Ми маємо завжди пам’ятати жертву та шанувати героїзм чорнобильців!

14 грудня 2011, 15:19
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
1120

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Сьогодні в Україні День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Вибух на станції став чорною подією в нашій історії відібрав мільйони життів, скалічив мільйони людей, а великі території нашої рідної землі перетворив на «мертву зону».

Сьогодні ми вшановуємо пам'ять тих, хто ціною власного життя і здоров’я, захищав інших від вбивчої радіації. Саме 14 грудня 1986 року ліквідаторам вдалося завершити перший захисний саркофаг над зруйнованим реактором.

 Зранку я поїхав до пам’ятника жертвам аварії на ЧАЕС в Святошинському районі Києва. Це був перший подібний пам’ятник в Україні. Його встановили ще у 1994 році. Відтоді люди збираються біля нього, згадують про тих, кого вже нема серед живих, діляться бідами тих, хто нині доживає.

Я поклав квіти до пам’ятника, помолився за покійних і поспілкувався з чорнобильцями, що прийшли  теж. Вони кажуть, що неодноразово запрошували сюди прем’єра, президента, але ніхто так і не приїхав. Мабуть, не за програмою. Я висловив людям співчуття і запевнив ми таки доможемось, що держава шануватиме героїв і віддячить їм гідно, як вони на те заслуговують.

Принагідно хочу сказати, що в зоні лиха, за різними даними, ліквідаторами працювали  близько 650 тисяч осіб. Приховуючи розмах катастрофи, радянська влада не поспішала оформляти людям відповідний статус. Близько 15% з цих людей нині вже мертві. Ще 165 тисяч стали інвалідами. 

За даними МОЗ України, нині серед наших співвітчизників понад 315 тис ліквідаторів. Як бачимо, саме українці взяли на себе найбільший удар.  Самі ж чорнобильці кажуть, що нині ліквідаторів в Україні лишилося всього 219 тисяч, а ще 10 років тому було 365 тисяч. Кажуть,  через радіацію, яка вбиває людський організм, у них обмежений життєвий ресурс. Кожна чорнобильська смерть передчасна. На 5, 10, 20 років. Чорнобильці, особливо ліквідатори категорія вимираюча. Їм, на жаль, не доведеться зустрітись в 90 років, як приміром можуть ветерани війни.

Нинішня злочинна влада знущається з цих людей, грабує їх, змушує стояти з простягнутою рукою. Свавілля влади вже призвело до смерті двох чорнобильців. Сьогодні чорнобильці вимушені просити. Просити у держави належних коштів, просити нас про розуміння і підтримку. Вони просять не про збагачення, вони благають дати можливість їм дожити і хоч трохи ліками вгамувати біль.

Мені теж болить на душі. Я закликаю усіх українців вшанувати сьогодні пам'ять ліквідаторів. Треба пам’ятати про їх подвиг завжди, а не згадувати про трагедію лише двічі на рік. Хай пам'ять про загиблих буде вічною. Хай постійною і гідною буде шана тих, хто ще живе з нами. Вони наші герої. Героям слава!

 

Олег Ляшко,

Лідер Радикальної партії



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Ляшко,Радикальна партія,Олег Ляшко,чорнобильці,День вшанування учасників ліквідації наслідків ава
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.