"Кріпосне право" під наглядом "силовиків"

02 червня 2012, 07:55
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
969

Створення фінансової поліції не покращить умови існування малого підприємця та фермера

Які б економічні стимули не застосовував уряд, всі плани економічного зростання залишаться на папері, якщо українські підприємці не отримають економічних свобод. Приміром, 2012 року Кабмін планує виділити селянам 1 млрд грн. дотацій, щоб збільшити поголів'я великої рогатої худоби. Але чи матиме це очікуваний ефект, якщо фермер та підприємець працюють в умовах шаленого тиску державного апарату та "силових" структур?

З радянських часів і досьогодні силові та фіскальні органи в Україні мають суто репресивний характер. "В окремих випадках перевірки МВС використовуються для тиску на підприємців, щоб вирішити свої особисті питання", – публічно визнав міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. МВС завалений скаргами підприємців та пересічних громадян щодо безпідставних міліцейських "наїздів". На цьому неприглядному тлі уряд днями заявив про наміри створити черговий силовий орган – фінансову поліцію для розслідування економічних правопорушень.

Виникає питання, – кого контролювати та що розслідувати, якщо в Україні малий та середній підприємець, фермер фактично не існують як клас, бо більшість громадян бояться відкривати свій бізнес? Чи зростатиме у нас підприємництво, яке забезпечує в розвинутих країнах 60-80% робочих місць та бюджетних доходів, якщо потенційному виробнику потрібно зібрати в Україні більше 30 дозволів на виробничу діяльність? Чи з'явиться в Україні потужне підприємництво, якщо ми займаємо 1 місце в світі за кількістю податків, – аж 135! Та й за обсягами податків ми лідери, – якщо підприємець чесно сплачуватиме податки, то у нього відбиратимуть від двох третин до 100% прибутку!

Це не кажучи про те, що підприємцю нема де шукати порятунку від силових та фіскальних структур, – СБУ, МВС, Генпрокуратури, Державної податкової адміністрації тощо, – усі вони ставляться до підприємця як до дійної корови. Судова система також не працює на захист інтересу виробника, особливо зараз, коли в країні знову відтворена жорстка адміністративна вертикаль. УНП переконана, що лише законодавча зміна функцій чиновника та заборона йому чіпати підприємця, який створює робоче місце і наповнює коштами бюджет, може змінити ситуацію з виробництвом в Україні на краще. Податкові органи мають отримувати право на позапланові перевірки тільки через процедуру судового дозволу, як в США та країнах ЄС. За виконанням законодавства, яке захищає підприємця та передбачає покарання чиновника, і в центрі, і на місцях мають слідкувати вищі органи влади, щоб чиновник, як вогню, боявся такого роду правопорушень.

Влада має, нарешті, зрозуміти, що український бюджет залишатиметься вп'ятеро меншим, ніж у Польщі, а Україна жебракуватиме в пошуках кредитів на проїдання, поки пріоритетом державної опіки не стане малий підприємець та фермер. За умов збереження каральної системи впливів на підприємництво, яка залишилась незмінною з часів комунізму, Україна не матиме жодних перспектив вийти на стратегію економічного розвитку та європейських рівнів соціальних стандартів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.