Ціни на нафту в Україні можуть різко зрости

25 липня 2012, 14:00
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
775
Ціни на нафту в Україні можуть різко зрости

Через рішення Ірану закрити протоку Ормуз у Перські затоці, якою на світовий ринок потрапляє до 40 відсотків нафти, Україна може опинитися перед обвалом національного ринку нафтопродуктів

І це у період збору врожаю.

Наприкінці минулого тижня стало відомо про те, що більшість членів парламенту Ірану готові підтримати рішення про закриття протоки Ормуз, через яку на світовий ринок потрапляє близько 40% нафти. Ще на початку липня цього року Національна Рада з питань зовнішньої та безпекової політики завершила підготовку проекту рішення Уряду Ірану щодо призупинення транспортування танкерами сирої нафти через протоку Ормуз до країн, які підтримують міжнародні санкції (зокрема, Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки) проти Ірану.

Своє остаточне слово з цього питання ще має сказати Вищий керівник Ірану аятола Алі Хаменеі.  

Ситуація насправді є серйозною, особливо якщо врахувати те, що палаюча Сирія не додає стабільності до важливого для усього світу регіону Близького Сходу.

Нагадаю, що у 2008 році Іран відкрив нову військово-морську базу у стратегічно важливому водному шляху в гирлі Перської затоки – протоці Ормуз. Дана протока є вузьким місцем для входження до Перської затоки, що робить її унікальною з точки зору можливого проведення в регіоні військових дій. У грудні 2011 року Іран провів військові навчання із залученням військово-морської техніки, демонструючи тим самим готовність до активних збройних дій.  Невдовзі віце-адмірал ВМС США Марк ФОКС заявив про те, що американські військово-морські сили зашкодять будь-яким спробам іранських ВМС встановлювати міни в Ормузькій протоці та Перській затоці.

Отже, конфлікт між великими геополітичними гравцями назріває.

У разі, якщо протока Ормуз буде закрита – світ чекають великі потрясіння. Україна, на жаль, не стане виключенням.

Ми не купуємо іранську нафту, потоки якої сьогодні жорстко контролюються міжнародним співтовариством. Однак її відсутність на світовому ринку неодмінно призведе до її різкого подорожчання, що відобразиться на її ціні й на українському нафтовому ринку. Простіше – на кожному власникові автомобіля.

Уряд України ніколи не мислив категоріями стратегічними, не говорив про геополітику в її енергетичному контексті. От тому ми сьогодні й опинилися в ситуації, коли перекриття нафтового експорту через протоку Ормуз може на практиці обвалити наш ринок, позбавивши громадян України можливості заливати у свої автівки і так непомірно дорогий бензин, установам роздрібної торгівлі – довозити товари до прилавків, а хліборобам – зібрати урожай.

У нас немає стратегічних запасів нафти. За кілька тижнів, у разі виникнення (не доведи Господь) глобального конфлікту за участю Ірану, Україна буде фактично лежати у російських ніг, волаючи про нафтову допомогу. На відміну від американців, які мають нафтові запаси, які дозволяють їм жити в абсолютно автономному режимі півроку.

У цьому зв’язку Радикальна партія закликає український Уряд прозвітувати про обсяги стратегічних запасів нафти та нафтопродуктів, необхідних для нормального життя держави та її громадян у разі виникнення світової нафтової кризи. 

 

Олег Ляшко,

Лідер Радикальної партії     


www.liashko.ua

www.rpl.kiev.ua
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Ляшко,РПЛ,Сирія,Радикальна партія,Олег Ляшко,liashko,Іран,oleg liashko,rpl,Перська затока,нафта,нафтопродукти,Ормузька протока,ВМС США Марк ФОКС,Алі Хаменеі,ціни на нафту
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.