Пам’ятати уроки Голодомору

26 листопада 2011, 07:09
Власник сторінки
И.о. ректора Национального университета биоресурсов и природопользования Украины
0
3535

26 листопада виповнюється 78-а річниця Великого Голоду в Україні. Мільйони наших рідних і близьких пішли із життя, їх замучили голодною смертю


В книзі жертв голодомору на Кіровоградщині є і три моїх близьких – дядько Платон і братик із сестрою. Царство їм небесне, як і всім, хто загинув в трагічному 33-му! То ж пом‘янемо всіх невинно загиблих в цей день.

 

Найперший урок, який ми мусимо винести з тих подій – це зробити все, щоб не допустити повторення подібного. Ніяка ідея, політична доцільність не повинні бути основою для злочину. Сталін із своїм оточенням хотів швидко реформувати село, об’єднати всіх селян в колективні господарства. На це треба було потратити десятки років. Та революційна доцільність взяла гору, колективізацію провели стрімко, ціною мільйонів життів. Страшна посуха, відсталість технологій, повоєнна розруха сприяли трагічній ситуації. Страшний гріх кожної смерті назавше залишається на Сталіну і його поплічниках.

Нині влада хоче вкотре реформувати село – зробити землю товаром. Селяни без грошей і кредитів спустять свої паї за копійки. Фермери, невеликі приватні підприємства не зможуть утримати землю. В село прийде великий землевласник. Йому не потрібні ні школа чи, ні дитсадок, не потрібна й лікарня. Не буде він дбати і за робочі місця. Заберуть хліб, соняшник – та і все господарство на селі! А що робити п‘ятнадцяти мільйонам сільських жителів не ясно – де робота, де зарплата, як жити в голоді і холоді? Лопатами і сапами не прокормишся.

Україні потрібен потужний селянський рух за відродження села, пріоритетна програма (взамін ЄВРО 2012) розвитку аграрного сектору – з дешевими кредитами, із вітчизняною технікою і добривами, соціальною сферою. Щорічно на переснащення села треба спрямовувати не менше десятої частини бюджету.

Низько схиляю голову перед невинно загиблими в 1932-1933 роках, перед українцями, росіянами, молдаванами, білорусами, які померли в наших українських селах. Ми засуджуємо сталінські репресії, ми проти того, щоб інтереси держави мали вищість над інтересами рядових українців. Україні потрібна справедлива економіка і соціальна сфера, чесна і відкрита держава, справедливий демократичний устрій. Такої держави хочемо ми всі, такої держави хочу і я.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Голодомор
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.