Як ВО Свобода та Гайтана прикрили зад Януковичу

26 лютого 2012, 17:35
Власник сторінки
Дослідницька компанія «СОЦІОПОЛІС: Social, Political & Market Research». Керівник відділу PR-послуг та інформаційного супровод
0
7125

Активісти ВО Свобода стають інструментом в руках політичних ляльководів. І вже не так важливо, чи працюють вони в інтересах влади свідомо, а чи їх використовують "в сліпу".

Активісти ВО Свобода стають інструментом в руках політичних ляльководів. І вже не так важливо, чи працюють вони в інтересах влади свідомо, а чи їх використовують "в сліпу".

Цими днями Україна відзначає дворіччя правління Януковича. Хочемо ми того, чи ні, але ТБ досі залишається основним елементом впливу на електорат (саме тих виборців, котрі справно ходять голосувати). І ось владі були конче необхідно не допустити багатостороннього аналізу цієї дворічки, яку дехто із колег влучно назвав "два роки умовно". Що ж, в п’яницю, 24 лютого, на обох популярних політичних шоу можна було спостерігати два головних епізоди: перший - "вилизане" інтерв’ю самого ювіляра Януковича, другий - загроза "дикого націоналізму".

Із першим епізодом все зрозуміло. Все та ж бесіда "межигірських ходаків" за зрежисованим форматом. А після "сповіді Гаранта", замість експертного обговорення двох років президентства, глядачеві запропонували дешеву виставу: ВО Свобода VS Гайтана (Перший національний) та ВО Свобода VS Наталія Вітренко (Інтер).

Обговорення на Інтері про доцільність/недоцільність святкування 23 лютого (Дня армії неіснуючої держави) стара, як це ток-шоу, і навряд чи можна віднайти якусь правду в дискусіях такого формату. А ось у Шустера, з точки зору політтехнологій, все було куди цікавішим. Там з’явився "герой тижня" "свободівець" Олег Сиротюк разом із соратниками та ображена ним повпред України на Євробаченні-2012 співачка Гайтана із своїм продюсером.

Десь далеко не в Африці…

Ось той самий скандальний уривок із коментарю Сиротюка агентству Новий регіон (цитата мовою оригіналу із сайту): "И миллионы, которые будут смотреть это шоу, увидят, что Украину представляет, условно, человек, который не принадлежит к нашей расе, укоренится понятие, что Украина где-то далекой Африке".

Не хочу вдаватися в абсурдність сказаного щодо расових питань у європейців (достатньо подивитися на "арабську" Францію, чи "чорношкіру" Великобританію) тут все очевидно. Хотілося б звернути увагу на інший момент. Ця заява стала просто "рятівною соломинкою" для медіа-технологів Януковича, аби відвернути увагу глядачів від головних тем тижня: дворіччя його президентства та кадрової революції у вищих ешелонах влади. Як нещодавно  "шпигунський скандал Забазлюка" заговорили прийняттям у першому читання КПК, а раніше корупційний скандал ціною в сотні мільйони доларів із "вітряками Клюєва" "зафонили" обговоренням 5-ти тисячної (в у.о.) справи Луценка.

До того ж, не "регіоналами" єдиними - "свободівці" уже не вперше підіграли й шукачам расизму в Україні. Саме Тягнибок і ко такою поведінкою наштовхують на думку, що Україні до Європи, як Януковичу до Президента.

Зізнаюся чесно. Для мене особисто до кінця не зрозуміло: ВО Свобода свідомо виступає політичним пугалом, а чи їх просто використовують "в сліпу". Правда, мабуть, десь по середині (є там і одні, і інші). Якщо ж націоналістам (вони себе так називають) не подобається відведена їм роль, то чому вони досі не дали тямущих пояснень щодо інциденту та не відмовилися брати участь в операції прикриття Януковича. Натомість, з ентузіазмом  сповіщали на форумах: "дивіться нас в ефірі, буде весело" та раділи мікрофонам у журналістів-гастролерів як "мавпа бананам".

РЕЗЮМЕ. В несприятливих електоральних тенденціях владі конче потрібно віднайти ту "фішку", яка зможе врятувати їхній провал на виборах 2012-го року. І режим пішов старим провіреним шляхом: залякуванням всіх і вся "дикими націоналістами". Мовляв, або ми або вони. Були випадки в нашій новітній історії коли це спрацьовувало (як от під час акції Україна без Кучми, коли "жахливі" кадри бійки на Банковій відбили багатьом бажання брати участь у акціях протесту), а були й промахи (2004 рік: безліч "нацистських" плакатів із зображенням Ющенка, псевдо-націоналісти серед кандидатів в Президенти та спіч Тягнибока на горі Яворина про "німаків, москалів та жидву"). 

Чи тепер вистачить запалу Свободи і чи не дограється влада радикалізацією? Адже, не забезпечуючи обіцяного "покращення життя", а лишень формуючи єдину альтернативу у вигляді "диких націоналістів", правлячий режим повинен розуміти, що суспільство може вдатися до справді радикальних дій. І тоді уже не врятує жоден тягнибок… 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.