Місце під сонцем для українського експортера

03 травня 2012, 10:05
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
841

Національний виробник сільгосппродукції програє через відсутність державних дотацій та високу ціну на енергоносії

Український експорт в чергове зазнав поразки на російському фронті, – тепер вже спрацювали не політичні, а суто економічні чинники. Через неконкурентну ціну порівняно з російськими та білоруськими тепличними огірками та помідорами, експорт українських – до РФ було припинено. Зрозуміло, що завдяки потеплінню, витрати українських виробників зменшаться. Однак проблема залишиться: національний виробник сільгосппродукції програє через відсутність державних дотацій та високу ціну на енергоносії. 

Українська сільськогосподарська продукція програє і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках через відсутність державної підтримки. В більшості країн світу продовольство вважається стратегічно важливим товаром і його виробництво завжди дотується. Завдяки цьому, національний товар стає більш дешевим за іноземний – на внутрішньому ринку й конкурентоспроможним – на зовнішньому. Український виробник традиційно виживає самотужки, а його інтереси на внутрішньому ринку ніяким чином не захищені від конкурентів. Саме тому китайський часник, турецькі помідори та фрукти з Ізраїлю витісняють все більше національної продукції в Україні. То як за такого ставлення українського уряду до власного виробника бути конкурентоспроможним?

Що стосується українського експорту до країн Митного союзу, то Україна завжди буде програвати на цьому напрямку. Адже на внутрішньому ринку Росія підтримує нижчі ціни на енергоносії для своїх виробників, а Україна платить – найвищі у Європі ціни на газ, яким, зокрема, обігрівають і теплиці для вирощування ранніх овочів. То якої чесної конкуренції можна очікувати? В України є лише один вихід – нарощувати власний енергетичний потенціал, створювати конкурентне середовище на енергетичному ринку, щоб звести до мінімуму використання дорогого російського газу та знижувати ціни на продукцію українського сільгоспвиробника за допомогою дотацій. Влада також має сприяти просуванню українських товарів на зовнішні ринки. Адже підтримка національного експорту урядами – це практика всіх цивілізованих країн, бо за інших умов національний виробник не матиме шансів завоювати собі місце під сонцем.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.