Чому звалище не закривають, якщо поруч діє сучасний сортувальний комплекс?

13 листопада 2011, 18:01
Власник сторінки
политик
0
1488

Смердить, чадить, тече та ворушиться полігон твердих побутових відходів у Василькові, який знаходиться лише в кілометрі від жилих будинків...

Смердить, чадить, тече та ворушиться полігон твердих побутових відходів у Василькові, який знаходиться лише в кілометрі від жилих будинків. Він мав бути закритий ще в травні 2010-го як такий, що перебуває в незадовільному санітарно-гігієнічному стані. Про це йдеться в постанові головного санітарного лікаря Васильківського району від 12.03.10 р. Однак полігон функціонує й досі.

Як зазначено у висновку комісії Київської облдержадміністрації з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, звалище нині розширилося з відведених ще у 1950-х роках трьох гектарів до дев’яти. Сміття зберігається без дотримання технології, постійно горить, у бік житлової забудови витікає отруйний фільтрат. Дератизація, дезінсекція (знищення гризунів і комах) та моніторинг лабораторного контролю довкілля не проводяться. Функціонування сміттєзвалища, вважає санепідстанція, може спричинити погіршення стану здоров‘я васильківчан та поширення інфекційних хвороб.
Це так працює комунальне підприємство «Васильківський комбінат комунальних послуг» під керівництвом Валентина Старікова.
Зовсім інша ситуація на потужному сортувальному сміттєпереробному комплексі ТОВ «Укрвторенергоресурс», що знаходиться неподалік, в дев’яти кілометрах від міста біля села Велика Бугаївка. Тут і полігон, облаштований за найновішою технологією, і сучасна сортувальна лінія, і переробка. Навіть є виробництво будматеріалів із вторсировини. Керівництво комплексу пишається унікальністю об‘єкта – в Україні таких лише два, ще один – у Криму. Ну чим не гордість району?
Та чи справді неукладення договору між васильківською владою та ТОВ «Укрвторенергоресурс» – то лише дивна забаганка керівників Василькова? Погляньмо на цей флагман вітчизняної сміттєпереробки уважніше. Сміття на полігоні повно, підприємство завантажене, щодня приїжджають десятки сміттєвозів, проте на проблемних звалищах Васильківського району, не тільки біля райцентру, а й у Гребінках, Калинівці та Глевасі, нічого не змінюється. Так само звалюють сміття в не облаштованих для цього місцях. І причина тому, як кажуть, – непомірні ціни на прийом сміття, які виставляє «Укрвторенергоресурс» васильківським громадам.
Якщо місцеве сміття й далі поповнює морально застарілі звалища, то хто ж завантажує це підприємство? Кажуть, що основна робота сучасного комплексу біля Великої Бугаївки – прийом сміття від київської компанії «Грінко», якою, до слова, керує депутат Васильківської райради Микола Ткаченко («Наша Україна»). Як відомо, основний утилізатор сміття з Києва, столичний сміттєспалювальний завод «Енергія», забезпечує лише 60 відсотків від потреб мегаполісу. Велика частина решти, як виявляється, їде на Васильківщину. І те, що привозять до Великої Бугаївки, вже ніякій переробці не підлягає, адже «Грінко» має власний сортувальний комплекс у Києві, де й відбирається вся вторсировина.
А остаточний неліквід забирає «Укрвторенергоресурс». І для нього там уже не потрібні ані сучасний полігон, ані лінія переробки. Знайшовся простий та дешевий спосіб – скидати все у звичайну яму, що її, як пише газета «Вечірній Васильків», викопали, незаконно видобуваючи пісок на території комплексу. Отак за фасадом високих екологічно чистих технологій сховалася звичайна брудна яма. До речі, за декілька кілометрів від ландшафтного заповідника «Васильківські Карпати».
Безумовно, доки ТОВ «Укрвторенергоресурс» матиме легкі гроші завдяки потоку сміття з Києва, яке можна просто скидати в яму під прикриттям сучасного сміттєпереробного комплексу, до васильківських відходів цьому підприємству буде байдуже. І обсяги не ті, й переробка коштовна, рентабельність – зовсім не така, як з «Грінко». Тому й луплять ціни для васильківчан такі, що не може собі дозволити жоден бюджет у районі.
Обласна влада ж залишається осторонь васильківських проблем й шукає легких рішень для незаконного звалища біля Василькова, як, приміром, розпорядження губернатора, де прямо наказується укладати непосильний договір з ТОВ «Укрвторенергоресурс». Але, очевидно, слід спочатку кудись дівати київське сміття. І розчерком пера без комплексного підходу тут нічим не зарадиш.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.