Бюджет-2012 - все багатим, бідним знову нічого

03 лютого 2012, 14:23
Власник сторінки
политик
0
874

Нічого нового... економія на зарплатах, пенсіях та інших соціальних виплатах і як завжди занижені показники інфляції...

22 грудня пропрезидентська більшість у Верховній Раді ухвалила скандальний Закон «Про державний бюджет України на 2012 рік». За документ фракція «БЮТ-Батьківщина» не голосувала і оскаржуватиме його в Конституційному суді.

У цьому законі, як ніколи раніше, простежується розмежування країни на три різносортні частини – президента з його оточенням, владні та силові структури і всіх інших. Якщо кошти на утримання Президента, Кабміну, парламенту, судової системи та силових структур збільшилися в рази, то на всі інші категорії населення витрати зменшилися. Хоча це прямо суперечить Конституції, і попередній склад Конституційного суду розтлумачив, що скасування чи скорочення пільг є незаконним. Проте, в цьогорічному бюджеті значно зменшено розмір пільг та обмежено кількість пільговиків. В бюджеті-2012 Кабмін “воскрешає” норму законопроекту N9127, яким фактично припиняються виплати пільг чорнобильцям і афганцям. Цей документ викликав хвилю протестів пільговиків по всій Україні.

Бюджетні витрати на депутатів скоротилися не більше, ніж на 10 відсотків, а на Кабінет міністрів і президента – значно зросли. Наприклад, 278 мільйонів виділено на утримання секретаріату Кабінету міністрів, на обслуговування діяльності Президента додали ще 7,5 мільйона. І це при тому, що за підрахунками експертів та журналістів кожен день Віктора Януковича на посаді Президента України обходиться державі приблизно 170 тисяч доларів США – тобто стільки, скільки коштує трикімнатна квартири в новому будинку в спальному районі столиці Позняки. Більш як половина цієї суми, $ 91 500 в день, йде на те, щоб забезпечити главі держави комфорт, якого не було у його попередників, – оренду вертольота й літака вищого класу, ремонт держрезиденцій, будівництво спецдороги до Межигір’я, де він живе тощо. Тільки на ці цілі, за підрахунками експертів, країна за два роки віддала понад $ 50 млн. Крім цих додаткових коштів, держава щороку виділяє на потреби Януковича та Адміністрації Президента значні суми. У 2010-му державна скарбниця скерувала на рахунки Держуправління справами $ 30,5 млн., в 2011-му – майже на третину більше, – $ 44 млн. Тобто за підсумками двох років перебування Януковича при владі з урахуванням основних та додатковий витрат перша особа держави та її апарат обійшлися Україні як мінімум в $ 124,5млн. Це півтора річних бюджети Хмельницької області з населенням 1,3 млн. осіб.

Зрозуміло, що подібне марнотратство не може залишити байдужими простих громадян, які ледве зводять кінці з кінцями. Народне невдоволення наростає з кожним днем. Тож аби всидіти в кріслах, що захиталися під ними, можновладці все більше нарощують каральну машину. Вже сьогодні силові структури вдвічі перевищили за чисельністю регулярну армію. А тому й подвоїли фінансування силовиків, судової системи та інших органів влади.

Разом з тим, на фінансування регіональних бюджетів виділено те, що з носа скапає. Зокрема на Київщині бюджетних грошей вистачить хіба що до виборів. Недавно Білоцерківська міська рада звернулася до Прем’єр-міністра Миколи Азарова з клопотанням переглянути державний бюджет на 2012 рік, оскільки діючий не дозволяє здійснювати делеговані державою повноваження. У своєму зверненні депутати вказують, що виділених коштів не вистачить навіть на виплати по заробітній платі. «Дефіцит становить 67,2 млн. гривень (це двомісячний фонд оплати праці працівників бюджетної сфери), що призведе до виникнення заборгованості по виплаті заробітної плати, розрахунку за спожиті енергоносії, а це, в свою чергу, викличе соціальну напругу», – йдеться у зверненні депутатів до Азарова. Депутати також повідомили Азарову, що місцевий бюджет не в змозі перекрити дефіцит державного бюджету, оскільки власних коштів не вистачає навіть на соціальні програми. Вже зараз міський бюджет фінансує утримання комунального господарства лише на 30 відсотків від необхідного, а місцеві програми соціального значення – лише на 60. Аналогічна ситуація й по інших районах Київщини.

Вдавана турбота про знедолених, яка чи не на кожному кроці звучить із уст президента та іже з ним, сприймається народом як кощунство і знущання над простими людьми. Але ми не будемо мовчати. Зменшення пенсій чорнобильцям, прописане в державному бюджеті України на 2012 рік, буде оскаржене в Конституційному суді, як неконституційне, таке, що не відповідає принципам верховенства права.  

У бюджеті 2012 закладено ще й таку норму, спрямовану на економію витрат на зарплати, пенсії та інші соціальні виплати, як заниження показників інфляції. Проблема полягає в тому, що до показників інфляції прив’язані розміри всіх соціальних показників: мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму. Тож показники заниженої інфляції відповідно призведуть до заниження пенсій і зарплат. Одним словом, влада робить все, аби протягом поточного року латати бюджетні дірки за рахунок найбідніших і найменш захищених. А людям залишає єдиний вихід – захищати себе самим.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.