Владі - курортні передмістя, нам - «лікування» у зоні ЧАЕС?

20 березня 2012, 11:35
Власник сторінки
политик
0
849
Владі - курортні передмістя, нам - «лікування» у зоні ЧАЕС?

В той час як можновладці обирають собі найкращі та наймальовничіші місця, з іншого боку пропонують будувати бази оздоровлення у зонах, які ніколи не зможуть оздоровити людей.


Київська область завжди була ласим шматком для багатьох поціновувачів гарних місць… Невипадково резиденція «Межигір’я» – в народі так званий «Палац на воді» – розкинувся на березі Дніпра. За інформацією ЗМІ, один із найбільш пріоритетних напрямків, де як гриби виростають вишукані особняки та елітні котеджі, – Обухівський. Так, за підсумками 2011 року перше місце в рейтингу дісталося ексклюзивному будинку в селі Плюти — за $18 мільйонів чотирирівневий особняк загальною площею 1217 кв. м. На другому в рейтингу розташувався 3-рівневий особняк у Кончі-Заспі площею 1300 кв. м. Замикає трійку лідерів мебльований 3-рівневий будинок площею 1 100 кв. м у котеджному містечку «Собі» в районі Великої Дамби (Конча-Заспа) вартістю $8,5 мільйона. Всі ці місця неподалік від столичної межі та, звичайно, біля води і лісу…

Сьогоднішня влада, не соромлячись, обживає найкращі пристоличні землі, закриваючи пляжі та вирубуючи ліси… Натомість нещодавно депутатська ініціатива народного депутата від Блоку Литвина Миколи Шершуна просто приголомшила мене. За його законопроектом, який пройшов вже перше читання, у зоні відчуження ЧАЕС мають намір побудувати санаторії та бази відпочинку. За словами автора, його мета – «пожвавити цю місцевість», а контролювати і видавати дозволи на будівництво таких об’єктів у зоні відчуження буде МНС.
Ідеї «освоїти» чорнобильський пустир з’являються вже не перший рік. Однак міжнародна природоохоронна організація Greenpeace провела дослідження на деяких територіях України і виявила, що через 26 років гриби, ягоди, молоко, картопля, буряк та інші продукти харчування у деяких районах України все ще забруднені радіоактивними речовинами з Чорнобиля. Перш за все це цезій-137.
Greenpeace навіть критикує уряд України за те, що два роки тому зменшилася кількість тих перевірок, які здійснювалися, якщо вірити формальним матеріалам, документам, за вмістом радіонуклідів у продуктах харчування.
26 років пройшло, а небезпека для України і, мабуть, для світу ще зберігається. Про які бази відпочинку може йтися?
Увага влади з року в рік слабне до цієї проблеми. Україна навіть не має точної карти радіаційного забруднення. А у 2009–2010 роках узагалі не проводилася дозиметрична паспортизація населених пунктів, віднесених до зони радіоактивного забруднення.
Влада недооцінює небезпеки наслідків Чорнобильської катастрофи. Я вже не кажу про те, що не ведуться протирадіаційні заходи на радіоактивно забруднених територіях. А про їхнє екологічне оздоровлення уже всі забули. Я двічі обирався по мажоритарному округу Іванківського району, постійно буваю у своєму окрузі, тому не з чуток знаю, які сьогодні проблеми у людей зі здоров’ям, як живуть там люди, точніше, виживають на ті копійки, які виплачують постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи та на «чисті продукти». Сьогодні потрібна повна ревізія всього цього спадку, негативного від Чорнобильської катастрофи, і повна зміна ставлення влади до вирішення цієї проблеми та до людей, які постраждали від наслідків вибуху.
Україну до цього часу асоціюють з Чорнобилем. Внутрішні страхові компанії України не можуть взяти на себе всі зобов’язання зі страхування Чорнобильської АЕС і змушені перестраховувати ризики за кордоном. Іноземці бояться самого слова «Чорнобиль». Вони настільки налякані тим, що колись сталося на ЧАЕС, що тепер одна тільки назва цієї атомної станції вводить іноземців у ступор.
Протягом 25 років Україна витратила на подолання наслідків аварії на ЧАЕС більше 12 мільярдів доларів. До цього часу не побудовано саркофаг над четвертим енергоблоком, що вибухнув і поступово руйнується. Небезпека в разі його обвалення катастрофічна. За офіційними даними, ця цифра досягає 95% від тієї кількості, яка була на момент аварії. В той час як можновладці обирають собі найкращі та наймальовничіші місця, з іншого боку пропонують будувати бази оздоровлення у зонах, які ніколи не зможуть оздоровити людей. Владі – курортні передмістя, нам — «лікування» у зоні ЧАЕС?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.