Проблема не в назві нової партії, а в готовності українських лівих об'єднатися

05 грудня 2011, 09:54
Власник сторінки
И.о. ректора Национального университета биоресурсов и природопользования Украины
0
1620

Категорично не погоджуюсь із думкою журналістів та деяких політиків, які стверджують, що переговорний процес про об’єднання українських лівих зруйновано із-за непорозумінь щодо назви нової партії.

Координаційна Рада лівих сил, куди входили 11 керівників партій, керуючись об’єктивною потребою єдності, підготувала в ході трьохмісячних переговорів Політичну Угоду про таке об’єднання. Угода народжувалась в складних пошуках і компромісах. До речі, серед узгоджених трьох назв нової партії був варіант, запропонований лідером соціалістів.

Прикрим є те, що значна частина регіональних лідерів лівих сил живуть минулим, страждають зірковими хворобами, навіть слухати не хочуть ні про яку співпрацю, про єдність і т.і. Об‘єднаним лівим слід розширювати свою електоральну базу, опиратись на селянство, дітей війни, найманих працівників. Частина активу відірвалась від життя, забула про реальний час і реальні обставини. А вони такі – всі гуртом лівоцентристи, соціал-демократи, соціалісти України зараз мають рейтинг в межах 3-4%. Навіть рейтинг СПУ нині не більший 1%, інші – біля цієї цифри, а посилання на результати місцевих виборів нічого не варті! Там діяв особистий інтерес, там боролися партійці самі за себе. На парламентських виборах буде інакше, діють зовсім інші мотиви. Будуть задіяні нові технології, кинуті шалені гроші, а виборчий бар’єр зріс майже вдвічі.

Найприкріше інше – лівими силами втрачені ідеологічні позиції. Реальної ролі лівих в житті українців не відчувається. Це така собі політична фата моргана! Суспільство потрясають виступи за виступами різних соціальних груп, але серед тих, хто відстоює інтереси покривджених, лівих немає. Ми всі сьогодні на периферії суспільних настроїв. Не розуміти це можуть тільки обмежені, не дальновидні політики, ті, хто заколисує себе старими радянськими мантрами. Якщо об’єднання не станеться – то жодної української лівої сили в парламенті не буде. Я не беру до уваги комуністів, яким, як і владі, вигідно, щоб лівоцентристи не об’єднались. Всі українські ліві розірвуть електоральну ковдру на дрібні шматочки, отримають по одному, піввідсотка голосів виборців і все! Правда окремі політичні тугодуми зможуть, як завжди, заявити – ми не перемогли, зате ми самі перші серед всіх переможених!

Серед дев’яти партій, які підписали Угоду, вирішальне слово за СПУ. І це велика відповідальність і водночас довіра до цієї партії. Незгода Політради соціалістів підтримати Політичну Угоду – це політична помилка, нехтування думкою низових партійних осередків.

Нині стало очевидним, що частина активу наших партій застаріла і не здатна до оновлення, взаємопорозуміння, пошуку компромісів, конкретної дії. Якщо ми серед своїх прихильників не здатні домовитися, то як підемо до людей, як будемо їх слухати і співпрацювати з ними!

Якщо виходити із притаманної ролі лівих в суспільстві, як борців за справедливість, того, що більше третини громадян підтримують світоглядну ліву ідею, а також того знущання над людьми, рівня експлуатації, яке творить влада і великий бізнес, то реалізувати прагнення людей до свободи і рівності, не об’єднавшись не можна! Не об’єднання лівих України – це великий злочин! Це гра на руку олігархам!

Партія «Справедливість» добровільно готова зупинити свою діяльність і числом більше 40 тисяч осіб влитись в нову партію. Ми не претендуємо на лідерство. Ми були згодні на лідерство СПУ, але ми ніколи не будемо згодні із диктатом, нетовариським ставленням до себе, неповагою до думки інших. Процес об’єднання об’єктивний. Рано чи пізно це зрозуміють всі!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: СПУ,Ніколаєнко,Ліві сили,партія "Справедливість"
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.