Дайош рай на весь чорнобильський край!

23 березня 2012, 14:43
Власник сторінки
политик
0
1174

Комуністи підняли нікому не потрібну цілину, Регіони замахнулися на забруднені зони.



Комуністи підняли нікому не потрібну цілину, Регіони замахнулися на забруднені зони.

Хмічний завод ТОВ «ВЕРДАНІ» у селі Макарівка-1 Іванківського району наче зачароване коло - на папері там усе гаразд. І санепідслужба, і екологічна інспекція, й всі інші дозвільні інстанції в один голос заявляють, що нічого шкідливого для людей ані в сировині, ані в продукції, ані в технології виробництва теплоізоляційних плит із хімічно зшитого пінополіетилену немає. Але ж місцеві мешканці чомусь задихаються від промислових викидів, які вітер несе на їхні городи й будинки. А ще часто і тяжко хворіють і вмирають. Може, там ще й санаторій тепер збудують?!

Мабуть, ніхто так не розуміє небезпеки законодавчої авантюри, як ті, хто живе у безпосередній близькості до 30-кілометрової зони на землях, віднесених до зони посиленого радіоекологічного контролю. Тож недаремно жителі Іванківського району, які 19 березня зібралися на мітинг біля будівлі райдержадміністрації, не згодні з планами депутатів розмістити в третій і четвертій зонах ЧАЕС підприємства і, тим більше, санаторії. Сам глава Іванківської райадміністрації Олександр Леляк виступив на стороні мітингувальників, котрі вважають абсурдним законопроект, який повинен реанімувати зону відчуження. На землях Іванківщини живе понад тридцять тисяч чоловік, і кожен якщо не ліквідатор, то потерпілий. Вони, як ніхто, знають, що за 25 років зона чистішою не стала. Не те що молоко, а й уся місцева городина фонить так, що аж зашкалює, – кажуть мешканці району.

На думку іванківчан, будівництво у третій-четвертій зонах промислових підприємств погіршить і без того складну екологічну ситуацію. А про санаторії і зовсім мови бути не може. Смертність тут на 50% вища, ніж у будь-якому іншому районі країни. Причому вмирають молоді. У кожного четвертого – онкозахворювання. Вплив зони відчувають на собі й діти, народжені вже після катастрофи. Якщо в 70-х роках тут була хворою кожна десята дитина, то нині – дев’ять із десяти. І лише 8–10% дітей можна назвати відносно здоровими.

Люди бояться, що під шумок можуть скасувати четверту зону і тоді навіть мізерних чорнобильських виплат, які сьогодні отримують, їм більше не бачити. Тому й вимагають збереження зон відчуження і виплати громадянам тих коштів, які їм належать за законом про соціальний статус людей, які постраждали внаслідок аварії.

Жителі Іванківського району кажуть: якщо найближчим часом на їхні благання ніхто не відреагує – поїдуть до Києва шукати правди.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.