100 грамів від Азарова

30 січня 2012, 18:48
Власник сторінки
соціальний експерт
0
6152
100 грамів від Азарова

Згідно з розрахунками Миколи Азарова, на одного українця на день припадає 100 грамів картоплі, 250 – хліба, 20 – макаронів, 5 – сала, 25 – ковбаси…

В лютому виповнюється два роки з моменту підписання Віктором Януковичем свого першого президентського указу. Документ носив достатньо амбіційну назву «Про боротьбу із бідністю». Варто віддати належне Януковичу, адже йому частково вдалось виконати свою обіцянку: за роки його правління статки олігархів збільшились у десятки разів. Чого не можна сказати про простих людей. Згідно з офіційною статистикою, тільки за листопад минулого року українців стало менше на 11 тисяч, за останній рік кількість підприємців зменшилась на 250 тисяч.

Про те, як нинішня влада бореться з бідністю, під час відеочату на порталі INTV розповів народний депутат від фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Павловський.

- Два роки діюча влада «бореться» з бідністю. На ваш погляд, чи достатньо пройшло часу, щоб підвести якісь підсумки?

- Дійсно 26 лютого спливає два роки, як було підписано перший указ Віктора Януковича, а саме про боротьбу з бідністю. Але ми бачимо, що наслідками цієї боротьби стало те, що кількість бідних, злиденних людей в Україні тільки збільшилась. І навіть офіційна статистика доводить це. В порівнянні з минулим роком бідних стало на 2% більше. Наразі саме в нас найбідніше населення на європейському континенті. За даними ООН (визначає міру бідності 160 країн) в Україні майже 80% українців знаходяться на межі бідності. А розрив між доходами найбагатших і найбідніших сягає сорока разів. Що є соціальною прірвою і неприпустимим показником. Разом із тим в Україні ми маємо таке ганебне явище як бідність серед працюючих. Наприклад, мінімальна заробітна плата в Україні за минулий рік становила близько 960 грн. Цих грошей не вистачає навіть на фізіологічне виживання працівника. Я уже не кажу про утримання родини. Водночас мінімальна заробітна платня в США більше тисячі доларів. Ще кілька цифр для порівняння: середня заробітна плата за останній рік в Україні ледь досягала трохи більше 290 доларів, в Польщі – 1350 доларів, Чехії – 1460 доларів, Литві – 930 доларів. Коли був у Польщі весь час задавав собі питання: чому там люди отримують майже в п’ять разів більше, ніж в Україні, але ціни на продукти там втричі менші ніж у нас?

Це і є парадокс правління діючої влади, яка тільки на словах розповідає, що буде долати бідність. А насправді ми бачимо збільшення бідних людей. Кожен може також порівняти ціни, які були рік тому з теперішніми.

- Чи можна існувати на прожитковий мінімум, який встановила влада?

- Уряд навмисно штучно занижує показники прожиткового мінімуму – базового соціального стандарту. Саме через нього розраховуються мінімальні зарплати, пенсії, стипендії, соціальні допомоги. І якщо він суттєво занижений, зрозуміло всі в країні, починаючи від бюджетників, недоотримають те, що їм належить за діючими законами. В липні за оцінками Міністерства соцполітики, прожитковий мінімум для працюючого складав більше 1180 грн. А з 1 січня уряд встановив прожитковий мінімум у розмірі 1073 грн. Крім того уряд продовжує грубо порушувати закон про оплату праці, де написано, що зарплата працівника першого тарифного розряду (а всі бюджетники за єдиною тарифною сіткою отримують) повинна бути більше мінімальної зарплати. Так от с першого січня зарплатня працівника першого розряду – 773 грн, а мінімальна зарплата – 1073 грн. Розрив у триста гривень. Тобто це означає, що всі бюджетники недоотримають кошти. Зрозуміло, що тарифний коефіцієнт збільшується із підвищенням кваліфікації. Кваліфікованим вчителям, лікарям буде недоплачуватись по 700-800 грн, доцентам, професорам – 1500-2000 грн. Крім того, прожитковий мінімум вираховують за застарілою методикою, затвердженою ще в минулому сторіччі. Останній раз він переглядався в 2000 році. Хоча навіть за діючим законодавством повинен переглядатися кожні 5 років. Згідно із розрахунками Азарова, на одного українця на день припадає 100 грамів картоплі, 250 – хліба, 20 – макаронів, 5 – сала, 25 – ковбаси. Спробував би Янукович із Азаровим і Тігіпко хоча би тиждень пожити на цей пайок.

