

Але проблема сьогоднішнього дня полягає в тому, що за базовими рекомендаціями ОБСЄ, Венеціанської комісії і звісно ж, здорового глузду, правила гри на виборах повинні бути відомі хоча б за рік до їх проведення. У нашому випадку Верховна Рада навіть не приступила до розгляду змін до Закону про вибори народних депутатів у першому читанні.  

Тобто, незалежно від результатів виборів і того, яким буде закон, а він обіцяє бути дуже поганим, перше, у що тикнуть носом міжнародні спостерігачі – це терміни ухвалення закону.

Хоча за логікою речей, закон, який приймається зараз повинен би регулювати порядок проведення виборів тільки через одну каденцію представницького органу. Така норма якнайкраще убезпечила б від бажання приймати правила гри під себе або під конкретну політичну ситуацію.

Але в наших умовах тотальної політичної шизофренії – це фантастика.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.