Сумнівне розмежування

12 липня 2012, 08:21
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
692

Надання Керченській протоці статусу внутрішніх вод України та Росії не відповідає ні українським національним інтересам, ні нормам міжнародного морського права

Надання Керченській протоці та Азовському морю статусу внутрішніх вод України та Росії не відповідає ні українським національним інтересам, ні нормам міжнародного морського права. Внутрішні води є приналежністю єдиної держави, тоді як Україна та Росія – суверенні країни. Як відомо, 12 липня планується підписання російсько-української угоди про розмежування Азово-Керченської акваторії, а також інших документів. 

Ніякої критики не витримують наміри влади в обмін на підписання угод дозволити переоснащення ЧФ РФ, оскільки це суттєво посилить російську військову потугу в Криму. Вкупі з супутніми інфраструктурними проектами, – будівництва транспортного переходу через Керченську протоку тощо, – це призведе до загрозливої для суверенітету України ситуації. Міжнародна громадськість добре пам'ятає про російсько-грузинську війну 2008 року, яку Росія блискавично виграла, завдяки передислокації російських танкових військ по тунелю у Південну Осетію. Крім того, Україна також не зацікавлена в більш щільній економічній інтеграції українських південних територій з РФ.

Не відповідає також українським національним інтересам спільне використання Керч-Єнікальського каналу, бо Україна втратить мільярдні прибутки. Навряд чи на користь України – заплановане підписання угод про спільну розробку "Газпром" та "Нафтогазом" структури "Палас" на Чорному морі. Україна має всі можливості для самостійного видобутку, завдяки ввезенню обладнання для глибоководного буріння. До того ж, Росія в разі приєднання до проекту зробить все можливе, щоб саботувати видобуток вуглеводнів, оскільки зацікавлена в збереженні монопольного статусу постачання енергоресурсів в Україну.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.