- Багато людей зіштовхнулися з такою проблемою як невиплата зарплат. Один із наших читачів розповідав, що працюючи всією родиною на оборонному підприємстві вже три місяці вони не отримували ані копійки. Як виживати людям у таких умовах, існує ж кримінальна відповідальність за невиплату зарплати?

- Зараз заборгованість держави перед людьми по зарплаті сягає більше ніж мільярд сто мільйонів. Хоча Янукович Азарову давав особисто кілька раз доручення звести до нуля цю цифру. Але ми бачимо, що заборгованість залишається. І цифра ця може зростати. Звичайно, те що цій людині не виплачують три місяці зарплатню – грубе порушення законодавства, яке передбачає кримінальну відповідальність. Я як народний депутат особисто звернусь до Генпрокурора з цим питанням із вимогою терміново вжити заходів. Нещодавно продивлявся соцопитування і від центру Разумкова, і від R&B (це соціологічна фірма Партії регіонів). Так от навіть вони зазначили, що 73% українців вважають, що економічна ситуація в державі погіршується. Людей турбує збільшення цін на продукти та комунальні послуги, підвищення рівня злочинності, корупції.

- Чи є в бюджеті 2012 року гроші на погашення невиплачених зарплат за 2011 рік?

- На жаль, уряд не заклав жодної копійки в бюджет 2012 року на компенсацію виплат по затриманим зарплатам. Та навіть на компенсацію втрачених заощаджень Ощадбанку СРСР. Зараз уряд тільки й розповідає, мовляв, вони хочуть розробити відповідний законопроект, створити реєстр вкладників. Хочу зазначити, що останнім урядом який виплачував компенсації по втраченим заощадженням був уряд Юлії Тимошенко. Так звану «Юліну тисячу» отримали 6,5 мільйонів людей. Тоді Тимошенко сварили, що це мало. Зараз же навіть цього вони робити не збираються. Або може за місяць-два до виборів щось придумають. Але це буде просто пропагандистський крок.

- «Вечірні Вісті» піднімали це питання і говорили про те, що Янукович публічно пообіцяв виплачувати ці вклади. Але влада придумала хитру схему, за якої треба випустити облігації внутрішнього займу зі строком погашення на 15 років...

- Це буде черговий обман населення. Зазвичай виплати потрібні пенсіонерам. А влада розраховує, що ці люди до року погашення облігацій просто не доживуть. Цю соціальну політику можна назвати просто соціальним геноцидом. Подивіться, за що би влада не бралася, це тільки погіршує життя. Як, наприклад, пенсійна реформа. Що це за реформа, яка звелась тільки до того, що жінкам підняли на 5 років пенсійний вік? А мінімальний трудовий стаж збільшили на 10 років… Теж саме з Податковим кодексом: підприємців стало на 250 тисяч менше. Все робиться тільки для великого капіталу, який сам податки не сплачує, ховаючи гроші в офшорних зонах. А весь тягар падає на плечі простих українців.

- Показова боротьба Азарова з незаконним підвищенням тарифів на комунальні послуги в регіонах вже викликала різку критику?

- Мер Харкова пан Кернес сказав, що йому до одного місця ці зауваження Азарова. Що він як підвищував тарифи так і буде підвищувати. Але нехай Азаров скаже чесно, що тарифи не підвищуватимуть тільки до виборів. Але ж у столиці підвищення відбулося, про яке до речі ніхто не попередив. Та влада нам говорить, що не підвищує тарифи, а тільки приводить їх до економічно обґрунтованого рівня. Що фактично і є підвищенням. Якщо влада не може із цим питанням справитися вона просто повинна чесно піти, звільнивши місце тим, хто спробує вирішити проблему. Так звані «проффесіонали» Януковича працюють тільки на власну кишеню. Я зустрічаюсь з людьми і в Донецьку, і в Харкові, і бачу, що саме там найбільше розчарування. Люди відверто кажуть, що їх обдурили, що життя погіршилось.

- Міністерство оборони рапортувало про те що, військовослужбовцям буде підвищена зарплатня більш ніж на 50%. Янукович у свою чергу обіцяє побудувати їм квартири. Це загравання з армією перед виборами чи реальна перспектива?

