Публічний звіт про діяльність Молодого Народного Руху за 2011 рік

17 лютого 2012, 11:27
Власник сторінки
Голова Батьківщини Молодої
0
1024

В Україні офіційно зареєстровано Мінюстом 3526 громадських організацій. Погодьтеся, вражаюча кількість. Але чи знаємо ми бодай що-небудь про їх діяльність?

Молодий Народний Рух є однією з цієї когорти громадських організацій. Вважаю, що діяльність громадських утворень повинна бути максимально публічною. Цим звітом про окремі аспекти нашої діяльності з одного боку закликаю колег з інших організацій до прозорості та публічності, а з іншого боку пропоную всім небайдужим долучатися до спільної роботи в МНР через наші структури і проекти.

Загалом, за попередній рік Молодий Народний Рух провів більше 600 заходів по всій Україні, включно з всеукраїнськими і місцевими.

На окремих з них я зупинюся детальніше, з огляду на їх знаковість і масштабність.

·        В минулому році МНР разом з КУМО вперше провели Форум української молоді діаспори «Київ-2011». Безпрецедентний за своїм характером і знаковістю захід, котрий зібрав учасників з 30 країн світу. Серед них близько 50 молодіжних лідерів діаспори - молодих українців в 4-5 поколінні.  Окремо відзначу почесних гостей заходу, зокрема, його відвідали Президент СКУ Є.Чолій, Голова комітету з європейської інтеграції ВРУ Б. Тарасюк, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, Федеральний суддя округу Колумбія (США) Б.Футей, Голова УВКР М. Ратушний, Голова ЄКУ Я. Хортяні, Генеральний Секретар СКУ С. Романів та інші. Переконаний, що цей захід стане щорічним Відтак, ми домовилися про його проведення цього року, швидше за все у Львові.

·        Таборування біля підніжжя Говерли, головною темою котрого стало «Переосмислення історичного минулого». Це наш традиційний захід, який проводиться в середині липня кожного року з нагоди Декларації про державний суверенітет України. Цей захід веде свій початок з 16 липня 1990 року. Кожного року біля Говерли МНР збирає від 400 до 800 молодих людей з усіх куточків Україні. Під час нього відбуваються тематичні заходи, семінари, дискусії, турнір з міні-футболу, пісенний конкурс. Вдячні нашим партнерам з Фонду Конрада Аденауера та НДІ, які сприяли в його проведенні та тематичному наповненні.

·        Окремим напрямком діяльності Молодого Народного Руху є підготовка молодих українських лідерів. У минулому році МНР вперше провів  «Безпекову школу молодих лідерів» у співпраці з «Центром інформатизації і документації НАТО». Протягом чотирьох насичених днів понад сто молодих людей зі всієї України стали учасниками низки просвітницьких заходів, змогли подискутувати із знаними експертами у сфері безпеки. Всі учасники на подібні заходи відбираються через відкриті конкурси, які проводяться в навчальних закладах, а також через сайт www.mnr.org.ua та соціальні мережі. В травні цього року ми плануємо проведення другої «Школи молодих лідерів», оскільки не має жодних сумнівів в її успішності і продуктивності для посилення роботи в сфері євроатлантичної інтеграції України.

 

·        Ще один новий захід, який, на мою думку, повинен стати щорічним – теренова гра «Чорний ворон», котра відбулася у легендарному Холодному ярі. Її мета - укріпити дух і тіло, тому умови були далеко не тепличні. Крім тренувального вона мала ще один надзвичайно позитивний аспект, адже чи не вперше ми перенесли колись притаманні Галичині теренові ігри в центр України. Варто сказати, що одним з учасників заходу став сам Василь Шкляр, який розповів молоді про історію національно-визвольної боротьби у цих місцях на початку минулого століття, а також погодився стати постійним учасником оргкомітету з проведення цієї гри. На спогад кожен отримав у подарунок книгу "Залишенець" з автографом автора.

·        Останній з масшттабних заходів - Школа молодого політика «Україні нову політичну еліту!», за підтримки Держмолодьспорт, участь у котрій взяли молодіжні лідери з 21-го регіону України, які перемогли у попередньому конкурсі есе.  Зауважу, що її родзинкою стала зустріч учасників школи із видатним вченим та громадсько-політичним діячем - членом Римського клубу, Богданом Гаврилишиним. Традиційно вона присвячується пам’яті героя України В.Чорновола, котрому в цьому році виповнилося б 75.

·        Окремо зупинюся на ще одному всеукраїнському проекті - Гра «Криївка». У 2011 році Молодий Народний Рух разом з однодумцями розробив інтелектуально-розважальну гру «Криївка». Вона є українською альтернативою відомій грі "Мафія" і містить у собі повстанський колорит, звичаї та традиції. Головні дійові особи: вояки УПА, кум, командир СБ УПА та НКВДисти. Гра вже стала дуже популярною серед патріотичної молоді по всій Україні. Зокрема в Києві в неї можна традиційно зіграти в клубі «КультРа» на Володимирській кожного понеділка о 19.00.

 Серед іншого хочу відзначити створення осередків Молодого Народного Руху за кордоном, зокрема в Торонто та Нью-Йорку; участь молодорухівців у навчальних програмах та семінарах у Німеччині, Бельгії, Франції, Польщі, Сербії, Азербайджані»; партнерство з Конференцією українських молодечих організацій діаспори СКУ тощо. Окремої уваги заслуговує робота Молодого Руху в сфері культури, зокрема, організації фестивалів та вечірок («Зашків», «Підкамінь», «Жнива» та ін.). Крім них у 2011 році молодорухівцями було організовано близько десятка «Етно-вечірок у Києві».

Не зважаючи на всі труднощі, МНР живе повноцінним громадським життям. Наші акції є свідченням активної громадської позиції і здатності працювати у різних сферах.  Запрошую молодь долучатися до нашої команди і брати участь у заходах Молодого Народного Руху – тут ви знайдете все, від приємного товариства до творчої самореалізації. Ми Вам у цьому допоможемо, адже ми не просто громадська організація, ми – спільнота однодумців.

Читай більше на сторінці www.mnr.org.ua та у соцмережах http://vk.com/m_n_r і http://www.facebook.com/groups/127973243906647/?ref=ts

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.