"Олігарх" - це не титул. І привілеїв не дає

18 січня 2012, 21:55
Власник сторінки
Голова Державної податкової служби України
0
6830

Дещо дивує бурхлива реакція на оприлюднення журналом «Бізнес» листа до регіональних підрозділів ДПС про підвищення ефективності роботи із 16 провідними фінансово-промисловими групами України.

Дещо дивує бурхлива реакція на оприлюднення журналом Бізнес листа до регіональних підрозділів ДПС про підвищення ефективності роботи із 16 провідними фінансово-промисловими групами України.

Не розумію, чому в цьому бачать ознаки посилення фіскального тиску.

Спочатку нам закидають, що "олігархи не платять податків". Потім - що ми змушуємо їх платити податки… Парадокс…

Податки мають платити всі. Це – аксіома. Ми дійсно ретельно аналізуємо діяльність ФПГ. І, виявляючи правопорушення, пропонуємо добровільно це припинити.

Підкреслюю – добровільно. Ми не тиснемо.

Ми переконуємо. Наводимо аргументи. Закликаємо.

І почали це робити не сьогодні. І будемо робити надалі.

Я ніколи не приховував, що вважаю цю категорію платників такою, що потребує особливої уваги та індивідуального податкового супроводу. Це означає, з одного боку, найкращий сервіс, з іншого – дуже пильний нагляд за «чистотою» їхніх податкових операцій.

На сьогодні «великі платники», тобто провідні корпорації та фінансово-промислові групи – це лише тисяча юридичних осіб. У відсотках – 0,13% від загальної кількості.

Проте вони забезпечують дві третини бюджетних надходжень. Саме тому для описання їхнього значення для національної економіки використовуються терміни «бюджетворюючі», «системоутворюючі» тощо.

Чи варті такі платники уважного ставлення держави? Для мене відповідь безсумнівна – так.

І справа не тільки в грошах. Ці корпорації формують тренди. Їхнім алгоритмам ведення бізнесу наслідують інші. Я знаю, скільки провідні ФПГ витрачають на впровадження євростандартів, на якісні інновації.

Я впевнений, що саме такі платники податків мають стати також еталонними прикладами сумлінного ставлення до своїх обов’язків перед державою. Зразками податкової культури та соціальної відповідальності.

Я також вважаю, що держава має цьому сприяти.

Спеціально для великих платників введено сервіс «горизонтального моніторингу». По суті – безкоштовного державного аудиту контрагентів. З повідомленням про сумнівні та ризикові операції.

Все це робиться заради одного – щоби у країні з’явився повністю чистий та прозорий бізнес. Який добровільно платить податки. За загальними правилами.

Топ-менеджери провідних корпорацій у більшості своїй це розуміють. Минулого року бюджет отримав на 60 млрд. грн. більше, ніж за підсумками 2010-го. Половина цієї суми – додаткові надходження від великих платників. Загальне зростання платежів великих ФПГ – на третину.

Сподіваюся, що ця тенденція добровільного переходу на «білі схеми» буде підтримана іншими бізнесменами України.

А для великих платників незабаром буде створено спеціалізований загальнонаціональний офіс. З найкращим обслуговуванням, з найновішими сервісами. All inclusive, так би мовити.

P.S. Щиро вітаю всіх із святом Водохреща!

Нехай Господь завжди буде поруч з Вами та охороняє серця, душу і вдачу від усього злого, допомагає творити добро!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.