- Думаю, що це чергові «обіцянки-цяцянки» Януковича. Як-от програма «Україна для людей», з якої жодного соціального зобов’язання не виконано. Так само з військовослужбовцями. Провели так звану пенсійну реформу і в результаті всім військовим й іншим силовикам підняли термін вислуги на 5 років. Так, наприклад, прикінцевими положеннями про державний бюджет 2012 року відмінено дію 11 соціальних законів, чим обмежені виплати пільговикам 16 категорій громадян.

Влада просто не цінує і не захищає своїх штиків, на яких вона тримається. Тож нехай ці люди задумаються кого вони захищають.

Грошей на таке підвищення звичайно немає. Та може в якійсь тумбочці знайдуть, то треба дійсно вносити в бюджет зміни. Але разом із тим, ті ж військовослужбовці повинні розуміти, що це їх влада просто задобрює перед виборами. Ну піднімуть їм зарплату за два-три місяці до виборів, а потім що? Буде шалене зростання цін, а інфляція просто з’їсть це підвищення.

- Янукович сказав, що головними правками у фінансовому розкладі на наступний рік має стати перерозподіл коштів на утримання регіонів. Ви вірите в те, що регіони отримають більше грошей і вони будуть реально використані для покращення соціального становища?

- Я дивився на регіональний розподіл і що мене вразило, що основні кошти йдуть на Донецьк, на Єнакієве... Навіть виділяли з бюджету 50 млн гривень на реконструкцію парку в місті Донецьк. В той же час як місту Суми, Херсону, Миколаєву, Львову, взагалі дали нуль гривень. От і порівняйте. Може там якість статуї збудують золоті такі ж самі як золоті унітази у Януковича в Межигір’ї?! От така справедливість в розподілі. Ще дають гроші з держбюджету на ті території , де збираються балотуватися діячі із провладних сил за мажоритарними округами. Наприклад, одному округу навколо Новоград-Волинського виділили 25 млн грн, на інші округи поруч – 0 грн.

- Хорошковський поїхав миритися з МВФ. Там йому відмовили. Які наслідки очікують нашу економіку?

- Іншого годі було й чекати. В демократичному цивілізованому світі не прийнято підтримувати грошима репресивні режими. Я думаю, що їм уже неодноразово казали і західні дипломати і лідери, що треба повернутись до демократичних норм існування українського суспільства, припинити політичні репресії, випустити політв’язнів. Тимошенко, Луценко та інших.

- Як соціальний міністр опозиційного уряду, ви особисто прораховували, який прожитковий мінімум мав би бути?

- Разом із колегами з «Батьківщини» ми подали законопроект щодо методики розрахунку споживчого кошику, щодо його перегляду. А по переліку товарів і послуг, які входять в споживчий кошик і рахується прожитковий мінімум. Так само мною поданий законопроект щодо збільшення соціальних стандартів. Зокрема, пропонується збільшити розмір прожиткового мінімуму до 1400 грн, мінімальну заробітну плату – до 1500 грн, мінімальну пенсію – до розміру 1200 грн (саме таку пенсію обіцяв два роки тому перед другим туром на президентських виборах Янукович, сказавши, що це буде один із його перших указів). Зараз показник мінімальної пенсії – 822 грн. Тобто Янукович у черговий раз надурив пенсіонерів. Отже з метою примусити ПР виконувати обіцянки Януковича нами подані були законопроекті, які стосуються збільшення мінімальних зарплат і пенсій, збільшення бюджетних місць у навчальних закладах. Макіавеллі писав: «Коли йдеш до влади, обіцяй все що завгодно. Коли прийдеш до владі чи забудеш, чи завжди зможеш пояснити, чому це ти не зміг виконати». Отак цинічно згідно Макіавеллі діє Янукович. Він забув про всі свої соціальні обіцянки.

- Скільки таких законопроектів було прийнято парламентом?

- Я є автором більше як 80 законопроектів на соціальну тематику. За останній рік подав більше 20. Але, на жаль, з них прийнято тільки три. Нинішня влада ігнорує навіть потрібні законопроекти, які захищають найбільш знедолених громадян. Депутати дивляться тільки на руку Чечетова, якому дають команду з Адміністрації Президента. Прикро, але депутати від більшості перетворились на таких собі «кнопкодавів». Вони тиснуть на кнопки навіть не читаючи законів. Огидно знаходитись у такому приміщенні, яке колись називалось парламентом. Адже парламенту як законодавчої гілки влади після приходу Януковича не існує.

Далі буде

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Янукович,Азаров,чат,бідність,прожитковий мінімум,андрій павловський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.