Символ Незалежності!

17 липня 2012, 12:05
Власник сторінки
Голова Батьківщини Молодої
0
1293

Будь-яка нація повинна мати свою «мекку», куди бодай раз у житті кожен громадянин повинен прийти і відчути себе частиною неосяжного.

       Для мене цим символом «паломництва» є найвища вершина українських Карпат – гора Говерла.

         Ось уже вкотре, з початку 90-х, Молодий Народний Рух провів традиційне таборування біля підніжжя Говерли. Цього року до табору з’їхалися 350 представників МНР з усіх куточків України – від Донбасу до Галичини, від Сумщини на півночі до найпівденніших областей.

         Щорічне молодорухівське таборування і підйом на Говерлу з синьо-жовтим стягом прямо пов’язане із відновленням державної незалежності України…

Міф

         16 липня 1990 року молоді українці, члени Народного Руху України (за перебудову) піднялися на Говерлу із забороненим у радянській імперії синьо-жовтим стягом. Цей національний прапор був установлений на вершині українських Карпат з надією здобуття Україною омріяної волі.

         Повернувшись до своїх домівок, вони прочитали у газеті новину, що того дня – 16 липня 1990 року Верховна Рада прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Це був перший офіційний документ, який завдав удару по радянській системі та окреслював правові особливості суверенного існування України у складі СРСР. Подальші процеси, які відбувалися в Україні свідчили, що незалежність буде, питання тільки часу. Власне, наступного року, 24 серпня Україна таки відновила незалежність, коли Верховна Рада України прийняла Акт проголошення незалежності України.

         Окрилені новиною про Декларацію, молоді українські патріоти постановили собі кожного року в переддень Декларації про державний суверенітет України сходити на Говерлу, встановлювати державний прапор України, символізуючи цим незламність українського духу та становлення Української незалежної держави на віки.

         З цього моменту бере свої початки об’єднання молодих рухівців, які продовжують цю традицію допоки існуватиме Молодий Народний Рух.

 Табір

         Атмосфера цього року в таборі видалася особливою. Мене вразила надзвичайно велика кількість молодих облич, які вперше побували на Говерлі. Орієнтація обласних осередків на залучення молоді, починаючи з 14-15 річного віку, дає свої добрі паростки. Це майбутнє Української держави і вже зараз вони повинні переймати досвід своїх старших побратимів щодо того, як правильно організовувати життя під час перебування на природі.

         Особливою була і традиційна таборова ватра, яка вдалася найбільшою за моєї пам’яті. Це було вражаюче!

         Кожного року табір є тематичний із запрошенням відомих фахівців з тих чи інших питань. У цьому році вирішили надати максимальну інформацію, як захищати свої права, як організовувати мирні заходи, які особливості роботи в молодіжному середовищі.

Як і завжди надзвичайно важливим і знаковим було спілкування молоді з Головою Народного Руху України Борисом Тарасюком.

Ну і безумовно, відпочинок. Відомий молодий український бандурист Ярослав Джусь уповні продемонстрував свій талант і показав, яким модним і молодіжним може бути традиційний український музичний інструмент – бандура.

         Україна починається з тебе

         Це гасло Вячеслава Чорновола є наскрізним під час кожного таборування. Ми не повинні чекати, що держава щось повинна зробити для нас, краще запитати себе, а що я роблю для України?

         Кожна молода людина повинна відчувати свою персональну відповідальність за майбутнє України і вірити, що все у наших руках. Саме ці прості постулати є основою виховного процесу молодих українських патріотів, які залучаються до нашої організації.

         Потрібно діяти саме в такий спосіб і рано чи пізно ми змінимо жахливу статистику, коли половина української молоді бажає виїхати за кордон і більше ніколи не повертатися до України.

Надає крила…

         Мрію, що кожен українець хоча би один раз у житті підніметься на Говерлу і побачить з цієї висоти неосяжну Україну. Візьміть з собою частинку неймовірного простору і волі, яку дарує Говерла.

         І Ви відчуєте, що Говерла надає крила…

              Насправді це Україна – Україна надає крила тим, хто має її в серці!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Говерла,Молодий Народний Рух
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.